KRKOBABIĆ O POVEĆANJU PENZIJA: Reforme su dale rezultate!

Autor: Tanjug

Vesti

26.05.2018

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik partije ujedinjenih penzionera (PUPS) Milan Krkobabić izjavio je danas da je najavljeno povećanje penzija važna politička odluka i rezultat povoljnih ekonomskih parametara, ocenivši da je reforma penzijskog sistema neophodna kako se kriza sa penzijama ne bi ponovila.

RepublikaFoto: Promo foto
Milan Krkobabić

- Predsednik je tu bio vrlo jasan. Ekonomski parametri su dozvolili povećanje, ali bitna je i politička odluka, jer se radi o 1.700.000 ljudi i moramo da imamo konsenzus oko toga - rekao je Krkobabić za RTS.

On je izrazio očekivanje da će penzije biti povećane u novembru ako, kako kaže, finansije to budu dozvolile, ili najkasnije početkom sledeće godine.

Komentarišući najavu predsednika Srbije da će penzije biti povećane svim kategorijama penzionera, Krkobabić je naglasio da svi penzioneri treba da budu zadovoljni i da buduće generacije treba da izvuku pouku da probleme sa finansijama, kako kaže, ne mogu da rešavaju samo najstariji.

- Ovo je pouka i za one koji sada rade i nose ekonomiju ove zemlje, na njima je odgovornost. Najstariji su dali ogroman doprinos, moramo da im budemo zahvalni, ali to mora da ostane u istoriji - istakao je predsednik PUPS-a.

Upitan da li je posle odluke o ukidanju Zakona o privremenom smanjenju penzija neophodna reforma penzionog sistema, Krkobabić je istakao da je neophodno sistemsko rešenje i da postoji realna opasnost da se ponovi situacija iz 2014. godine.

- Broj penzionera se povećava, dolaze na red generacije od 1947-56. godine, a smanjuje se broj radno aktivnih. Zato je nužno da se uđe u ozbiljnu reformu sistema penzijsko invalidskog osiguranja - smatra Krkobabić.

Kako kaže, u toj reformi treba da učestvuju najkompeteniji - političke partije, stručna javnost, udruženja penzionera, sindikati.


Na pitanje da li su ključni faktori zainteresovani da se uključe u rešavanje tog pitanja, predsednik PUPS-a kaže da kao društvo nismo svesni situacije u kojoj se nalazimo.

- Mi čekamo i kad upadnemo u problem, pokušavamo da se vadimo. Moramo da idemo u susret događajima. Ovo je za penzionere dobro i ne treba da brinu za penzije, ali ne treba ni da se bave ekonomskim analizama. Oni su to odradili i penzije moraju da budu redovne i sigurne - naglasio je Krkobabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading