Brnabić: Korupcija društvo čini slabim i siromašnijim

Autor: Tanjug

Vesti

06.06.2018

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Korpucija je bolest koja društvo čini slabim i siromašnijim", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da će vlada nastaviti da vodi tešku borbu protiv korupcije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ana Brnabić

Brnabić je na međunarodnoj konferenciji "Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije" navela da je da su uzbunjivači važni i hrabri, te da je obaveza države u društva da ih zaštiti i podrži.

- Zakon o zaštiti uzbunjivača primenjuje se od 1. juna 2015. godine i do sada imamo 274 predmeta koji se vode po ovom zakonu i taj broj se povećava - navela je premijerka i dodala da je to jedan od najboljih evropskih zakona u ovoj oblasti.

Ona je istakla ličnu hrabrost, odgovornost i integritet uzbunjivača, te odala priznanje svakome ko skreće pažnju na korupciju navodeći da samo društva odgovornih građana imaju šansu za napredak i uspeh.

- Država uzbunjivačima ne duguje samo dobru pravnu zaštitu, već i odgovor institucija na slučaj koji prijave - kaže Brnabić i dodaje da odgovor institucija mora biti efikasan.

Premijerka navodi da su najveće bogatstvo Srbije ljudi i poručuje da svi zajedno treba da radimo da bi Srbiju približili razvijenim zemljama i sebi i budućim generacijama obezbedili bolji život.

Kako kaže, stvari se menjaju na bolje, ali je još mnogo posla pred nama.

Navike koje nisu dobre i koje nas teraju da mislimo da je nemoguće menjati stvari moramo da menjamo, navodi Brnabić i dodaje da je za uspeh potrebno prihvatiti i konstruktivnu kritiku.

- Borba protiv korupcije treba da bude bespoštedna, a u narednom periodu država će nastaviti da podržava i uzbunjivače i da se bori protiv korupcije - rekla je Brnabić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je pravo svakog čoveka da se oseća slobodno da iskaže ono što misli da je važno za njega i njegovu okolinu, kao i da je u zaštiti slobodnog izaražavanje neophodno postupati po važećoj normativi.

- Sloboda medija je pojedinačna sloboda svakog novinara - rekao je on i poručio da se mora uspostaviti valjana i celovita platforma koja bi štitila novinare.

On je istakao da je ekonomska nezavisnost i stabilnost novinara ključna za njihovu slobodu, te da se to može zakonski obezbediti.

- Slobodan čovek ne može biti onaj ko nema rešeno egzistencijalno pitanje - naglasio je Pašalić i naveo da bi, poput institucije zaštitinika građana, i novinari mogli biti zaštićeni Ustavom budući da raspolažu informacijima koje su ključne za ekonomski rast i opstanak društva.

- Oni koji raspolažu informacijama moraju biti zaštićeni da tu informaciju plasiraju na način koji dolikuje jednoj slobodnoj demokratskoj zemlji kojoj svi težimo - rekao je Pašalić. 

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković rekao je da javno tužilaštvo i republičko javno tužilaštvo posebnu pažnju posvećuju borbi protiv korupcije unazad desetinama godina, te da zaposleni u tim institucijama prolaze specijalizovane obuke i sarađuju sa međunarodnim partnerima kako bi imali dobar osnov za praktičan rad.

- Korupcija je jedan od najvećih problema svake države, pa i naše. Verujem da želimo da se protiv nje borimo, ali nisu dovoljne samo institucije, mora da postoji dobra saradnja sa građanima - rekao je Stamenković.

Kako kaže, korupcija se najčešće dokazuje na osnovu iskustva građana, te su ti iskazi od krucijalne važnosti za vođenje postupka.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
Smreka

06.06.2018 11:22

U pravu je premijerka .

Ela

06.06.2018 11:42

Treba je iskoreniti!

Ela

06.06.2018 11:43

Borba protiv korupcije treba da bude na svim nivoima.

Ela

06.06.2018 11:44

Najveci problem svake drzave.