MAKRON PODRŽAO "SRPSKI PAKET" ZA KOSOVO

Autor:

Vesti

18.07.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron načelno je prihvatio "srpski paket" za Kosovo, koji mu je juče u Parizu, u četiri oka, predočio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Jedan od dva najjača lidera EU složio se i da ne može da bude efikasno rešenje kojim bi jedna strana dobila sve, a druga ništa i ocenio da srpski predlozi mogu da budu put koji vodi do kompromisa. Takođe, složio se i da bilo kakvo rešenje ne sme da bude nametnuto, već dogovoreno na razgovorima koji se vode u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednice Francuske i Srbije u dobrom raspoloženju: Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Ova saznanja Srpskog telegrafa nakon sastanka sa Makronom indirektno je potvrdio i sam Vučić, koji je naglasio da je veoma zadovoljan susretom.

- Sa Makronom sam po pitanju Kosova i Metohije postigao visoku saglasnost, on mi je potvrdio da je do detalja upoznat sa onim što se dešava na KiM. Ne samo da čuvamo mir za godinu ili dve već trajni mir, da bismo mogli da se koncentrišemo na ekonomski napredak. Za sve što sam mu izneo oko Kosova rekao mi je da ima smisla - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug
Predsednik Srbije dočekan uz najveće počasti i postrojenu Republikansku gardu

DOLAZI I PUTIN

Osim toga, iz Pariza je stigla još jedna važna vest za Srbiju: Makron je rekao da prihvata Vučićev poziv i da će doći u Srbiju, najverovatnije u novembru, kada ćemo obeležiti stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu (u isto vreme, najverovatnije, u Beograd će doći i ruski predsednik Vladimir Putin).

- Ja sam danas uspeo, mučio sam, mučio predsednika Makrona da mi obeća da će da dođe u Srbiju, a ne samo ja ponovo u Pariz, i na kraju sam uspeo i rekao sam da ću to da kažem srpskoj javnosti i da se on ne ljuti zbog toga - rekao je Vučić i obratio se Makronu rečima: "Mi vas očekujemo punog srca i da to bude što pre".

Makron se zahvalio Vučiću na pozivu.

- Sa zadovoljstvom ću odgovoriti na poziv da dođem u Srbiju i ispunim obećanje - ponovio je Makron čak dva puta prilikom zajedničkog obraćanja.

VELIKA ODGOVORNOST

Kako je naveo, Srbija te tokom rata izgubila četvrtinu stanovništva, a zaboravili smo koliko smo bili bliski.

- Naša zemlja je opremila i formirala novu vojsku Srbije i zajedno sa njom na jesen 1918. oslobodila Srbiju. Želim da Francuska pomogne Srbiji - dodao je Makron i naglasio da će Srbija, ako ispuni sve uslove, vrlo lako biti primljena u EU 2025. godine.

S druge strane, Vučić kaže da je na Srbiji velika odgovornost za postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo kako bi ušla u EU.

- Da li ćemo u tome uspeti, ja nisam preveliki optimista, ali ću se boriti da u tome uspemo - rekao je predsednik.

Razgovor u četiri oka produžen na 60 minuta

RepublikaFoto: Tanjug

Sastanak Makrona i Vučića u četiri oka trajao je dvostruko duže od predviđenog. Mada je planirano da traje 25 minuta, predsednici Srbije i Francuske razgovarali su sat vremena.

Poklonili jedan drugom Ratni dnevnik iz 1918. godine i vina

RepublikaFoto: Tanjug

Vučić je Makronu predao list Ratnog dnevnika iz 1918. godine i vino, dok je domaćin kolegi iz Srbije uručio drvenu kutiju sa francuskim vinima. Predsednik Srbije dočekan je uz državne počasti i Republikansku gardu Francuske.

Najjači tim uz prvog čoveka Francuske

Foto: Tanjug

Razgovor je bio veoma prijateljski. Predsednici su se pridružili svojim delegacijama na ručku u Jelisejskoj palati nakon sastanka iza zatvorenih vrata. Uz predsednika Makrona bila je delegacija u najjačem sastavu. Tu su bili, između ostalih, ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan, direktor odeljenja za Balkan...

Jeremić platio tekst u Mondu da bi pljuvao Vučića i državu

Ako je neko mislio da je slučajnost to što je pred posetu predsednika Srbije Americi Vuk Jeremić objavio plaćeni tekst u Vašington postu, u kojem je blatio svoju državu i predsednika, novi plaćeni tekst u pariskom Mondu pred susret Vučića i Makrona dokazuje suprotno.

- Jeremić u svom najnovijem pamfletu navodi da je predsednik Vučić, koji je danas razgovarao sa predsednikom Makronom, odgovoran za sramotu širenja stabilokratije na zapadnom Balkanu, a zapravo je Jeremić najveća sramota - prokomentarisala je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović autorski tekst u kom lider Narodne stranke sipa najgnusnije optužbe na račun Vučića i Srbije.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Stuka

18.07.2018 08:19

Francuska je oduvek bila prijatelj Srbije!

Stojkovic_NBG

18.07.2018 08:39

Hvala lepo na podrsci nasi dragi prijatelji iz Francuske!

Pljuckavac

18.07.2018 09:09

Francuzi su tradicionalni Srpski prijatelji.

Ela

18.07.2018 10:58

Svaka mu čast!