Srbi kod Mila žive kao da su u NDH

Autor:

Vesti

23.07.2018

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Irinej ocenio je da je položaj crkve u Crnoj Gori, čiji je predsednik Milo Đukanović, gori nego u vreme osmanske okupacije, dok je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske. Stručnjaci su se listom složili sa poglavarom SPC, te poručili da stanje u susednoj nam državi mora pod hitno da se menja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Patrijarh Irinej

- Nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo - kazao je patrijarh za crnogorski dnevnik Dan.

Možda neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu postoji

PODELI, PA VLADAJ

Upitan sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, poglavar SPC je odgovorio:

- Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj u doba endehazije (NDH). Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina "podeli, pa vladaj", pa se verovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi.

RepublikaFoto: AP/D. VOJINOVIĆ
Milo Đukanović

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh je kazao i da je tako nešto nezamislivo u 21. veku.

- Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju - istakao je patrijarh.

STOP BEZAKONJU

Poručio je da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Ne samo da hoćemo nego je naša obaveza da kao Crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina i ono što pripada zvaničnoj Crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo, ako do toga dođe, angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati celi svet. Crkva i vernici brane Crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje - istakao je patrijarh Irinej.

Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti

REAKCIJE

Andrija Mandić

Nova srpska demokratija

- Poglavar SPC je u potpunosti realno identifikovao i sagledao položaj srpske nacionalne zajednice, kao i Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori, te da nije ni malo pogrešio što je takvo stanje Srba uporedio sa stanjem u takozvanoj NDH. Zahvalni smo što je patrijarh pokazao solidarnost sa nama i javno osudio režim koji se tako ponaša prema svojim građanima i narodu Crne Gore koji je u prošlosti stvorio ovu državu. Jasno je da je zato pred Crnom Gorom težak period, te da u nekoliko narednih meseci mora da dođe do promene politike i drugačijeg odnosa prema našoj Crkvi i narodu, a niko ne može da predvidi u kojem će se pravcu kretati budući procesi.

Nikola Malović

Srpski pisac iz Boke Kotorske

- Patrijarh je ranije trebao da izađe s ovakvim ocenama, te da se posluži u crkvenom smislu legitimnim oružjem, te anatemama pokuša da popravi srpsku i crnogorsku svakodnevicu.

Marko Milačić

Lider Prava Crna Gora

Položaj Srba, čini mi se, u Crnoj Gori je najgori u odnosu na sve druge zemlje, osim na Kosovu. Zvanična politika je utemeljila svoju politiku na progonu Srba, i to na perfidan i sofisticiran način. Primera radi, Srba ima oko 30 odsto po popisu, dok ih je prema zvaničnim podacima u javnoj upravi tek oko 4 odsto. S druge strane, broj Bošnjaka u vladi je 6 odsto, a Srba 0, što dovoljno govori o sistemskom pristupu progona Srba. Ovakvom stanju Srba u prethodne tri decenije u nemaloj meri su doprineli i profesionalni Srbi i mi, Prava Crna Gora, uradićemo sve da iznesemo novu estetiku srpstva.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading