DAČIĆ: O Kosovu u Savetu bezbednosti UN u novembru!

Autor: Tanjug

Vesti

03.08.2018

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovo bi moglo da se vrati na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u novembru, kaže za "Politiku" ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić

Kako objašnjava, tada će Savetom bezbednosti predsedavati Kina, koja se inače protivila stavu Velike Britanije da izveštajima generalnog sekretara UN o stanju na KiM više nije mesto na dnevnom redu sednica SB, piše list.

Pošto u SB nema mogućnosti ulaganja veta po pitanju agende već samo dogovora, London je izgurao svoju ideju i tokom svog predsedavanja ovog meseca izostavio raspravu o izveštaju koji je generalni sekretar Antonio Gutereš pripremio za period od 16. aprila do 15. jula.

U tom dokumentu, koji se neće naći u UN, prvi čovek svetske organizacije je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Srbija ne može da računa na to da će se Kosovo vratiti u agendu SB UN ni sledećeg meseca, jer od Velike Britanije predsedavanje ovim telom preuzimaju SAD, koje su i same podržale ideju da se ono skine sa dnevnog reda.

Argument pristalica ove ideje je da je situacija na KiM sve bolja i da ona više ne predstavlja opasnost po bezbednost u regionu, ali i svetu kao što su to neka druga žarišta. 

Predlog je da se o Kosovu govori na zatvorenim sednicama, bez prisustva Prištine i Beograda i to najviše dva puta godišnje, navodi list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

04.08.2018 05:51

Zar i Britanci nisu naši veliki prijatelji koji nas uvažavaju, kao npr Toni Bler