POTVRDA NAŠEG PISANJA NAKON VELIKOG SAMITA: Putinov i Trampov dokument o SRBIJI!

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

09.08.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp razmatrali su nedavno u Helsinkiju papir sa konkretnim inicijativama za poboljšanje odnosa dveju supersila. Jedna od tema na tom papiru je i situaciju u našem regionu, pre svega vezana za problem Kosova, odnosno razgraničenje Srba i Albanaca i eventualnu podelu KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik drži tajni dokument o Srbiji: Donald Tramp i Vladimir Putin

Ono što je Srpski telegraf ekskluzivno objavio po završetku samita u glavnom gradu Finske na osnovu informacija iz diplomatskih krugova sada je potvrdio i ugledni portal Politiko, čije su informacije u 99 odsto slučajeva proverene i tačne.

RASTUĆE TENZIJE

Politiko je naveo da je imao uvid u dokument, koji je inicijalno sastavila ruska strana. U njemu se, kako tvrde, nabraja veliki broj područja u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju kako bi ponovo uspostavile bar deo izgubljenog međusobnog poverenja.

- Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da preduzmu mere kako bi sprečili incidente - preneo je Politiko, iz čijeg je teksta jasno da se pre svega misli na problem Kosova, koje je trenutno najrizičnija tačka u ovom delu Evrope i mesto gde se direktno konfrontiraju interesi Rusije i Amerike.

Kako se navodi, osoba koja je dostavila dokument Politiku dobila ga je od ruskih zvaničnika, a ovi su taj papir opisali kao ono što je Putin preneo Trampu u Helsinkiju. Bela kuća je odbila da komentariše.

PROMENA RETORIKE

Ono što je svakako neupitno jeste da Vašington u poslednje vreme vidno menja retoriku u odnosu na kosovsko pitanje i prvi put pokazuje želju da uvaži bar delimično i interese i stavove Beograda, a ne samo Prištine. Kako kažu sagovornici našeg lista, svakom ko je iole upućen u međunarodne odnose jasno je da to nije slučajno i da je teško poverovati da nema veze (između ostalog) sa susretom Putina i Trampa.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- Naš je problem lažna politička elita u Srbiji, koja sve omalovažava i priča da mi nismo bitni i da ne možemo da budemo predmet razgovora Trampa i Putina - kaže politički analitičar Dragomir Anđelković i dodaje:

- Dok Zapad insistira na rešenju koje ništa ne daje Srbiji, on gura Srbiju u frustraciju, a neprijateljski nastrojena Srbija prema Zapadu nije dobro rešenje za Ameriku. S druge strane, Rusija će nas kao tradicionalni prijatelj podržati u svemu što je dobro za nas.

Politički analitičar Jelena Vukoičić kaže da joj je postalo jasno da se nešto dešava i da ideja podele Kosova zaista postoji u SAD čim su političari u Srbiji počeli da govore o tome.

- Sada imamo Politiko, koji važi za ozbiljan medij, da to na neki način potvrdi. Ipak, treba biti krajnje obazriv jer znamo da američka administracija nije jedinstvena i u njoj još ima onih koji podržavaju Albance. Ali svakako ima razloga za optimizam, konačno se dešava nešto što Srbiji ide naruku - zaključuje naša sagovornica.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
AntiNevlada

09.08.2018 07:30

Nataša, Biserko i ostale Nevladine organizacije imaju istu "kasu" koja ih plaća i kod koje idu po svoje mišljenje. I gospodin Donald Tramp i Amerika imaju problem sa tom istom "kasom". Jedino se naš komšija, gospodin Viktor Orban uspeo izboriti i čak zabraniti tu "kasu" u Mađarskoj. Svaka mu čast...