RASKRINKAVANJE: Novi dokument o Srebrenici uključiće i zločine nad Srbima

Autor: RTRS, Republika

Vesti

09.08.2018

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će novi izveštaj o Srebrenici, koji će sačiniti najveći autoriteti u svetu koji se bave pitanjima ratnih zločina, obuhvatiti period od 1992. do 1995. godine i da će taj dokument uključiti i zločine koji su počinjeni nad Srbima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milorad Dodik, predsednik RS

Dodik je istakao da će sve što je tačno, što je vreme pokazalo da je tačno u izveštaju iz 2004. godine Komisije o događajima u Srebrenici ostati u novom izveštaju, ali je naglasio da nesumnjivo mora da se dodaju i mnoga mesta u kojima su pobijeni Srbi.

- Izveštaj o Srebrenici ne može da bude lociran na jednu sedmicu, nego mora da obuhvati period od 1992. do 1995. godine. Ako izdvojimo samo jednu sedmicu, naravno da se stiče pogrešan utisak o tome kao da Srebrenica nije postojala nikada prije toga - izjavio je Dodik novinarima u Bijeljini gde je prisustvovao obeležavanju slave grada Svetog Pantelejmona.

On je istakao da je to intencija, a ne da bi se reklo da nije bio zločin.

- Da bio je, ali u izveštaju ne piše da je bio zločin nad Srbima. Mi želimo da to kaže komisija koja želimo da bude međunarodna, da najveći autoriteti koji se se bave pitanjima ratnih zločina u svetu naprave izveštaj - istakao je Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

On je rekao da će naredne sedmice biti popravljen sramni izveštaj Vlade iz 2004. godine, u kojem nema ničega, osim mnogo špekulativnih elemenata.

- To ne radimo da bismo osporili ono što je stvarni zločin, mi nikada nismo krili ljude koji su počinili zločin prema drugima, prema Bošnjacima bilo gde, jer bi to značilo da onda postoji kolektivni pristup tome svemu. To nije, ali taj izveštaj želi da napravi kolektivni pristup i odgovornost naroda, Republike Srpske pre svega - naglasio je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak, 14. avgusta, razmatraće na posebnoj sednici Informaciju o Izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading