FRANCUSKI ISTORIČAR IZNEO INFORMACIJE: Sporazum Beograda i Priština 11. ili 12. novembra

Autor: Tanjug

Vesti

18.08.2018

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksi Trud smatra da će predstojeća runda dijaloga Beograda i Prištine početkom septrembra biti ključna, a da bi konačni dogovor, prema njegovim informacijama, trebalo da bude postignut u Parizu 11. i 12. novembra na marginama proslave stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

- Nije isključeno da ovaj simbolični trenutak donese Beogradu povoljnu klimu za dogovaranje bar oko nekih detalja. Ne bi bilo ništa neobično da Srbija u poslednjem trenutku, kao što je bivalo kroz istoriju, uspe da postigne povoljno rešenje - kaže Trud za "Novosti" od nedelje.

Taj pretpostavljeni dogovor mogao bi da zaživi, prema njegovom mišljenju, na proleće sledeće godine, pre izbora za novi saziv EP.

Sadašnji sastav EK namerava da to završi tokom svog mandata i ne žele da se to oteže unedogled, dodao je on.

Trud smatra da je manevarski prostor Srbije za rešavanje kosovskog pitanja veoma mali, da je pritisak EU i SAD veoma jak i u poslednjih šest meseci sve jači.

On izražava pesimizam i da bi Srbija mogla da dobije ZSO kao minimum utvrđen Briselskim sporazumom.


- NATO na terenu de fakto podržava prištinske vlasti, a na međunarodnom planu takođe postoji jaka podrška EU i SAD. Albanci su sve dobili i nemaju interes da bilo šta daju. Rešeni su da idu do kraja - navodi on.

Upitan šta bi Srbija, u ovako nepovoljnim okolnostima, mogla da dobije u pregovorima, on kaže će uspeh biti ako dobije sever Kosova.

- Ali sam zato mnogo veći optimista kada je reč o Republici Srpskoj. Baš zbog razvoja situacije oko Kosova vidim prostor da se RS još više približi Srbiji. Ako Srbi dobiju malo ili ništa u svom istorijskom regionu, na Kosovu, vrata direktno, kao posledica toga, ostaju otvorena za ubrzavanje podele BiH. Ako Albanci urade ono što misle da mogu na kosovu, nema razloga da to ne urade i Srbi u BiH - kaže Trud.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
delije1389

19.08.2018 07:19

Sabic je zastitnik gradjana ali ne svih.

Vesna

19.08.2018 07:42

Srbija mora dobiti izlaz na more,za to more borili su se moj otac,moji rođaci,svi naši preci u 20.veku,ono nam pripada i po božijim i po ljudskim zakonoma.Tražite,borite se za izlaz na more,dužni ste to uraditi,sad je najbolja prilika.

zika

19.08.2018 17:38

@Vesna - na koje more ?

nebitan

19.08.2018 15:42

- NATO na terenu de fakto podržava prištinske vlasti, a na međunarodnom planu takođe postoji jaka podrška EU i SAD. Albanci su sve dobili i nemaju interes da bilo šta daju. Rešeni su da idu do kraja - navodi on. - Srbiji se ne zuri nema sta da izgubi ako i zamrne konflikt na neko vreme, situcaija trenutno nije povoljna po nas. Zasto da sami sebe sakatimo da bi neko iz EU viknuo - eureka - satrli smo Srbe. Polako, docice vreme i da sve sto je Srpsko opet bude Srpsko ne zuriti.