ŠARČEVIĆ NAMESTIO TENDER SVOM PRIJATELJU HRVATSKOM TAJKUNU

Autor: M. L. - J. D. J.

Vesti

21.08.2018

05:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete dodelilo je posao uvođenja elektronskih dnevnika hrvatskoj kompaniji "Tesla", sa kojom je ministar Mladen Šarčević tesno sarađivao i pre nego što je došao na tu funkciju.

RepublikaFoto: Fotomontaža/Srpski telegraf
Mladen Šarčević nije porekao da je ranije sarađivao sa "Teslom"

Kako je objavila istraživačka mreža KRIK, uslovi tendera vrednog čak 1,6 miliona evra bili su namešteni tako da ih je ispunjavala samo firma Šarčevićevog prijatelja Hrvata Andreja Bezjaka. Zato i ne čudi da je na tender, na kraju, i stigla samo jedna ponuda - ona od konzorcijuma u kojem je, gle čuda, bila firma "Tesla".

Stara izreka kaže "Ko laže, taj i krade". Zaključak izvucite sami...

Tako je Bezjak kao od šale dobio priliku da zaradi ogroman novac. Njegovo poznanstvo sa ministrom datira još iz vremena kada je Šarčević upravljao privatnim školama "Ruđer Bošković". Ove škole tada su implementirale Bezjakov program za učenje na tablet računarima. I tu ništa ne bi bilo sporno da Šarčević nije nastavio poslovnu saradnju sa Bezjakom i po dolasku na mesto ministra.

Na osnovu tenderske dokumentacije može se reći da su uslovi pogodovali samo jednom ponuđaču - Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

SUMNJIVO JE - SVE

Samo tri meseca nakon što je Šarčević postavljen, Ministarstvo prosvete podržalo je konferenciju "Kurikulum Srbija 2016", koju je u Beogradu sa partnerima organizovala kompanija "Tesla". Na skupu je predstavljeno uvođenje elektronskih dnevnika u škole, upravo ono na čemu će Šarčević i Bezjak narednih meseci poslovno sarađivati. Naime, kompanija "Tesla" je šest meseci od konferencije dala školama na korišćenje svoj program "esDnevnik" na godinu dana. I ovaj pilot-projekat sproveden je mimo zakona jer je poverenik Rodoljub Šabić upozorio da je obrada podataka o ličnosti u servisu "esDnevnik" zapravo nedozvoljena.

1,6 miliona evra vrednost je nameštenog tendera

Sredinom ove godine, raspisan je i tender za kupovinu e-dnevnika čije je uslove, gle čuda, ispunjavala samo Bezjakova kompanija. Jedan od uslova bio je da može da se prijavi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskih dnevnika u minimum 50 škola, u 10 različitih gradova Srbije, kao i da pet od tih 50 škola ima po 100 nastavnika. Takođe, tražio se specifičan softver, kakav ima baš "Tesla", a dati su i nerealno kratki rokovi koje je mogla da ispuni samo firma koja već poseduje takav softver.

ČUDAN POKLON

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Nemanja Nenadić

Nemanja Nenadić, programski direktor NVO Transparentnost Srbija, potvrđuje za Srpski telegraf da se na osnovu tenderske dokumentacije može reći da su uslovi pogodovali samo jednom ponuđaču.

- Međutim, ono što najviše brine je odsustvo poverenja u sistem javnih nabavki, što pored svega niko nije pokušao da ospori ovakav tender i da zatraži zaštitu prava. To pokazuje da su se svi pomirili sa ovakvim pojavama. Takođe, zanimljiva je veza između davanja programa ministarstvu, odnosno primanja poklona od te firme i kasnijeg učešća iste te firme na tenderu - ističe Nenadić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević u odgovoru Srpskom telegrafu nije porekao da je i ranije sarađivao sa "Teslom", ali se ogradio tvrdnjama da na tenderu nije pobedila ova firma, već konzorcijum u kojem se ona nalazi.

Moglo je jeftinije

Stručnjaci procenjuju da je nabavka softvera sprovedena na štetu budžeta Srbije jer je cena od 1,6 miliona evra previsoka za ovakav projekat. Međutim, budući da zbog specifičnih uslova tendera nije mogla da se prijavi nijedna druga firma, nije bilo ni konkurencije, koja bi spustila cenu. Od ugovora će se, bez sumnje, ovajditi kompanija "Tesla", koja je prethodne godine loše poslovala i napravila gubitak veći od 10.000 evra. Iz ove kompanije juče nisu odgovorili na pitanja Srpskog telegrafa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goran

24.08.2018 07:15

A Toma je kod Šarčevica završio turbo fakultet po sistemu nocu prelistas na ispitu zablistaš nesto se pisalo da je i u Podgorici drzao fakultete...pa čiji je on gradjanin?