BRITANSKI GARDIJAN O KOSOVU: Prosperitet i EU integracije ili novi sukobi?!

Autor: b92.net, Republika

Vesti

22.08.2018

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sporazum Beograda i Prištine mogao bi da donese prosperitet i evropske integracije, sa druge strane - mogao bi i da donese nove sukobe u regionu, piše Gardijan.

RepublikaFoto: Tanjug
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Britanski “Gardijan“ u tekstu pod naslovom “Može li razmena teritorija između Srbije i Kosova da dovede do sukoba“ navodi da kritičari potencijalnog “razgraničenja po etničkoj liniji“ smatraju da bi to moglo da bude opasno.

Vučić ide na Kosovo

- To bi mogao da bude sporazum koji bi Balkanu doneo trajno rešenje, prosperitet i evropske intergacije, ili bi mogao da uroni region u obnovljeni konflikt - navodi “Gardijan“.

Kako se navodi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema se da poseti Kosovo narednog meseca, dok se pominju ideje o razmeni teritorija po etničkoj liniji. 

Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači nastaviće takođe i dijalog, pod monitoringom EU u Briselu, a koji bi trebalo i konačno da donesu trajni sporazum između Beograda i Prištine i otvoren put za članstvo u EU za obe strane. 

- Međutim, sve je veća zabrinutost kada se govori o podeli Kosova. Kritičari navode da bi to moglo da otvori "Pandorinu kutiju" na Balkanu sa potencijalnim potresima u etnički mešovitoj Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Čak i u Albaniji, koja se graniči sa Kosovom, mnoge podela uznemirava, a premijera Edija Ramu optužuju za "nekarakterističnu tišinu" - navodi "Gardijan". 

Dodaje se da će Vučić svoju posetu Kosovu najavljenu za 9. septembar iskoristiti da izloži "smernice i pravce državne politike prema Kosovu". Ranije ovog meseca, rekao je da se zalaže za razgraničenje po etničkoj liniji, što bi značilo da sever Kosova, u kom je većinsko srpsko stanovništvo, bude integrisano u Srbiju, dodaje "Gardijan". 

Šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku rekao je da sporazum mora da bude konačan i istorijski kako bi se spor između Beograda i Prištine rešio za sva vremena. 

- Obe strane, uključujući i međunarodnu zajednicu, pažljivo razmišljaju, razmišljaju kreativno, pokušavaju da nađu rešenje prihvatljivo za obe strane. Ciljevi Kosova su jasni: ne - podeli po etničkoj liniji, da - mirnom regulisanju granica i uzajamnom priznanju - rekao je Čolaku. 

"Gardijan" prenosi i pojedine navode da bi Preševska dolina mogla da bude "razmenjena". Većinu stanovnika Kosova čine etnički Albanci. 

RepublikaFoto: telegraf.rs/printskrin

- Kosovo se borilo u krvavom ratu za nezavisnost od Srbije 1998. i 1999, proglasilo je nezavisnost 2008. godine, ali Beograd i dalje na Kosovo gleda kao na svoju pokrajinu. Rusija je blokirala prijem Kosova u UN, a pet članica EU ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Izvori iz srpske vlade navode da se raspoloženje međunarodne zajednice o potencijalnoj podeli Kosova menja, uprkos protivljenju nemačke kancelarke Angele Merkel. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u julu sa zetom Donalda Trampa Džeradom Kušnerom i diskutovali su o podeli - navodi "Gardijan". 

- Razgovaraju, različite opcije su na stolu. Američka pozicija se menja od potpunog protivljenja podeli do toga da je voljna da diskutuje o toj opciji. Francuska je takođe prilično pozitivnog stava o tome. Nemačka nije - navodi izvor iz vlade, prenosi "Gardijan". 

I u kosovskoj vladi navode da se "neki u međunarodnoj zajednici sve više otvaraju prema toj opciji". 

Obe strane, kako se navodi, svesne su da konačan dogovor i dalje ostaje ozbiljan izazov. "Gardijan" navodi da Beograd ne otrkiva "taktike pregovaranja". 

- Imaćemo u unutrašnjosti dosta problema. Niko nije spreman da razmišlja o rešenju, od SPC do opozicije - navodi taj izvor za "Gardijan". 

Kritičari navode da bi ponovno crtanje granica po etničkoj liniji bilo opasno za ostatak Balkana nakon krvavih sukoba zbog kojih je usledio raspad Jugoslavije. 

- Zlokoban plan o podeli Kosova vratiće nas nazad u horor iz devedesetih. Ideja o etnički čistim teritorijama postaće model koji će stvoriti domino efekat širom Evrope i učvrstiti radikalne ideologije - rekao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. 

Čolaku navodi da međusobno prihvatljivo rešenje "neće destabilizovati region i da ne može da dovede do domino efekta". Međutim, bilo kakva teritorijalna nagodba biće pažljivo razmatrana u Bosni i Hercegovini, gde Republika Srpska preti otcepljenjem, a i u Makedoniji, gde četvrtinu stanovništva čine etnički Albanci, koncentrisani na zapadu i severu zemlje.

Pandorina kutija

- Podela Kosova mogla bi da otvori Pandorinu kutiju na Balkanu. To je savršena formula za novu katastrofu na zapadnom Balkanu. Krhka državnost Bosne i Hercegovine može da ispari pred našim očima, šireći novu spiralu nacionalizma. To bi moglo da ohrabri albanske ekstremiste da traže isto rešenje u Makedoniji - navodi neimenovani bivši visoki zvaničnik Bosne i Hercegovine. 

Uprkos dalekoj perspekitivi članstva u EU za većinu zemalja regiona, ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je "Gardijanu" da jedina "održiva vizija stabilnog Balkana je ona u kojoj granice nisu bitne - region prijateljskih zemalja koje su članice EU". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading