AUSTRIJSKI PREDSEDNIK: Dozvoliti Srbima i Albancima da se dogovore

Autor: Tanjug

Vesti

25.08.2018

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen podržao je večeras stav predsednika Srbije da treba dozvoliti Srbima i Albancima da se dogovore.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Razuman stav: Aleksander van der Belen

Van der Belen je takođe ukazao da crtanje granica duž etničke linije nije održivo rešenje.

On je, u okviru debate "Nove perspektive proširenja EU" na "Političkim razgovorima“ Evropskog foruma Alpbah, kritikovao moto kojim su se navodno ranije neki vodili, a to je da se jedan narod može osećati bezbednim samo među svojima, upitao šta bi bio upravo njegov narod kojem bi prema tom stavu trebalo da se prikloni.

- Najpre koja su etnička zajednica Austrijanci. Pričaju nemački manje ili više, imaju svoju krv prisutnu širom kontinenta. Moja majka je Estonka, moj otac Rus, moje prezime nije austrijsko - ukazao je Van der Belen.

On je rekao da podela duž etničkih linije nije nešto što može da bude održivi rešenje, već samo kratkoročno kako pokazuje istorija.

U svom obraćanju Van der Belen je istakao da EU neće biti potpuna bez integracije jugoistočnih zemalja, i da sada postoji prilika kao nikada da se to učini.


- Ranijih godina imali smo slab napredak, jer je na strani EU postojao umor od širenja, a i Unija se bavila sopstvenim izazovima. To se sada promenilo - uveren je on.

Predsednik Austrije ukazao je da na Zapadnom Balkanu vidi mnogo pozitivnih promena, dodajući da smo svedoci značajnog napretka u regionu. 

- Politički lideri su ozbiljni po pitanju dijaloga i napretka. Videli smo pravi napredak u regionalnoj saradnji, pomirenju i rešavanju nekih bilateralnih pitanja - naglasio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading