LAZANSKI OTKRIO DUGO SKRIVANU MISTERIJU: Srbi srušili u blato američki bombarder B-2!

Autor:

Vesti

29.08.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan-danas je misterija kako je srpska vojska uspela te 1999. da obori čuveni američki strateški bombarder B-2 "Duh Sent Luisa", u to vreme moćniji i od "nevidljivog" F-117 aviona. Ni sami Amerikanci nisu mogli čudom da se načude, pa su odmah po završetku bombardovanja ispitivali naše oficire kako su to izveli.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Lazanski

Kako je ispričao vojni analitičar Miroslav Lazanski, ubrzo nakon 5. oktobra 2000, kada je u Srbiji na vlast došla proamerička ekipa, u bazu 250. raketne brigade RV i PVO SR Jugoslavije u Jakovu počeli su da dolaze američki vazduhoplovni oficiri i obaveštajci, a prvo pitanje koje su postavljali našim oficirima bilo je: "Kako na radaru vidite bombarder B-2?"

- Posle agresije NATO na SR Jugoslaviju američki strateški bombarder B-2 "Duh Sent Luisa" izbrisan je sa flotne liste, a brojni svedoci su u međuvremenu potvrđivali da se "nekakvo ogromno crno čudo srušilo u Lipovačke šume, odmah pored hrvatsko-srpske granice, ali sa hrvatske strane, da je iz Tuzle odmah stigao bataljon američke vojne policije, da je celi teren blokiran i da je skinut sloj od dva metra zemlje na mestu gde je čudo palo, te je sva ta zemlja pažljivo spakovana i odneta" - priča Lazanski.

KO JE KRIO VEST

Ističe da su svojevremeno i pripadnici Trećeg diviziona 250. raketne brigade tvrdili da su srušili B-2.

- Pitanje je pak zašto, ako je sve to tako, zvanični Beograd to tada nije hteo da objavi - pita se Lazanski.

Foto: Republika

Prema njegovim rečima, PVO je tada starom sovjetskom raketom SA-3 neva pomoću starih sovjetskih radara P-12 i P-15, "lampaša", 1999. oborila američki "nevidljivi" strateški bombarder B-2, vredan 2,5 milijardi dolara.

- To je iznos nekadašnjeg celokupnog godišnjeg prihoda od turizma velike SFRJ! Razumljivo je pitanje američkih obaveštajaca i vazduhoplovaca našim oficirima u bazi 250. raketne PVO brigade u Jakovu. Ne znam šta su naši oficiri odgovorili američkim, ali pouzdano znam da su Amerikanci upravo takvo pitanje u više navrata i u nekoliko poseta postavljali - tvrdi vojni analitičar.

Obaranje američkog bombardera nije bio jedini uspeh Vojske tokom bombardovanja 1999, koje je trajalo 78 dana.

To je pokazalo da je ipak ljudski faktor taj koji je presudan u odbrani zemlje - Milovan Drecun

- Treći divizion 250. raketne brigade oborio je 27. marta 1999. i američki lovac F-117, takođe stelt tehnologije, odnosno smanjenog radarskog odraza. Isti divizion je oborio i američki F-16 kod Šapca i teško oštetio još dva "nevidljiva" F-117, jedan je prisilno sleteo u Zagreb, rasklopljen je i odvezen transportnim avionom, a drugi se prinudno spustio u Sarajevo - podsetio je Lazanski.

No, pogodak i obaranje B-2 aviona raketnoj brigadi je potvrđeno i uvedeno u zvanične uspehe jedinice posle rata na prvoj analizi učinka dejstva 1999, a taj izveštaj je i danas validan.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

VEČNA PENZIJA

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, koji je u vreme bombardovanja 1999. bio izveštač sa Kosova, kaže za Srpski telegraf da je naša vojska tada isključivo zahvaljujući ljudskom faktoru uspevala da se bori za znatno jačim neprijateljem.

- Oni su sa veoma starim sistemima uspeli da najsavremeniju tehnologiju poraze i da oteraju u večitu penziju F-117, na koji su Amerikanci mnogo nade polagali. To je pokazalo da je ipak ljudski faktor taj koji je presudan - upornost u odbrani zemlje, vojnička osposobljenost i kolektivni rad. Naime, tom raketnom divizionu je priznato da je oborio F-117, pogodio još jedan, kao i B-2, ali i F-16 - rekao je Drecun.

Kako dodaje, Rusi su kasnije na osnovu tih iskustava ponovo vratili u život protivavionski raketni sistem "Neva" i inovirali ga jer su videli da može da bude veoma upotrebljiv.

OVAKO JE PAO "NEVIDLJIVI"
  • Američke letelice oborio je Treći divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao potpukovnik (potonji pukovnik) Zoltan Dani, koji je pričao kako su srušili američko čudo od aviona:
  • Tog dana, 27. marta, u 18 sati su nam izdali naređenje da uključimo sistem.
  • Oznaka stelt znači "avion manje radarske uočljivosti", a to nam je tada otkrio jedan kolega koji govori engleski. I onda ja shvatim da, ako je on manje uočljiv, to znači da je vidljiv! Na kraju smo došli do saznanja da taj avion uopšte nije bio nevidljiv, videli smo ga i oborili.
  • Oko 20.30 jedan od potencijalnih ciljeva sa "Azimuta 195" kretao se prema nama, procenio sam da on može da uđe u zonu uništenja i tražio odobrenje od operativnog centra da izvršimo dejstvo. Dali su odobrenje. Imali smo dva sistema za praćenje, osmatrački i nišanski radar, opasno je da ovaj drugi radar bude predugo uključen jer privlači protivradarske rakete, gledali smo da s njim što manje zračimo. Kada se cilj približi na 15 kilometara, tu je jako bitno da imate odlično obučenu posadu da bi se markirao i da bi se raketa ispalila u pravom trenutku. Kada se sve poklopilo, jednostavno, ispalio sam raketu.
  • Proizvodnja ovog aviona odmah nakon našeg uspeha, a američkog neuspeha je prestala

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading