ČOLOVIĆ: Koalicija poput Saveza za Srbiju je za jednokratnu upotrebu!

Autor: Tanjug

Vesti

30.08.2018

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savez za Srbiju biće formiran u nedelju 2. septembra okupljanjem opozicionih političkih partija različitih ideologija, a prema oceni projektnog direktora CESID-a Ive Čolovića takve široke koalicije nisu održive i namenjene su za "jednokratnu borbu".

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Ivo Čolović

Istog dana najavljena je i sednica Glavnog odbora DS na kojoj se, prema pisanju medija, očekuje burna rasprava o ulasku u koaliciju u kojoj će se naći većina stranaka poteklih iz DS-a, ali i pokret Dveri koji je medije i obavestio o datumu formiranja saveza. 

Čolović objašnjava da su koalicije koje okupljaju ideološki različite partije, od krajnje levice do krajnje desnice, najčešhe usmerene samo na jedne izbore i da se nakon toga vrlo brzo raspadnu.

- Takvi savezi nisu održivi i namenjeni su jednokratnj borbi. Kada postoji mnogo različitih ideja, one se kad-tad ispolje jer lideri pojedinačnih partija shvataju da unutar jedinstvene koalicije ne mogu da ostvare pojedinačne i često suprotstavljene stranačke interese - kaže Čolović za Tanjug.

On navodi da su politički akteri uvereni da je za pobedu na izborima i smenjivanje vlasti dovoljno ujedinjenje u široku koaliciju, a to, kaže, u praksi obično nije tako.

- Nisam siguran da će Savez za Srbiju moći da uradi ono što je Demokratska opozicija Srbije (DOS) 2000. godine. Naravno, Srbija nije u istoj poziciji kao tada, pre svega, nije u lošoj ekonomskoj situaciji niti je Aleksandar Vučić na istoj poziciji kao Slobodan Milošević, koji je bio izolovan od sveta i nije imao podršku za svoju politiku - komentariše Čolović.

Formiranje Saveza za Srbiju tumači kao pokušaj ujedinjenja i stvaranja jedinstvenog fronta koji bi se suprotstavio vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), ali ne samo u ideološkom smislu.

- Neko od opozicionih lidera je očigledno razmislio i predložio da se naprednjacima suprotstave njihovim oružjem. U neformalnoj koaliciji okupljenoj oko SNS mogu se, takođe, uočiti različite političke ideje, od proruskih do proevropskih, dok su pojedini čak i za ulazak Srbije u NATO - navodi Čolović. 

On smatra da će Savez insistirati na zajedničkim idejama i ciljevima i da će ideološke razlike biti stavljene u drugi plan zarad boljeg izbornog rezultata na narednim izborima. 

- Takvi savezi se uglavnom formiraju u zemljama kao što je Srbija u kojima se ideološke razlike često zanemaruju jer političari shvataju da im one nisu adut u pridobijanju birača - pojašnjava Čolović.

Podseća da su koalicije slične DOS-u formirane i u Crnoj Gori, gde su se udruživale ideološki potpuno različite političke partije koje su čak zastupale i različita državotvorna rešenja.

- Recimo, to je bio slučaj sa Narodnom slogom u Crnoj gori devedesetih godina, kada su predizbornu koaliciju činili Liberalni savez Crne Gore i Narodna stranka - naveo je Čolović.

U Savez za Srbiju za sada ulaze DS, Dragan Ðilas, Narodna stranka Vuka Jeremića, Dveri Boška Obradovića, Levica Srbije Borka Stefanovića, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Pokret za preokret Janka Veselinovića, Željko Veselinović, Sindikat Sloga i Otadžbina Slaviše Ristića. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading