Kolinda zove Vučića u Zagreb zbog nestalih!

Autor: Agencije

Vesti

30.08.2018

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski predsednik Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je rešavanje sudbine nestalih u proteklom ratu ključno za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je zato insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku predsednika Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Očekuje se novi susret: Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

Kitarovićeva je poručila da će i dalje insistirati na rešavanju ovog pitanja kao ključnog elementa za dalji dijalog i punu normalizaciju odnosa dve države, te hrvatske podrške ulasku Srbije u EU, prenosi Hina.

- Istina o nestalima je politički minimum ispod kojeg niko u Hrvatskoj ne sme da ide - istakla Kitarovićeva na obeležavanju Međunarodnog dana nestalih lica u Karlovcu tokom kojeg je rečeno da Hrvatska traga za 1.922 lica nestala u proteklom ratu.

Hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved rekao je da je ključ rešenja u Srbiji i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o saradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

- Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uslova kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU biće puna saradnja u pronalaženju nestalih - naveo je Medved.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (63)

Loading
Jeka

30.08.2018 19:18

Nije vreme da govorimo teske reci i ds se vredjamo. Vreme je da resavamo probleme i gledamo u buducnost, da pomognemo Srbima u Hrvatskoj, da vidimo sta treba da uradimo u vezi sa hrvatskom manjinom u Srbiji, ali i da resavamo probleme nestalih, probleme proteranih.

Sasa

30.08.2018 19:19

Vazno je da razgovaramo i resavamo probleme koji postoje izmedju dve drzave, i to ne samo kad je rec o proslosti i razlicitom vidjenju te proslosti vec da razgovaramo o tome sta mozemo da uradimo

Petko

30.08.2018 19:20

Ovo ce biti prilika da se konacno pocne sa resavanjem otvorenih pitanja izmedju dve zemlje i poseta moze da ima veliku istorijsku vaznost

Sasa

30.08.2018 19:37

Ovaj Kolindin poziv moze da znaci da je Hrvatska zaista resila da normalizuje odnose sa Srbijom.