Aleksić šteluje konkurs da sačuva fotelju: VEČITI DIREKTOR BEŽI OD PITANJA!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Aleksić, sadašnji, a po svemu sudeći, i budući direktor JKP "Beogradske elektrane", već pet dana ne odgovara na pitanja Srpskog telegrafa o štelovanom konkursu u ovom preduzeću. Po devizi "Cilj opravdava sredstvo" Aleksić pokušava na svaki mogući način da zadrži fotelju, u koju je zaseo pre četiri godine.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Goran Aleksić

I pored toga što je napunio 64 godine i veoma brzo mu sleduje odlazak u penziju, Aleksić je tako postavio uslove konkursa da niko u "Elektranama" ne sumnja da će baš on ponovo biti izabran. A nije ni čudo što se za fotelju tako grčevito bori kad je najveći deo radnog veka proveo na direktorskim pozicijama.

PEČAT NOTARA

Mada je naš list danima slao pitanja večitom direktoru ne samo o konkursu već i o sumnjivim radovima na toplovodima, odgovor nismo dobili. Očigledno je da Aleksić ne smatra da je za javnost važno objašnjavati zašto čovek koji je pred penzijom želi da upravlja jednom od najvažnijih firmi za funkcionisanje Beograda.

Konkurs za direktora, inače, skrojen je tako da su unapred diskvalifikovani svi mlađi pretendenti na ovu poziciju. Takođe, kandidatima je tražen pečat notara iako se to od njih nikada ranije nije zahtevalo. Očigledno, primenjen je sistem ako prođe - prođe, a Aleksić ćuti i nada se da će proći.

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija predviđa da se u Srbiji nikada neće prekinuti praksa doživotnih direktora u državnim preduzećima.

- Većina direktora javnih preduzeća postavljena je po političkoj liniji. Oni su bili tu da naprave pare za nekoga, ali mnogi od njih napravili su i probleme. Međutim, njih je nemoguće skloniti sa trona jer uvek ostane još onaj jedan poslić koji treba da obave. Mladi ljudi, nažalost, nemaju šansu - objašnjava Bušatlija.

VELIKI PROBLEM

Prema mišljenju Branka Raduna, političkog analitičara, kriterijumi za konkurse se često definišu na osnovu osobina kandidata koji treba da bude odabran za tu poziciju.

- Veliki je problem to što se u Srbiji i konkursi, ali i tenderi, često nameštaju sa ciljem da samo određena osoba ili firma bude jedini kandidat koji ispunjava uslove - rekao nam je nedavno Radun.

Podsetimo, Srpski telegraf objavio je pre nekoliko dana i tekst o radovima na toplovodu kod hotela "Jugoslavija", koji su počeli u vreme Aleksićevog mandata, a za koje stručnjaci tvrde da su bacanje para jer je toplovod potpuno ispravan. S druge strane, na mestima gde su ti radovi mnogo preči nema ni naznaka da će do njih doći. Ako je to preporuka za direktorsko mesto, onda Aleksića i ne treba pomerati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading