UZ REŠENJE KOSOVSKOG ČVORA IDE I EKONOMSKI PAKET: Srbiji uz prijem u EU i desetine milijardi evra

Autor:

Vesti

16.09.2018

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rešenje kosovskog čvora i sporazum sa Albancima omogućio bi Srbiji članstvo u Evropskoj uniji, kao i desetine milijardi direktnih stranih investicija, uvereni su analitičari, sagovornici Srpskog telegrafa. Razgraničenje Srba i Albanaca i podelu Kosova posle podrške iza koje je stao i američki predsednik Donald Tramp, a za koje se očekuje da će prihvatiti i nemačka kancelarka Angela Merkel, za Srbiju bi značilo ubrzani napredak u svim segmentima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je istakao da, ukoliko postigne sporazum sa Prištinom, Beograd očekuje precizne datume i garancije o našem članstvu u Uniji, kao i sveobuhvatni ekonomski paket.

- Ne mislite valjda da je moguće da pravite sporazum sa Albancima, a da to ne bude sveobuhvatni paket, koji bi jasno stavio do znanja šta mi činimo i šta radimo - rekao je Vučić za Rojters.

Dobili bismo pristup strukturnim fondovima, što je oko dve-tri milijarde evra

Miladin Kovačević, direktor Zavoda za statistiku

Prema njegovim rečima, 2025. realan je datum, a istorijski sukob mora da se razreši kroz "veliki paket".

- Ako bilo šta bude, to mora da bude jedan sveobuhvatan paket rešavanja ne samo naših odnosa sa Albancima na KiM već i rešavanja i evropskog puta, napretka ekonomije i mnogo toga drugog - naveo je Vučić.

Normalizacija ili status kvo za direktora Zavoda za statistiku i jednog od autora studije "Ekonomski, demografski i socijalni efekti različitih scenarija normalizacije odnosa između Beograda i Prištine" Miladina Kovačevića nije dilema. Osim što bi Srbija razrešenjem kosovskog čvora po modelu razgraničenja dobila 90 miliona evra, ističe Kovačević, imali bismo i pristup strukturnim fondovima.

- Mi i sad koristimo pretpristupne fondove, ali bismo dobili koju godinu pre zvaničnog ulaska u EU pristup strukturnim fondovima, što je oko dve-tri milijarde evra - objasnio je Kovačević za Srpski telegraf.

Neuporedivo značajnije jeste to što članstvom u EU Srbija može da očekuje intenzivniji priliv investicija.

- Tu je dalje korišćenje strukturnih fondova, ali i nastavak progresije priliva stranih direktnih investicija i ulazak u zonu rejtinga A. Mi smo sada u ekspanziji što se tiče tih investicija, ali bi ekspanzija bila još veća i, naravno, ne bi nam bila neophodna podrška MMF ili Svetske banke, imali bismo ono što imaju stabilne i razvijene zemlje Evrope - kaže Kovačević.

Pejić: EU je početak jednog ogromnog napretka Srbije

Direktor "Faktor plusa" Vladimir Pejić za naš list dodaje da sporazum radi sporazuma nije rešenje problema.

- Sam sporazum po sebi je vrlo značajna i korisna stvar, ali je važno da njime dobijemo i čvrste garancije oko ulaska u EU. Unija nisu samo fondovi gde se dobija neki novac i ekonomski prosperitet, već i pravne regulative, pravne sigurnosti građana, ljudska prava... Moramo razumeti da EU nije čarobni štapić, već sredstvo ka boljem i sigurnijem životu, nije cilj samo da se uđe i gotovo, to je početak jednog ogromnog napretka Srbije - zaključuje Pejić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Sofija Kovacevic

16.09.2018 18:13

Cisto sumnjam,prosto ne verujem u pricu EU!?!

Dusko

16.09.2018 18:41

Srbija nije na prodaju

zlaja

16.09.2018 18:47

Srbija nesme odustati od takvih zahteva.

Aca

16.09.2018 18:50

Srbija bi uz clanstvo EU bila u velikom napretku ...