LONČAR OBEĆAO: Država će nastaviti da ulaže u lečenje dece u inostranstvu

Autor: Republika

Vesti

27.09.2018

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O trošku države u inostranstvu je od 2014.godine do danas lečeno 1.975 dece, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar uz napomenu da će država nastaviti da ulaže u lečenje teško obolele dece van Srbije, kao i da se protivi tome da se to koristi u političke svrhe.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Odgovarajući na pitanje poslanika o broju dece lečene o trošku države u inostranstvu, Lončar naveo da je od 2008.godine do 2012.godine 509 dece lečeno van Srbije, a da je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Budžetskog fonda formiranog krajem 2014.godine, u inostranstvu lečeno 1.975 dece iz Srbije.

- Četiri puta više dece otišlo je na lečenje u poslednje četiri godine što je plaćeno dva i po puta više nego u prethodnom periodu. Nismo smatrali da ovo treba da objavljujemo na sva zvona i da tu decu i njihove roditelje izlažemo medijskom pritisku da pričaju o tome, želeli smo da ih poštedimo - dodao je on.

On je naglasio da država dovodi svetske stručnjake da operišu teško bolesnu decu u našim zdravstvenim centrima. 


Loncar je rekao da jedan od najboljih hirurga iz Londona operiše laproskopski naše pacijente od karcinoma debelog creva i ujedno obučava 40 naših hirurga da mogu da operišu u Srbiji. 

Država će, kaže, ulagati mnogo više i raditi mnogo bolje, ali se to neće zloupotrebljavatiu političke svrhe. 

- Neka je na čast onima koji zloupotrebljavaju bolesnu decu i njihove slike stavljaju na naslovne strane zarad svojih promocija i interesa. Ne daj bože da glumci, pevači, političari i farmaceutska mafija određuju ko će i gde će da se leči - rekao je Lončar i dodao da će struka da radi svoj posao i da Srbija ima izvanredne stručnjake.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (85)

Loading
Andjelija Komic

27.09.2018 17:37

Ulaganjem u oporavak dece ulazemo u zdraviju naciju i bolju buducnost.

Filip

27.09.2018 17:38

E ovo je bas znacajna i dobra vest,deca su ipak najbitnija.

Bluberri

27.09.2018 17:38

To je ispravan stav države po pitanju brige o zdravlju.

Đole

27.09.2018 17:39

Ovo treba da bude stalna praksa i država treba da izađe u susret roditeljima teško obolele dece.