ZAPAD IZRIČIT: Srbiji nećemo dati ni pedalj Kosova

Autor:

Vesti

13.10.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važan deo administracije u EU neće ni da čuje za pregovore oko Kosova, jer Srbija ne sme da dobije ni pedalj svoje pokrajine! U ovome prednjače Nemačka, Švedska i Luksemburg, uz svesrdnu pomoć doskorašnje članice Velike Britanije, ali i drugih država EU kojima diktiraju ostaci nekadašnje administracije SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mladi Emanuel Makron, Tereza Mej i Angela Merkel kroje sudbinu Balkana

Iako je Evropski parlament usvojio amandman o korekciji granica kako bi oživeo briselski dijalog, koji je zapao u ćorsokak, opasne provokacije iz EU centara moći stižu već danima, što se tumači kao strah od zvaničnog Vašingtona, koji je protiv unapred zacrtanog kosovskog scenarija.

GAF ZA GAFOM

Najpre je na sajtu Evropske komisije Kosovo objavljeno bez zvezdice u fusnoti, dok je naredni gaf bio sa kalendarom tog najvišeg organa EU, u kom je najavljeno da će komesarka za digitalnu ekonomiju posetiti Prištinu, koja se nalazi u Albaniji.

Skandal u Beču od prekjuče treći je momenat koji ukazuje na to da su duhovi u Briselu više nego uzburkani. Provokacija sa Međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, na kojoj su privremene institucije Prištine prikazane sa zastavom i nazivom "Kosovo" ponovo bez zvezdice, bila je kap koja je prelila čašu, pa su delegacije srpskog i španskog parlamenta napustile to zasedanje pošto je ovaj skandal protekao bez osude zvaničnog Brisela.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić ističe da je kompromis neophodan

Da situacija nije laka i da ne žele svi da se postigne kompromis, upozorava i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji uz to ističe da će Srbija učiniti sve da do kompromisa dođe.

- Ali, nećemo dozvoliti nikome da ponizi ili da sruši Srbiju, bez obzira na to koliko se nekom činilo da je to moguće - istakao je Vučić.

OVAKO NAM DEO EU ZABADA NOŽ U LEĐA

1. Na sajtu EK Kosovo objavljeno bez zvezdice u fusnoti
2. U zvaničnom kalendaru EK navedeno da je Priština u Albaniji
3. Na Međuparlamentarnoj konferenciji u Beču Kosovo predstavljeno zastavom i bez zvezdice

Šef države poručio je da je uvek spreman za razgovore o svim kompromisnim rešenjima i da ga ponudi našem narodu, ali da rešenja po pitanju Kosova nema na vidiku.

- Mislim da je moja ideja za kompromisnim rešenjem bila mnogo bolja za budućnost Srbije. Želim da narod zapamti da sam bio za drugačije rešenje, pa će se neko u narodu setiti za 20 godina da smo mogli više i bolje - naglasio je Vučić.

Šešelj: EU ponižava Srbiju!

Član srpske delegacije, poslanik i potpredsednik SRS Aleksandar Šešelj poručio je završnog dana plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju status građana drugog reda.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Vojislav Šešelj

Šešelj je rekao i da su nedavne provokacije kosovskih Albanaca na račun srpskog naroda sprovedene uz podršku SAD, EU i drugih evropskih institucija. On je naveo da srpski narod nikada neće prihvatiti poniženje da se na srpskoj teritoriji stvara teroristička država u kojoj cvetaju trgovina narkoticima i ljudskim organima.

BRISLELSKA NERVOZA

Komentarišući nervozu u redovima učmalog dela briselske administracije, koja je našpanovana da na sve moguće načine gura nezavisnost Kosova, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za Srpski telegraf da nije iznenađena ovakvim porukama.

- S jedne strane, čujemo učestalo razumne poruke i fleksibilne pozicije koje preovlađuju kod onih koji poznaju situaciju u regionu, kao i stanje u dijalogu koji stagnira i nazaduje upornim nečinjenjem Prištine više od pet godina nakon preuzimanja obaveze o ZSO i koji razumeju da ne možete apriori reći stranama koje teško pregovaraju da su neka rešenja prihvatljiva, a neka nisu. Pregovori se vode u cilju sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji, a značenje toga treba da proistekne iz dijaloga kao dogovoreno prihvatljivo rešenje za obe strane. Zašto bismo pregovarali ako bi se unapred znalo šta je ishod - navodi ministarka.

MOJ STAV

Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink

 Iz ovih provokacija vidimo da se politika EU prema Kosovu zvanično nije promenila. Naravno da takav stav ima veze sa državama koje guraju nezavisnost Kosova, a koje predstavljaju strogi i stari deo EU

 

Ističe da će se Srbija, kao i svaka odgovorna država, ponašati u skladu sa sporazumima koje je potpisala.

- Naravno, postoje i tvrdi lobisti i promoteri kosovske nezavisnosti koji pokušavaju da ovakvim stalnim podmetanjima u različitim formatima podriju proces predstavljajući Beograd kao rigidan, ali zna se šta piše i u sporazumima o regionalnom predstavljanju, kao i u Briselskom sporazumu i mi ćemo se kao ozbiljna država toga držati - poručuje Joksimovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading