Istorijski sporazum dva tužilaštva: SRBIJA I RUSIJA U BORBI PROTIV KRIMINALA

Autor:

Vesti

17.10.2018

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsko tužilaštvo sklopilo je istorijski sporazum sa ruskim kolegama koji se odnosi na zajedničku borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Prema najavama iz tužilaštva, to će doprineti značajnom suzbijanju kriminaliteta, ali i novim izazovima za bezbednost naših naroda i država.

RepublikaFoto: Promo foto
NASTAVAK SARADNJE Zagorka Dolovac i Jurij Čajka

Republički javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac i generalni tužilac Ruske Federacije Jurij Čajka potpisali su juče Program saradnje između Republičkog javnog tužilaštva Srbije i Generalnog tužilaštva Ruske Federacije, koji će biti realizovan tokom ove i naredne godine.

Ovaj program saradnje nastavak je već uspešnih odnosa koji su između ovih tužilaštava uspostavljeni još 2012, kada je potpisan prvi sporazum. Novi program obuhvata razmenu i unapređenje iskustava u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, kao i pranja novca i oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela.

Ivan Simić, advokat: Rusija ima tradicionalni pravni sistem i višeslojno iskustvo u borbi protiv terorizma

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović smatra da je potpisivanje ovakvog programa veliki doprinos nacionalnoj bezbednosti naše države, te da je značajno za Srbiju u oblasti pravosuđa, sa posebnim akcentom na organizovani kriminal i terorizam.

RepublikaFoto: Promo foto

- Smatram da ćemo ovim sporazumom dobiti mnogo pomoći i instrukcija od ruskog tužilaštva i od Ruske federalne službe bezbednosti, koja ima veliko iskustvo u borbi protiv ovoga zla i to baš u momentu kada je naše okruženje i naša južna pokrajina dodatno bezbednosno ugrožena od mogućih terorističkih akata - ističe Bjegović.

Foto: MUP Srbije

Sastanak sa Stefanovićem

Generalni tužilac Ruske Federacije Jurij Čajka razgovarao je juče i sa potpredsednikom Vlade Srbije Nebojšom Stefanovićem. Konstatovali su da je saradnja dveju prijateljskih zemalja na visokom nivou. Oni su potvrdili da je saradnja policije i tužilaštva u svakoj zemlji ključna za postizanje dobrih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Da je ovaj sporazum veoma značajan, smatra i advokat Ivan Simić.

- Ruska Federacija ima tradicionalni pravni sistem i višeslojno iskustvo u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Na ovaj način će se iskustva i informacije razmenjivati između ove dve zemlje, što će za naše tužilaštvo i te kako biti značajno - navodi Simić.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading