PALMER: I zamrznuti konflikt može da ima posledice po stabilnost!

Autor: Tanjug

Vesti

19.10.2018

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I zamrznuti konflikti mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona, rekao je danas zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Metju Palmer

On je rekao da razume zabrinutost dela međunarodne zajednice da bi eventualna razmena teritorija kao deo sporazuma Beograda i Prištine, imala posledice po region ali i šire, ali da brine i mogućnost da sporazuma uopšte ne bude, jer i zamrznuti konflikt takođe može da ima loše posedice po stabilnost regiona. 

- Pitanje je kako izbalansirati te rizike - rekao je Palmer na Beogradskom bezbednosnom forumu. 


Na pitanje iz publike kako će SAD prevazići "evroatlantski procep", imajući u vidu da se Nemačka snažno protivi idejama o korekciji granica jer smatra da bi to imalo dalekosežne posedice ne samo na region već znatno šire, on kaže:

- Važno je reći da SAD ne daju prednost nijednom ishodu, ne propagiramo neko konkretno rešenje, nismo deo pregovora i ne guramo ideje. Ali, pokušavamo da ohrabrimo obe strane da nađu put napred i dođu do rešenje koje bi bilo trajno, održivo i koje može da bude prihvaćeno u javnosti obe strane. Kada je reč o eventualnim specifičnostima sporazuma - nismo još videli plan, sve dok nema konkretnog sporazuma teško je pričati apstraktno.

On je dodao da je svestan zabrinutosti zbog mogućih posledica "prilagođavanja granica" po region i šire, ali, kako je istakao, postoji i druga vrsta zabrinutosti - šta ako ne bude psotignut sporazum.


- I zamrznuti konflikti takođe mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona - rekao je i dodao da ostaje pitanje balansiranja tih rizika.
RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Palmer i Brnabićeva

Ohrabrujemo dve strane da same nađu put do rešenja obostrano prihvatljivog, nema blanko čeka, naglašava on.

- Želimo da vidimo kako sporazum izgleda, a potom bismo razmotrili sve specifičnosti i rizike i sa partnerima kako bi sporazum mogle da podrže same strane, za koji bismo mogli da se založimo i iza kojeg bi drugi mogli da stanu - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Dana

19.10.2018 10:44

Zamrznuti konflikt i dalje je konflikt koji samo čeka da eskalira.

Nešo N

19.10.2018 11:40

@Dana - Dana:Srbiju pitanje KiM pritiska nekoliko vekova i sada je došlo vreme da se to pitanje reši jednom za svagda.

Rada

19.10.2018 10:44

Kako se oni u sve razumeju, čudo jedno!

Goran

19.10.2018 10:46

Moramo biti svesni da svaki zamrznuti konflikt jednom mora da se odmrzne i onda ce opet biti haos. Zato je Vucic u pravu sto zeli sada da resi ovo pitanje, a ne da ga ostavlja narednim generacijama