KO JE BAHATI TAČIJEV BRAT: Evo šta još radi Gani osim što batina po Kosovu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.10.2018

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gani Tači, stariji brat kosovskog predsednika Hašima Tačija, postao je poznat široj javnosti tek posle rata na Kosovu, a od juče je i zvanično nasilan, pošto je priveden nakon što se potukao sa dvojicom ljudi usred sastanka u kosovskom birou za osiguranje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

To mu nije prva javna tuča, s obzirom da se pre nekoliko godina, opet fizički, obračunavao sa nekadašnjim direktorom kosovke Pošte, koga je tada udario pesnicom u glavu.

Međutim, tuče su samo deo priče o starijem Tačijevom bratu, naveo je Blic.

Kako su u više navrata pisali prištinski mediji, za Tačijevog brata naširoko se čulo tek kada je KFOR, svojevremeno, u njegovom stanu tokom racije pronašao nekoliko stotina hiljada dolara.

O sumnjivim poslovima Ganija Tačija pisao je i BBC, gde je navedeno da je tom prilikom pored ilegalnog oružja, kod starijeg brata pronađeno i 250.000 dolara u gotovini, i to ispod dečjeg dušeka.



On je tada rekao policiji da mu je novac dala građevinska firma koja radi na Kosovu, “Meridian Resources”, dok je ista ova kompanija potvrdila da mu je dala 60.000 dolara za “posrednicke usluge”, tačnije za pomoć u potpisivanju ugovora sa nekoliko kompanija čije je poslove, pisao je BBC, nakon rata preuzela “uprava Hašima Tačija”.

Čelnik ove kompanije tada je rekao da je na Kosovu teško poslovati bez posla sa bivšim pripadnicima OVK.

Prištinski mediji navode da je bio mnogo poznatiji u lokalnoj zajednici u kojoj je živeo, ali i da imidž Ganija Tačija nije bio previše dobar.


Čak se spekulisalo da je bio među naručiocima nekih ubistava na Kosovu, kao i da se ilegalno bogatio, što bi, kako piše Blic, mogla da potvrdi i ova situacija o kojoj je izveštavao BBC.

Pre rata na Kosovu bio je vlasnik malog kafića u Srbici. 

Međutim, ako je suditi prema pisanju medija na albanskom jeziku, Gani Tači je radio za Resor državne bezbednosti Jugoslavije, i to sve do kasnih devedesetih godina 20. veka.

On se pominje kao jedna od važnih osoba tokom studentskih demonstracija u Prištini 1981. godine, koje su nasilno ugušene.



Spekulisalo se da je upravo on pustio policiju u studenski dom.

Takođe, pisalo se i da je pikupljao i davao informacije o takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) i Ademu Jašariju, osnivaču OVK. Neki prištinski mediji su tvrdili da je Gani Tači nastavio i posle 2000. godine da radi za srpsku tajnu službu.

Međutim, nakon 2000. godine “pomerio”, i sa porodicom Tači ušao u ozbiljne poslove na Kosovu. 

U brojnim medijskim izveštajima upravo se on pominje kao jedna od osoba koja rukovodi poslovima porodice Tači na Kosovu, od rudarstva i nafte, do energije i osiguranja.

Upravo se u osiguranju i "udomio", gde je jedan od čelnika u kosovskom birou za osiguranja, naveo je Blic.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading