OPOZICIJA NE ODUSTAJE: Danas o Rezoluciji koja ima samo jednu tačku - nema razgovora o teritoriji

Autor: Tanjug

Vesti

01.11.2018

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovska skupštna trebalo bi danas, u nastavku sednice da se izjasni o predlogu rezolucije, koju je podneo deo opozicije koji ima samo jednu tačku i odnosi se na isključivanje Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači i Kadri Veselji

“Teritorija Republike Kosovo je jedna i nedeljiva, a ni predsednik niti bilo ko drugi nema mandat da pregovara o teritoriji Republike Kosovo”, jedina je tačka predložene rezolucije. 

U obrazloženju se navodi da je ovaj predlog neophodno usvojiti s obzirom na to da ne postoje procene rezultata dijaloga sa Beogradom 2011-2017, niti o tome kako bi trebalo da izgleda konačni sporazum, ali i insistira na potrebi debate o unutrašnjem konsenzusu pre nego što se nastavi dijalog sa Beogradom. 


Napominje se i da je Priština odlučna da “sačuva i štiti građanstvo i nezavisnost, suverenitet i ustavnost, teritorijalni i institucionalni integritet Republike Kosovo”, te da je posvećena integraciji i članstvu tzv Kosova, pre svega u EU, NATO i UN.

Opredeljenii su, kažu, za dobrosusedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, “uključujući i Republiku Srbiju”.
Foto: twitter.com/Insajder_net
Kosovska skupština

U obrazloženju se navodi i da predloženu rezoluciju treba usvojiti, imajući u vidu da Priština nema zajednički stav ili odluku o principima, agendi i formatu novog dijaloga. 


Rezolucija se smatra neophodnom s obzirom na to da je, kako kažu, predsednik tzv. Republike Kosova, Hašim Tači, bez prethodnog mandata dobijenog od parlamenta, već je razgovarao sa zvaničnicima Beograda o pitanjima vezanim za “teritorijalni integritet Republike Kosovo”. 
Foto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Predlog dokumenta su podnele poslaničke grupe DSK, PS parlamentarna grupa i alternativne poslanika Mimoza Kusari Lila i Ilir Deda.

Sednica je započela juče, a prekinuta je zbog nedostatka kvoruma u trenutku glasanja o predloženoj rezoluciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Marko

01.11.2018 11:03

Njihova politika je politika provokacija i žele da dobiju sve, a da ne daju ništa.

mira

01.11.2018 18:36

@Marko - Опозиција је ужасна!

Mirko

01.11.2018 11:04

Mogućnost za bacanje suzavca danas je velika.

Aca

01.11.2018 11:06

Naša opozicija je nalik na neki amaterski putujući cirkus, tragikomedija.