Ratko Mladić se ispovedio ruskoj istoričarki: Ovako su me uhapsili...

Autor:

Vesti

02.11.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirno i dostojanstveno general se predao, bez skandala i incidenata, koje nije hteo da izaziva, kaže istoričarka Jelena Guskova, članica ruske ispostave Komiteta za podršku Ratku Mladiću, koja je imala priliku da se četiri puta sastane s njim u Hagu.

Foto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Ona opisuje događaje koji su prethodili Mladićevom hapšenju u zoru 26. maja 2011. godine u selu Lazarevu kraj Zrenjanina. Guskova je jedan od autora knjige "General Mladić: Poslednja bitka. Uspomene, intervju, dokumenti", nastale na osnovu priča koje je komandant general Vojske Republike Srpske ispričao ruskim članovima komiteta.

Guskova, koja je i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, za Srpski telegraf govori o svom autorskom prilogu za knjigu koji je nazvala "Reći ću vam kako sam uhapšen".

PREDOSEĆAO DA ĆE DOĆI PO NJEGA

- Pričao nam je da je tog jutra, u momentu hapšenja, predosećao da će neko ući u tu kuću u kojoj se skrivao jer je kroz prozor video kola koja su ušla u selo. Ljudi iz tog auta bili su u civilnim odelima, a Mladić se skrio stojeći iza vrata. Kad je u kuću ušao jedan čovek, general ga je prepoznao. Bio je to neki pukovnik, ali ga nije primetio gde se skriva. Posle toga je u kuću ušao jedan čovek iz tog sela koji je trebalo da posvedoči da je Mladić unutra jer je poznavao generala, a on kad je video gde se sakrio, rešio je da prećuti - priča Guskova, naglašavajući da se ovo Mladićevo svedočanstvo prvi put predstavlja bez dodavanja i iz prve ruke.

RepublikaFoto: youtube.com/ TVKopernikus
Jelena Guskova

Ona kaže da je onda general Mladić mirno izašao iz kuće, kada se zapodenuo zanimljiv dijalog.

Izuzetno sam zadovoljan odnosom Rusa prema mome ocu, kaže generalov sin Darko

- Pukovnik ga je pitao da li kod sebe ima oružje, na šta je Mladić odgovorio potvrdno. Na pitanje gde se to oružje nalazi, general je rekao da na stolu stoje dva pištolja. "A zašto nas niste sačekali s tim pištoljima u rukama", pitao ga je. General Mladić je odgovorio da je video da su u civilnim odelima, a da su bili u vojnim, pucao bi u njih - navodi Guskova fragmente iz knjige.

TRAŽIO 1994. POMOĆ ZA VOJSKU

Naša sagovornica ističe da su se ruski delegati svaki put tokom posete Hagu susreli sa raspoloženim Mladićem, koji je pričao neke od svojih životnih uspomena.

- U knjizi je jedan deo posvećen i njegovoj poseti Moskvi 1994. godine, kad je od ruskog ministarstva spoljnih poslova i ministarstva odbrane tražio pomoć za Vojsku Republike Srpske. On je još tada vrlo pametno uviđao šta se dešava u zvaničnoj ruskoj politici i o tome ispričao dosta zanimljivih detalja - poručuje Guskova.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Darko Mladić

Generalov sin Darko Mladić za naš list kaže da je u petak u ruskoj Dumi održana promocija knjige koja je naišla na veliki odjek i u medijima bila odlično ispraćena.

- Jako sam zadovoljan odnosom koji Rusi imaju prema mom ocu, a koji je na najvišem mogućem nivou. Ratko me pozvao dok je trajala promocija i pozdravio sve prisutne. Obratio im se i svi su bili srećni. Zahvalio se priređivačima na predanom radu oko knjige - navodi Mladićev sin za Srpski telegraf.

Prvi primerak kod Putina!

Promocija knjige "General Mladić: Poslednja bitka. Uspomene, intervju, dokumenti" održana je u petak u ruskoj Dumi, na kojoj je priređivač Pavel Dorohin govorio o susretima ruske delegacije s Mladićem u Hagu. Na promociji je rečeno da je prvi primerak knjige primljen i već zaveden u predsedničkoj biblioteci Vladimira Putina. Kako nam je rekao Darko Mladić, tiraž od 5.000 nije veliki za ruske prilike, ali će sigurno biti doštampan zbog velikog interesovanja koje je prevazišlo sva očekivanja. Generalov sin je potvrdio naša saznanja da će knjiga koja još uvek nije prevedena na srpski jezik imati promociju u Beogradu 16. ili 17. novembra.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading