Austrija je pre 10 godina rekla "DA" nezavisnosti: Danas je njen predsednik Vučiću rekao ovo o Kosovu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.11.2018

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom Austrija predsedava do kraja godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu

Nakon sastanka u četiri oka, predsednik Vučić i kancelar Kurc obratili su se novinarima.

- Naša saradnja je dobra na političkom nivou, još bolja na ekonomskom nivou. Molio sam kancelara Kurca da nam pomogne oko našeg "evropskog puta". Razgovarali smo o situaciji u regionu, uvek to činimo jer smo suviše mali kao zemlja da bismo bili važni bilo kome drugome, osim nama. Razgovarali smo i o odnosima Beograda i Prištine. Za nas je to teška tema, Austrija je pre 10 godina priznala nezavisnost "Kosova". Mi imamo potpuno drugačiji stav, ali podržavamo to što je Austrija za svako rešenje za koje se dogovore Beograd i Priština. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa. U svakom slučaju, Vama, poštovani kancelaru, hvala na podršci Srbiji - rekao je Vučić. 

Kurc se obratio medijima i zahvalio se na pozivu da poseti Srbiju.

- Uvek mi je lepo da dođem ovde i želim da se zahvalim za naše dobre odnose. Vrlo teške reforme 2014. godine predstavljale su osnov za ekonoski rast Srbije. U ovoj godini mogu biti otvorena dodatna poglavlja za ulazak Srbije u EU. Javlja se jedinstvena prilika da istorija ostane istorija i da zajedno krenemo u zajedničku budućnost. Ulazak u EU može biti realizovan samo ako dođe do rešenja između Beograda i Prištine, stoga je sasvim presudno da taj dijalog bude uspešno okončan - rekao je Kurc. 

 

 

Govoreći o "promeni granica" Vučić je pitao novinare o kojim granicama govore, da li o onima koje priznaje Amerika ili Rusija, one koje priznaje Nemačka ili Kina... 

- Imamo svoj Ustav i u najvišem pravnom aktu piše jedno, a na Kosovu i Metohiji postoje prelazi i granice između Srba i Srba. Ako hoćemo da postignemo kompromis moramo ceo paket pitanja da rešimo. Moje pitanje je što su uopšte menjali "granice" i kako ja da objasnim Srbima da Srbi u Republici Srpskoj nemaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (51)

Loading
Era

05.11.2018 16:21

Srbija je spremna na kompromis, problem je što albanci nisu.

Marcel

05.11.2018 16:22

Imamo podrsku Austrije u reformama koje sprovodimo,mi smo pre svega prijatelji i imamo odlicne odnose...Cene rad naseg premijera i hvala im na tome.

Katja

05.11.2018 16:23

Tema je vrlo osetljiva ali predsednik ima jasan stav i cini ono sto je najbolje da se dodje do resenja za KiM.

Jelena

05.11.2018 16:24

Srbija ima podrsku Austrije ka evropskom putu.