Prljava igra Amerikanaca: Pokušali da sabotiraju diplomatsku ofanzivu Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

07.11.2018

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči dolaska šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u posetu Grenadi, prošle nedelje, karipskim zemljama prosleđene su "smernice" Stejt departmenta o tome kakav stav da zauzmu, a koje podrazumevaju podršku Prištini, pišu današnje "Večernje novosti".

RepublikaFoto: wikimedia.org/AgnosticPreachersKid
Stejt Dipartment

- Podstičemo vašu vladu da snažno potvrdi priznanje Kosova kao punopravnog člana međunarodne zajednice. Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo je priznalo više od 100 članica UN i ono nastavlja da napreduje kao nezavisna i multietnička demokratija. Dodatna bilateralna i multilateralna priznanja Kosova doprinose većoj stabilnosti u Evropi, a izolacija Kosova i njegovih građana je recept za nestabilnost - samo su neke od sugestija koje su se, kako prenose izvori lista, našle u noti upućenoj na adresu zemalja ovog regiona, u kojoj je čak bio naznačen i tačan datum boravka srpskog šefa diplomatije na Karibima.

Pretpostavljajući verovatno da Dačić dolazi da lobira za povlačenje priznanja tzv. Kosova, u ovom dokumentu se navodi da bi to "ohrabrilo nazadne elemente u regionu, koji rade na potkopavanju napora za normalizaciju između Kosova i Srbije i protive se integraciji čitavog regiona u evroatlantske institucije". 

Pored toga, naglašava se i da bi takav korak "delovao protiv ključnih napora SAD i Evropske unije za rešavanje krhkosti regiona".


U pomenutoj noti upućenoj Karipskim zemljama, SAD od njih traže i da podrže članstvo Kosova u Interpolu, uz obrazloženje da će to "ojačati međunarodne napore u borbi protiv kriminala i terorizma, a da samo kriminalci imaju koristi od statusa kvo", pišu "Novosti".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading