Zločinci će ipak odgovarati: Tači i Haradinaj će biti optuženi za trgovinu organima?!

Autor: Tanjug

Vesti

06.11.2018

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvedočeni ratni zločinci Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, aktuelni predsednik i premijer lažne države Kosovo, ipak će biti optuženi za trgovinu organima, tvrdi Radio Slobodna Evropa. Sud za zločine OVK i dalje vodi istragu na osnovu izveštaja Dika Martija, koji optužuje Tačija i Haradinaja da su organizovali vađenje organa zarobljenim Srbima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haradinaj i Tači

U tom izveštaju, navodi se da su teroristi OVK u periodu od 1998. godine do 2000. godine počinili zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i niz drugih zločina, uključujući i trgovinu organima. Kao glavni organizatori ove kriminalne i zločinačke grupe označeni su Tači i Haradinaj.

Prema navodima Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu nastavlja svoj rad bez ikakve zadrške.

- Iako optužnica još nema, u Specijalizovanom veću Kosova i Specijalnom tužilaštvu u Hagu tvrde da se rad u sklopu mandata ovih kosovskih pravosudnih institucija nastavlja. Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova rade na istrazi zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih zločina u vezi sa navodima iz Izveštaja Saveta Evrope 2011. godine. U tom izveštaju se dodaje da su zločine, navodno, počinili pripadnici OVK u periodu od 1998. do 2000. - piše Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima tužioca Džeka Smita, istraga se nastavlja u skladu sa mandatom.

 Specijalizovano tužilaštvo fokusirano je na nastavak istrage i sprovođenje svog mandata - izjavio je Smit.

Kako je za RSE dodala Angela Griep, portparolka Specijalizovanih veća, do sada je 119 advokata sa Kosova, iz Srbije i drugih država upisano je u imenik branilaca i zastupnika žrtava.

 

Toma Fila: Opstrukcija iz Vašingtona

Srpski advokat Toma Fila kaže da nije problem u dokazima, jer njih ima, već je problem opstrukcija koja dolazi iz Vašingtona.

- Martijev izveštaj potvrđen je istragom tužioca iz Haga Klinta Vilijamsona. Dakle, dokument je nesporan! Problem je međutim, to što se izveštaj ne sviđa Amerikancima. Čini mi se da oni odugovlače. Mislim da im je prikrivena namera da nas nateraju na dogovor koji bi imao cilj da se proglasi amnestija za zločince OVK. Tako ne bi odgovarali ni Tači, ni Haradinaj, ni svi drugi zločinci - podvlači Fila.

 

Pavić: Ističe im rok upotrebe

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da ta istraga, koja je trebalo da počne pre najmanje osam godina, po oprobanoj metodi zapadne instrumentalizacije služi kao sredstvo političkog pritiska.

- Zapad je pokazao da ga pravo i pravda ne zanimaju, već da su puko sredstvo. Ako Tači ne bude kooperativan, moguće je da će biti optužen. Čak i da bude saradljiv, nije isključeno da će završiti pred sudom kad mu istekne rok upotrebe. Onda bi bio još u većoj opasnosti, jer mnogo toga može da kaže o saradnji sa Zapadom. Tek tada bi postojali kakvi-takvi izgledi za zadovoljenje pravde za strašne zločine kakvo je vađenje organa živim ljudima - zaključuje Pavić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading