Francuski predsednik rešava pitanje Kosova: Makron stavlja tačku na podelu!

Autor:

Vesti

13.11.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd kako bi, pre svega, podržao ideju o razgraničenju i podeli Kosova.

Foto: Tanjug/AP
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Prema navodima iz diplomatskih izvora, prvi čovek Francuske podržava napore Srbije da se postigne dogovor o razgraničenju sa Albancima, što bi značilo trajno rešenje kosovskog pitanja.

- Pariz je otvoren za kompromis, oni predvode taj fleksibilniji stav prema Kosovu da nema crvenih linija, da bi razgraničenje bilo dobro rešenje i za Srbe i za Albance. Makron će u Beogradu jasno reći da je Pariz spreman da podrži napore da se stavi tačka na kosovsku priču, ali što je još važnije, uticaće na ostale zemlje da prihvate dogovor Beograda i Prištine, koji podrazumeva i korekciju granica - objašnjava naš izvor.

JASNA PORUKA

O podršci Makrona u nekoliko navrata govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se na obeležavanju pobede u Prvom svetskom ratu u Parizu dva puta sreo sa francuskim kolegom.

Nema crvenih linija

Pre samo četiri dana francuski ambasador u Prištini Didije Šaber poručio je da Vlada Francuske "nema crvenih linija po pitanju konačnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine".

- To je do vas, ali je naša odgovornost da osiguramo da sporazum ispuni sve bezbednosne uslove i uslove stabilnosti - rekao je Šaber.

- Od predsednika Makrona dobio sam podršku za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na KiM i da se ne samo obezbedi mir u narednih godinu-dve već trajni mir kako bismo se koncentrisali na ubrzani ekonomski napredak - potvrdio je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa francuskim predsednikom u julu ove godine.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da stav Francuske o Kosovu ima težinu jer je stalna članica SB, te da je dobro što ne zatvaraju potpuno prostor za dogovor Beograda i Prištine o konačnom rešenju kosovskog problema.

Francuska novi favorit Amerike u Evropi, tako treba i da je posmatramo kada je reč o Kosovu - Milomir Marić, novinar

- Francuska je napustila tvrdokoran stav da je priča oko Kosova završena i da Srbija treba da se pomiri s tim, pa očekujem da će u tom pravcu napredovati odnosi i tokom posete Makrona Srbiji u decembru. Srbija treba da učini sve što može da ti odnosi napreduju, ali i dalje mislim da je najbitniji stav Vašingtona, koji ima uticaj na Francuze - ističe Drecun.

Sličan stav ima i novinar Milomir Marić.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Milomir Marić

- Francuska je očigledno bitna u "novoj Evropi". Angela Merkel nije ono što je bila posle Bregzita, pa je Francuska novi favorit Amerike u Evropi, te tako treba i da je posmatramo kada je reč o Kosovu - smatra Marić.

ZELENO SVETLO

Potpredsednik Skupštine i jedan od osnivača Srpsko-američkog kongresa Vladimir Marinković potvrđuje da je informacija Srpskog telegrafa o ulozi Makrona po pitanju Kosova tačna.

- To je samo za nas još jedan benefit ako Francuska podržava model razgraničenja za koji su već Sjedinjene Američke Države spremne da daju zeleno svetlo. Smatram da je američki stav najbitniji, ali svaka podrška, pogotovo Francuske, dobrodošla je. Francuzi ne odustaju od svojih interesa na zapadnom Balkanu i prepoznaju da im je Srbija ključna zemlja - zaključuje Marinković.

Širak u Srbiji pre 17 godina

Predstoji važna poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu početkom decembra, a ona će biti važna kako na strateškom planu tako i simbolično jer to znači da Francuska želi da se vrati i u region i u Srbiju.

U pitanju je prva poseta nekog francuskog predsednika Srbiji nakon 17 godina, imajući u vidu da je poslednji put šef francuske države Žak Širak bio u poseti Srbiji 2001. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading