STEFANOVIĆ ZABRINUT: Kosovo u Interpolu bi omogućilo teroristima pristup podacima

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2018

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upozorio je danas svetsku javnost da bi prihvatanje zahteva za članstvo takozvanog Kosova u Interpolu omogućilo teroristima pristup bazama podataka ove međunarodne policijske organizacije.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Nebojša Stefanović

Pored toga što bi odluka o eventualnom prijemu predstavljala kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 SB UN i svih drugih normativa koji propisuju ko može, a ko ne, biti članica Interpola, bila bi izuzetno opasna i zbog činjenice da bi baze podataka Interpola koje sadrže i podatke o osumnjičenima za najteža krivična dela, uključujući i terorizam, mogle dopasti upravo u ruke teroristima, kaže Stefanović.

- Neposredno pred zasedanje Generalne skupštine Interpola na kojoj će se odlučivati o zahtevu takozvanog Kosova, smatram da mi je dužnost kao ministra unutrašnjih poslova da upozorim javnost, ne samo naše zemlje, već i čitave Evrope i sveta na moguće posledice - rekao je Stefanović za Tanjug. 

On je podsetio da je sa područja Kosova ogroman broj ljudi otišao i dan danas odlazi da se bori za ISIS i da prištinske vlasti imaju veoma blagonaklonu politiku prema ljudima koji se uključuju u terorističke redove. 

- Očigledno je da ne postoje ni posvećenost niti volja da se suprostave takvoj vrsti radikalizacije i regrutacije ovih ljudi, koji odlaze da daju svoj život u najtežim terorističkim aktima sada u Siriji, a sutra ko zna možda negde u Evropi - rekao je Stefanović. 

Kaže da ako teorijski zamislimo mogućnost da Kosovo postane član Interpola jasno je kakva bi se "pandorina kutija" otvorila. 

- Time bi baze podataka Interpola o osumnjičenima za terorizam, pogotovu sa Kosova i Metohije, mogle da se nađu upravo u rukama terorista, a direktnim pristupom ovim bazama mogle bi da se uspore, spreče i onemoguće policijske istrage tih slučajeva - rekao je Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
Laza

15.11.2018 13:52

Dobar deo vlasti iz Pristine je na Interpolovim poternicama, a oni bi da Kosovo udje u Interpol. Previse nelogicnosti

Dinko

15.11.2018 13:52

Interpol bi izgubio svoj autoritet ako bi sebi dozvolio ovaj kiks i primili teroriste u svoj tim.

corli89jacko

15.11.2018 13:52

Ne shvatam kako Evropa može da bude slepa, teroristi vladaju Kosovom, ulazak Kosova u Interpol je uvođenje terorista u tu organizaciju

sasa

15.11.2018 13:53

Svim silama se moramo boriti da Kosovo ne udje u Interpol.