Ekskluzivna ispovest! Progovorio Zoran Marjanović: Moja priča o paklu u zatvoru!

Autor:

Vesti

03.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo veče u zatvoru, mrkli mrak u ćeliji zvanoj soba za privikavanje. Napipao sam prazan krevet i legao. Uzeo sam brojanicu i počeo da se molim, suze su mi išle niz lice. U jednom trenutku video sam da sviće, ustao sam i uhvatio se za rešetke najjače što sam mogao. Pogledao sam u nebo i rekao: "Gospode, ti sve vidiš i znaš".

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Jana i Zoran

Ovim rečima započeo je ispovest za Srpski telegraf Zoran Marjanović (40), koji se tereti za ubistvo supruge Jelene Marjanović (33) u aprilu 2016. u Borči. On je prvi put progovorio o pritvorskim danima u Centralnom zatvoru u Beogradu, u kojem je proveo 10 meseci, i otkrio kroz kakav pakao je prošao.

- Kako sam se osećao kada sam doveden u zatvor, može samo da zna neko ko se nedužan kao ja, spletom nekih čudnih okolnosti, našao u pritvoru. Najteže mi je bilo prvo veče u ćeliji. Pomislio sam: "Bože, gde sam? Zar mora ovako? Em mi je Jeca ubijena na jeziv, brutalan način, niti znam zašto, niti ko je mogao tako nešto da joj uradi, em dete kome sam sve na svetu čeka me kod kuće - priseća se Marjanović.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Zoran sa Jelenom

Upravnik čestita praznike

Marjanović kaže da u CZ nije imao sukobe ni sa kim i da su se svi korektno ponašali prema njemu.

- Maksimalno korektno i ljudski se odnose prema pritvorenicima svi, od upravnika do komandira. Hrana je bila dobra, a lekarsku pomoć ima svako kome je potrebna. Kad su praznici, upravnik sa zaposlenima obiđe svaku sobu i svim zatvorenicima čestita Novu godinu, Božić i ostale praznike - priča Zoran.

On objašnjava da mu je vera pomogla da izdrži.

 

 

- Dolazak u zatvor doživeo sam kao najveće iskušenje u životu. Svestan sam bio da ne smem da posrnem i da moram da budem hrabar i ostanem ono što jesam. U tim trenucima spasla me je vera, to je jedini put spasenja. Molio sam se bogu sve vreme i čitao verske knjige kako bih izdržao - priča Zoran.

Marjanović: Svestan sam bio da ne smem da posrnem i da moram da budem hrabar. Spasla me je vera

Poštuju se pravila

On dodaje da je u zatvoru jednostavno, jer postoje pravila koja moraju da se poštuju.

Čitao knjige i molio se

Marjanović kaže da je boravak u zatvoru preživeo uz čitanje verskih knjiga, koje su mu pružile snagu i volju da se i dalje bori.

- Molitve i čitanje psaltira, Novog zaveta, knjiga oca Pajsija Svetogorca, Justina Popovića, vladike Nikolaja Velimirovića... To se čitalo i izučavalo kod mene u sobi i to mi je pomoglo da izdržim. U ovim vremenima za nas pravoslavce velika iskušenja predstoje i samo jačanje vere i duhovne ličnosti će nas spasti - kaže Marjanović.

- To su jasni kodeksi i svi zatvorenici ih poštuju. Koliko god apsurdno zvučalo, zatvor je možda jedino mesto u kome je još uvek sačuvan sistem vrednosti. Porodične, moralne i patriotske vrednosti svi poštuju, izuzev ekstrema i ljudi sa psihičkim poremećajima. Tamo sam upoznao mnogo dobrih i kvalitetnih ljudi. To su braća i uvek smo tu jedan za drugog. Ipak, i među zatvorenicima ima plašljivih i ljigavih, kao i prodanih duša, koje loše prolaze - kaže Marjanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading