Sramna ponuda šefa NATO: Uđite u Alijansu dobićete Republiku Srpsku!

Autor:

Vesti

23.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sramna poruka iz kuhinje šefa NATO Jensa Stoltenberga: Alijansa će dozvoliti spajanje Srbije i Republike Srpske ako Beograd u kratkom roku pristupi Alijansi.

Foto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ucena Zapada stigla je u Beograd samo nekoliko dana posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, gde ga je dočekalo više od 125.000 ljudi. Sagovornici Srpskog telegrafa navode da je očigledno da NATO obećanjem o ujedinjenju zapravo želi da namami Beograd u klopku i saseče prijateljstvo i raskine sve veze sa Moskvom. 

- Amerikanci, koji su praktično najglasniji u Alijansi, pokušavaju na sve načine da stave tačku na dalje produbljavanje odnosa Beograda i Moskve i zaokruže balkansku priču. Postave tačku na balkansko pitanje - otkrivaju naši izvori.

 

 

ŽESTOK PRITISAK

Prema rečima sagovornika iz diplomatskih krugova, pritisak na Srbiju da se priključi NATO kao što su to učinile i čine okolne zemlje (pogledaj okvir) nikad nije bio jači. Istovremeno se u Bosni i Hercegovini primenjuje kombinacija domaćeg i međunarodnog pritiska, ponuda i ucena, ali i relaksiranje odnosa BiH i Rusije kao bitnog faktora na tom putu.

- Čini se bukvalno sve kako bi se Milorad Dodik privoleo da prihvati Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), a Srbija, kao jedina preostala prepreka na putu ka tom cilju, mora da se slomi po svaku cenu - navode naši izvori.

ALIJANSA SA SVIH STRANA

Većina susednih države sa kojima se graniči naša zemlja već su deo Alijanse

  • Mađarska (pristupila 1999)
  • Bugarska i Rumunija (ušle u paketu 2004)
  •  Albanija i Hrvatska (priključile se 2009)
RepublikaFoto: pixabay.com
  • Crna Gora (bez referenduma priključila se 2017)
  • Makedonija (očekuje se da ove ili naredne godine uđe u NATO, nakon što se okonča istorijski spor oko imena sa Grčkom)
  • BiH (ministri spoljnih poslova NATO odobrili su prvi godišnji nacionalni program pre mesec dana, čime je BiH dobila ponudu za akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO, ali se srpska strana navodi kao glavna prepreka tom putu)

Upozoravaju da nije slučajno što NATO uveliko raspoređuje oružje na granicama Rusije.

- Broj vojnika zemalja NATO i broj manevara koji se održavaju na granicama Rusije je u stalnom porastu. To sve treba da nas zabrine - upozoravaju naši sagovornici.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević za Srpski telegraf kaže da će pritisci i ultimatumi biti sve intenzivniji.

- Srbiju i Republiku Srpsku, pored ove, očekuju i mnoge druge ponude uglavnom polupristojne i vrlo nepristojne. Odreći se Rusije i predati Kosovo Šiptarima, te potvrditi neprikosnoveni značaj NATO zemalja u oblikovanju i prekrajanju Balkana, biće u osnovi svih ponuda. Zapad gubi moć na Balkanu jer mu je Balkan samo bitan u kontekstu ruskog uticaja i nikako drugačije. Srbija i Srpska vode mudru politiku oslonca na vlastite snage, te uz podršku Rusije uopšte ne priliči davati nove ustupke, trgovati svojom teritorijom i ispunjavati želje posrnulom zapadu i njegovoj vojnoj mašineriji - instrumentu nasilja, zvanom NATO - objašnjava Galijašević.

Lazanski: Više od 80 odsto Srba neće u NATO

Vojni analitičar Miroslav Lazanski napominje da odlično zna šta je bio NATO do 1991, šta je bio od 1991-1995, šta je bio 1999. i šta je danas, te da nema tog NATO lobiste koji može o tome da vodi bilo kakvu ozbiljnu polemiku s njim.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Miroslav Lazanski

- Nema više vardarsko-moravskog strateškog pravca, sve se to danas preskače. NATO je danas antiruski vojni pakt i svako svrstavanje u takav pakt jeste direktno antiruski potez. NATO je danas na granicama Rusije, ali više od 80 odsto građana Srbije to jasno odbija - napominje Lazanski.

NOVI PRISTUP

Višegodišnja nastojanja NATO da ubedi Srbe da je dobro da se priključe toj alijansi bez obzira na to što su na Srbiju izvršili agresiju nisu urodila plodom i zato su, kaže analitičar Dragomir Anđelković, promenili strategiju.

- Novi pristup im se svodi na to da nam poručuju da je u redu da budemo neutralni, ali da bismo stvarno bili neutralni, treba da se udaljimo od Rusije. To je zapravo velika prevara jer kad bismo se mi udaljili od Rusije, onda bismo izgubili podršku za odbranu RS i Kosova. NATO bi mogao lako da nas osakati, a onda tako osakaćene i da nas uvuče u svoje redove - zaključuje Anđelković.

Prepakivanje Balkana

NATO predvođen Vašingtonom želi da prepakuje Balkan tako da smanji uticaj Rusije, ali i Turske i Kine, a da bi u tome uspeo, mora da dovrši proces učlanjivanja balkanskih zemalja u NATO, smatra analitičar Branko Radun.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

- Srbija treba da hladne glave to sve odlaže i da insistira na neutralnosti, na podršci RS i na jednoj uravnoteženoj spoljnoj politici gde bi uvažavala interese i drugih, ne samo EU i SAD, već i Rusije, Turske, Kine na Balkanu - ocenjuje Radun.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović za Srpski telegraf kaže da NATO hoće da nas stavi u svoj džep.

- Misle da im to pripada još iz doba Hladnog rata. A onda su rasturili Jugoslaviju, pa su se podsmevali međunarodnom pravu agresijom 1999. na nas i onda sad misle da je to dovoljno da oni imaju tapiju nad celim Balkanom. Ali u međuvremenu se promenio odnos snaga, tako da više ozbiljnih centara moći sada osporava pretendujuće gospodstvo Amerike. Mi nikada nismo pripadali nijednom vojnom savezu u našoj modernoj istoriji, dok svi oko nas jesu, i to treba da uvaže - objašnjava Jovanović te dodaje da je neutralnost deo našeg identiteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milivoje

23.01.2019 13:31

A ako u NATO udje i BiH, dobicemo ...