Makron i Merkelova poručili Vučiću: Napravi BALKANSKU EU!

Autor:

Vesti

26.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Angela Merkel i Emanuel Makron hteli bi da se na Balkanu rodi mini Evropska unija. Nju bi, prema ovom planu "kičme Evrope", kako nazivaju osovinu Berlin-Pariz, činilo šest teritorija, a kao lidera u ovom regionalnom projektu čelnici dve najmoćnije evropske države vide predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron i Angela Merkel

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, o ovoj inicijativi razgovaralo se i na upravo završenom samitu u Davosu, gde se Vučić sreo sa Merkelovom i austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Savez Nemačke i Francuske bio je proteklih meseci u krizi, baš kao i lideri dveju zemalja. Ipak, pod američkim pritiskom, pre svega usmerenim ka Berlinu, i odustajanju od projekta gasovoda "Severni tok dva" (realizuje se zajedno s Rusijom), EU je opet sabrala redove.

CEFTA KAO PRETEČA

Kako kažu sagovornici našeg lista, dobro upućeni u poruke koje iz Berlina i Pariza stižu zemljama regiona, Srbija ima veliku šansu da u tom novom savezu bude prva među jednakima, baš kao što jeste u okviru CEFTA sporazuma, čije mogućnosti najviše koristi.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odavno zna za ovu ideju, koju i sam promoviše insistirajući na ukidanju trgovinskih barijera i carinskoj uniji zemalja zapadnog Balkana. Upravo zato on i jeste prirodni lider projekta Merkelove i Makrona, tim više što je Srbija najveća i najmoćnija među pomenutih šest zemalja - objašnjava naš sagovornik.

Naznake ovog plana, od kog bi ekonomski, ali i politički profitirale sve države, objavljene su i u hrvatskom Večernjem listu. Ove novine obelodanile su konture plana dve najmoćnije države EU.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže za Srpski telegraf da bi ovakav savez bio od ogromnog ekonomskog značaja. To bi, kako je naveo, bio katalizator sve boljih političkih odnosa.

- Sve ove države imaju odličnu trgovinsku razmenu između sebe, pa ako je razmena sa EU na prvom mestu nekima od njih, region je na drugom mestu i čini bar 30 odsto naše ukupne razmene. Postojale bi specifične ekonomske veze osovine EU sa tom balkanskom unijom jer bi se u okviru nje uklonile mnoge barijere koje sada imamo kada su u pitanju troškovi uvoza i izvoza robe. To bi dovelo i do novih kooperacija i pojave novih investitora, što bi podrazumevalo i lak pristup resursima. Između ostalog, ovakav savez značio bi i izvesnu liberalizaciju rada - objašnjava Kovačević.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

MALI I VELIKI

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica tvrdi da bi ovom unijom balkanske države kapitalizovale svoj minorni položaj u Evropi.

- Sve ove zemlje su premale da bi samostalno omogućile neki značajniji sopstveni razvoj. U svetu globalizacije neminovno je povezivati se sa geografski bliskim državama u jedinstveno tržište, tako da bi zemlje koje u skorije neće biti primljene u EU morale biti prepuštene same sebi. Balkan je previše iseckan državama koje ne mogu ekonomski opstati na globalnom tržištu, pa je ovo velika šansa, jer bi taj savez bio rukovođen osovinom EU - navodi Zubenica.

Kurc pred planetarnim moćnicima hvalio Srbiju

Poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je naša zemlja predstavljena na najbolji način, posebno zahvaljujući austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, koji je pred svim zvanicama dugo govorio o konstruktivnoj politici Srbije u regionalnim okvirima i ekonomskim reformama koje je naša zemlja sprovela.

RepublikaFoto: Tanjug

Vučić je ovo izjavio posle svečane večere koja je priređena za planetarne moćnike, predsednike vlada, država, prinčeve i ljude koji kreiraju i sprovode globalnu politiku.

- Bio je to jedan od najvažnijih sastanaka sa najvažnijim ljudima sa kojima sam ikada bio. Ne znam čime smo mi zaslužili učešće. Veoma interesantna večera, na kojoj smo mnogo toga mogli da naučimo, da vidimo kojim putem se svet kreće i da predstavimo Srbiju na najbolji način - rekao je Vučić.

KORACI U STVARANJU UNIJE

1. Ukidanje trgovinskih i carinskih barijera
2. Ubrzan protok robe i usluga
3. Liberalizacija tržišta rada
4. Objedinjavanje ili ukidanje graničnih prelaza, po principu Šengen-zone
5. Zajedničko političko istupanje prema trećim zemljama

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Mira

26.01.2019 10:04

Za uspešnu i naprednu Srbiju na svim poljima i kvalitetne bilateralne odnose

Ana

26.01.2019 10:12

Ideja je na mestu.

Gospodja Ministarka

26.01.2019 10:16

Stvaranje balkanske EU! To treba da se zove Balkanski savez, i to uopst nij losa ideja!

Ivan Jovanović

26.01.2019 10:17

Teško je napraviti balkanski EU sa toliko tenzija sa Albancima i Hrvatima i toliko nestabilnosti u BIH.