Obaveštajci upozoravaju: Irineju ugrožen život

Autor:

Vesti

15.05.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Irinej je u opasnosti, tvrde stručnjaci za bezbednost, sagovornici Srpskog telegrafa. Pored upozorenja da je život poglavara SPC ugrožen, naši sagovornici apeluju da situaciju niko ne treba da shvati olako imajuću u vidi da je bilo pokušaja trovanja patrijarha Pavla, dok je patrijarh Varnava posle trovanja i preminuo (pogledaj okvir).

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Naime, na sednici Sabora SPC Crkva i država pokazale su jedinstveno u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, što je i poruka predsednika države Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja nakon dva i po sata teškog razgovora sa vladikama u Patrijaršiji. Upravo to je, ističu bezbednjaci, sagovornici Srpskog telegrafa, razlog za zabrinutost kada je u pitanju i život patrijarha Irineja.

Prema navodima naših sagovornika, patrijarhu opasnost preti od pojedinih crkvenih struja predvođenih Amfilohijem (koji se ne libi da baca anateme i proklinje Vučića zato što pokušava da na razuman način reši kosovsko pitanje) i što je mnogo opasnije, albanskih ekstremista potpomognutih obaveštajnim strukturama spolja čiji je interes da srpski narod u raspodeli karata izgubi što više.

META SA SPISKA

Bivši obaveštajac Božidar Spasić za Srpski telegraf kaže da nema nikakvu sumnju da je patrijarhu nacrtana meta na čelo.

Foto: Tanjug
Predsednik Vučić i patrijarh irinej

- Notorna je činjenica da su aktivnosti našeg patrijarha, ugled koji je stekao u svetu i zemlji, a posebno njegovo zalaganje za jedinstven stav države i Crkve prema KiM, svakako na meti albanske tajne službe ŠIK, ali i stranih obaveštajnih službi koje zapravo pomažu da se njegov ugled naruši, a zatim da se dovede u pitanje i njegova lična bezbednost - tvrdi Spasić, koji je godina bio pripadnik Službe državne bezbednosti.

Ako bi patrijarh rešio da ode na Kosovo i Metohiju, pitanje je da li bi se i kako vratio

Draško Đenović, verski analitičar

 

Ističe da sa sigurnošću može da tvrdi da je patrijarh lice koje se nalazi na određenim spiskovima tajnih službi.

Patrijarh Pavle

Varnava ubijen, Pavle trovan...

Inače, u burnoj srpskoj istoriji bilo je primera kada je lična bezbednost patrijarha bila ugrožena, a jedan od najupečatljivijih bila je smrt patrijarha Varnave, i to pod nerazjašnjenim okolnostima.

- Patrijarhu Varnavi je stavljen prah od dijamanata u hranu. Prah je sitan kao prašina, ali neodoljivo razara organe za varenje. Niko i nikakvo sredstvo ne može da spreči razrezivanje - razaranje tkiva, i to posebno utrobe, krvarenja do smrti - rekao je jedan od doktora koji je istraživao razlog smrti.

Podsetimo i da je Srpski telegraf objavio da patrijarh Pavle nije bio na sahrani ubijenom premijeru Zoranu Ðinđiću jer je nekoliko dana pre sahrane trovan. Istraga o tom slučaju je započeta, ali je naprasno stopirana.

- I ne samo da se služe raznim intrigama, pretnjama, ucenama, moguće i nekih crkvenih veledostojnika koji se protive pomirljivoj politici patrijarha, nego žele da stvore atmosferu u kojoj bi se patrijarh doveo u opasnost ili se nagovestilo da patrijarh može biti i životno ugrožen - smatra Spasić.

Foto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Božidar Spasić

Albanci i strane službe pomažu da se njegov ugled naruši, te da se dovede u pitanje i njegova lična bezbednost

Božidar Spasić, bivši operativac DB

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović dodaje da bezbednosti patrijarha u ovom trenutku treba posebno posvetiti pažnju s obzirom na to da je u istoriji bilo više slučajeva trovanja patrijarha.

- Patrijarh Irinej je simbol jedinstva Srba i kao takav smeta svim faktorima koji bi da razbiju Srbiju i kojima smeta ta uloga SPC. Nameštanje, pokušaj da se oslabi njegovo zdravlje, sve je u igri... Ako se nešto desi patrijarhu, onda bi morao da se bira novi patrijarh i to bi trajalo, postojao bi prazan hod, i Srbi bi bili u problemu - navodi Nicović.

KOBNE PODELE

U izjavi za Srpski telegraf verski analitičar Draško Ðenović pak kaže da ne misli da je patrijarhova bezbednost ugrožena dok je on u Beogradu.

Foto: Medija centar Beograd
Marko Nicović

- S druge strane, ako bi patrijarh rešio da ode na Kosovo i Metohiju, pitanje je da li bi se i kako vratio. Tamo je svakom Srbinu ugrožena bezbednost, ali ne zato što je patrijarh, nego zato što je Srbin - zaključuje Đenović.

Nameštanje, pokušaj da se oslabi njegovo zdravlje, sve je u igri

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije

Naši neprijatelji znaju da kad smo jedinstveni, kada funkcioniše dobro saradnja između SPC i srpske države, mi smo u stanju da branimo svoje interese, pojašnjava analitičar Dragomir Anđelković.

- Kada smo podeljeni i paralisani, onda naši neprijatelji mogu da postignu rezultate, i to ne zato što su oni jaki, nego zato što smo mi slabi. I ova vrsta poruke patrijarha pokazuje da sad postoji potpuna saradnja i simbioza između duhovnog i političkog lidera Srba, i to izaziva jezu kod svih naših oponenata - stranci, Albanci, Hrvati... - mišljenja je Anđelković.

Foto: Tanjug

Anđelković: Naši neprijatelji znaju da kad smo jedinstveni, kada funkcioniše dobro saradnja između SPC i srpske države, mi smo u stanju da branimo svoje interese

Srpski telegraf pokušao je da dobije komentar od patrijarha Irineja, ali se do zaključenja broja nije odgovarao na naše pozive.

KLJUČNE PORUKE POSLE SABORA SPC

Predsednik Vučić:

"Izneo sam sve svoje brige, a mislim da je patrijarh razumeo. Jedan vladika mi je rekao da ću biti kriv šta god da uradim, ali moje je da se borim. Sabor sam obavestio o svim pregovorima i pitanjima, a oni mene o svojim brigama... Na meni je da nastavim da se borim, da izvučem maksimum od svega što može da dobije za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucene. Pred nama je težak period".

Foto: Tanjug
Predsednik Vučić i patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej:

"Konstatovali smo da je stanje na KiM veoma teško i, s obzirom na prilike, izuzetno neizvesno kako će se završiti. Borićemo se, nećemo posustati u odbrani Kosova, a koliko ćemo uspeti, uzdamo se u boga i naše prijatelje. Zavisi sve od situacije u svetu, od onih koji podržavaju nas i onih koji podržavaju drugu stranu. Naš predsednik se junački bori, a ne sumnjamo u njegove dobre namere. Divim se toj energiji, a razgovori koje vodi su veoma teški".

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ela

15.05.2019 16:17

Irineja treba zastititi, na sve moguce nacine!

Vitki

15.05.2019 20:37

Sve je moguce...

saran

16.05.2019 04:59

Irinej treba da ima zastitu nadleznih sluzbi.