Od Vučića ćilim i sablja za Makrona

Autor:

Vesti

15.07.2019

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vijore se srpske i francuske zastave prestonicom! Sve je spremno za prvi dan posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, a šef države Aleksandar Vučić i ministri učiniće sve da se važan gost oseća kao kod svoje kuće. Osim srpskih specijaliteta, pripremljen je i bogat muzički program, pa će za francuskog predsednika specijalno biti izvedene pesme "Tamo daleko", "Kreće se lađa francuska", kao i "Pesma francusko-srpskog prijateljstva", koja je otpevana 1988. godine pred Fransoa Miteranom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron i Vučić

Za francuskog gosta predsednik Vučić spremio je i brojne poklone. Njemu će biti uručena konjička sablja M1895, srpska sablja za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje 1895. godine, a na balčaku ove sablje ugraviran je srpski grb. Takođe, tu će se naći i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885" i "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893".

Oba toma imaju više od 1.000 stranica i objavljene su u seriji Arhiva Srbije "Istorija srpske diplomatije - dokumenta" i sadrže dvojezičke naslove, opise sadržaja dokumenata i imenske registre. Među poklonima je i katalog o sevr porcelanu iz Belog dvora, a jedan od predmeta koji će Makron poneti iz Srbije biće i autentični pirotski ćilim, koji nema naličje, isti je sa obe strane, što ga čini jedinstvenim u svetu.

Najvažniji sastanak održaće se u Palati Srbija, gde će biti potpisano više od 20 sporazuma iz oblasti ekonomije i vojnotehničke saradnje (VIDI OKVIR), a tom prilikom Vučić će Makronu pokazati globus koji se nalazi u predsedničkom kabinetu, a koji je stigao iz Francuske kao diplomatski poklon Fransoa Miterana predsedniku Predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine. Poznato je da je model globusa iz 1985. godine predsednik Francuske Fransoa Miteran darovao šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je svakako bila jedna od njih.

18 godina prošlo otkako je poslednji put francuski predsednik posetio Srbiju

- Kao simbol dobrih diplomatskih odnosa, postojanja podrške i saradnje između Francuske i Jugoslavije, svedoči i ovaj predmet, koji se i sada čuva u Palati saveznog izvršnog veća, danas Palati Srbija. Isti ovakav globus se nalazi u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10, pored glavnog stepeništa - kažu naši sagovornici.

4 HILJADE SPECIJALACA ČUVA MAKRONA U BEOGRADU

Inače, globus je izrađen 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana, a glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija ovoj vrsti predmeta bili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

Koje poruke donosi Makron

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron

1. Srbija može da uđe u EU 2025. godine ako se ispune svi uslovi

2. Treba naći rešenje za kosovsko pitanje u vidu kompromisa koji neće biti ponižavajući za Srbiju

3. Nema "crvenih linija", podela moguće ako se o tome dogovore Beograd i Priština

- Veoma je važna tema proširenja. Francuski predsednik treba da objasni smisao usporavanja evrointegracija zapadnog Balkana i da istakne da proširenje treba da ostane apsolutna perspektiva. Ako želimo da srpsko društvo ostane privrženo evropskoj ideji, taj proces mora da zadrži kredibilitet - kaže geopolitičar Žak Rupnik.

Dačić sprema repertoar, peva "Sole mio" od Pavarotija

RepublikaFoto: Republika
Ivica Dačić

Šef diplomatije Ivica Dačić za Makrona će na večeri najverovatnije otpevati "O, sole mio" Lučana Pavarotija, ono po čemu je poznat na neformalnim sastancima svetskih lidera.

- A ko zna, možda se tu nađe i neka pesma na francuskom... - kazao je za Srpski telegraf Dačić

Makronu ovo neće biti prvi put da sluša Dačićev glas. Priliku da čuje kako peva srpski šef diplomatije imao je pre nekoliko godina u Trstu na Samitu ministara, gde je Dačić primijerno otpevao "O, sole mio".

Svojevremeno Dačić je pevao i bivšem francuskom predsedniku Fransoa Olandu, i to u Jeliskoj palati.

Više od 20 sporazuma, tu su i rakete mistral

U prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i francuskog šefa države Emanuela Makrona danas će biti potpisano više od 20 sporazuma (22 dogovorena, ostali se usaglašavaju), razgovaraće se o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i Kosovu. Takođe, očekuje se odluka da li će Francuzi graditi metro u Beogradu, a posle nabavke "Erbasovih" helikoptera među sporazumima koji će biti potpisani je i pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme koji se odnose na radarske i elektronske sisteme za vazduhoplovstvo, kao i za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila, a kompanija "Petoletka" potpisuje sporazum koji se tiče inicijalnih navigacionih sistema naših artiljeriJskih sistema.

- Od Francuza kupujemo najnovije rakete mistral, plus generacije, a u okruženju ih imaju samo još Mađari, i to pitanje koji model, da li možda neke starije... Mi to plaćamo odmah, tačan broj raketa je vojna tajna - kaže vojni analitičar Miroslav Lazanski za Srpski telegraf i dodaje da je domet tih raketa šest kilometara.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Makron i Vučić

Makron za podelu

Makron bi podržao podelu Kosova kao eventualno konačno rešenje dijaloga Beograda i Prištine, piše francuska novinska agencija Frans pres. Prema ovim navodima, međutim, neizvesna je mogućnost pokušaja rešenja sukoba razmenom teritorija jer su po tom pitanju podeljeni Pariz i Berlin.

- Pariz je otvoren za taj pristup, dok Berlin strahuje da će se time otvoriti Pandorina kutija nacionalizma - ističu francuski novinari, a AFP dalje navodi da će drugo osetljivo pitanje biti zahtev Srbije za ulazak u EU jer je oko toga Pariz obazriv.

Ne ide u goste praznih ruku

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Vodeći računa o protokolu i pravilima državnih poseta i diplomatije, francuski predsednik nikad ne ide praznih ruku. Pa tako je na spisku poklona bilo knjiga, sadnica, porcelana, ali i posebnih konja. Ma koliko različiti pokloni bili, svi su birani tako da simbolizuju Francusku u nekoj od oblasti. Jedan od najneobičnijih poklona za koji se Makron odlučio bio je konj elitne francuske Republikanske garde kojeg je namenio predsedniku Kine. Prilikom posete Vatikanu 26. 6. 2018. papa je od Makrona dobio redak primerak knjige Žorža Berenanosa iz 1936. godine "Dnevnik seoskog sveštenika". Trampu je pak poklonio drvo prijateljstva.

OVAKO ĆE IZGLEDATI POSETA PREDSEDNIKA

PONEDELJAK

- svečani doček na beogradskom aerodromu

- ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports"

- svečani doček ispred Palate Srbija

- sastanak dvojice predsednika

- razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika

- izjave za medije dvojice predsednika

- plenarni sastanak delegacija Srbije i Francuske

- polaganje venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918.

- polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana

- venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske

UTORAK

- dvojica predsednika razgovaraće sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO)

Sve spremno za doček

RepublikaFoto: youtube/ Novo jutro
Nebojša Stefanović

Sve je spremno za dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da će biti primenjene sve bezbednosne mere.

- Ne govorimo o detaljima bezbednosnih mera, ali imaćemo dovoljan broj ljudi i preduzećemo i sve druge tehničke mere kako bi predsednik Makron, kao i svi drugi gosti koji dolaze u posetu Srbiji, bio bezbedan - rekao je ministar policije.

S obzirom na to da nekada bezbednosne mere uključuju zatvaranje ulica, Stefanović je zamolio građane Beograda za strpljenje, uz poruku da će se MUP truditi da bude efikasan i da sva zadržavanja budu što kraća.

- Imaćemo dovoljan broj pripadnika policije da preusmeravaju saobraćaj - poručio je Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Natasa

15.07.2019 07:14

Predsednik Vučić je domaćin za primer!

Luka

15.07.2019 07:37

Jedan izuzetno lep gest predsednika Republike

Ana

15.07.2019 07:43

Unikatni pokloni za jednog prijatelja i saveznika.

Damjan

15.07.2019 07:53

Srbija i Francuska treba da maksimalno unapređuju svoje odnose u skladu sa tradicionalno dobrim međusobnim odnosima.