Putin upozorio Vučića da je Merkelova u "dilu" sa Šiptarima

Autor:

Vesti

16.08.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Kremlja Vladimir Putin preneo je preko diplomatskih kanala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću upozorenje da Angela Merkel direktno stoji iza svega što prištinski čelnici, a pre svih Ramuš Haradinaj, preduzimaju poslednjih meseci, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL/Tanjug/AP/youtube.com/Ruptly
Foto: Ilustracija

Prema informacijama našeg lista iz izvora bliskih vlasti u Beogradu, poruka nemačke kancelarke Šiptarima je da nipošto ne ukidaju takse, što će na duži rok onemogućiti nastavak dijaloga i bilo kakvo kompromisno rešenja za pitanje Kosova.

- Beograd i kosovski Srbi u stvari su kolateralna šteta, s obzirom na to da je osnovni cilj Angele Merkel da umanji američki uticaj u Evropi. Ona po svaku cenu želi da sabotira plan o podeli Kosova, iza kojeg stoje Donald Tramp i njegova administracija, kako bi Berlin ostao, ili bolje reći postao, najvažniji faktor u regionu - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Praktično, napominje on, sve što radi Ramuš Haradinaj dogovoreno je sa Merkelovom.

- Nije slučajno on posle nedavnog sastanka s Angelom Merkel poručio da mu ona nije ni tražila da ukine takse, a da je izostala bilo kakva njena reakcija. Dok iz Berlina s vremena na vreme stižu deklarativne poruke da takse treba ukinuti, u stvarnosti Nemačka podržava Prištinu u svim opstrukcijama za nastavak dijaloga - kaže izvor našeg lista, uz napomenu da u ovom trenutku besni rat Nemačke i Amerike, pa navodi i primere: gasovod "Severni tok 2", Bregzit, trgovinski rat, sporovi oko finansiranja NATO, eventualna vojna intervencija u Iranu...

Montgomeri: Angela Merkel je lično blokirala jedino moguće rešenje prihvatljivo za obe strane

S druge strane, SAD imaju potpuno drugačije viđenje situacije, o čemu je Srpski telegraf juče pisao. Za Trampa, kojem je potreban neki spoljnopolitički uspeh pred izbore sledeće godine, glavna (a moglo bi se reći i jedina) opcija je podela Kosova. Američki predsednik postavio je i krajnji rok da se razmrsi kosovski čvor - 25. avgust sledeće godine (izbori su u novembru).

RepublikaFoto: Wikipedia
Vilijam Montgomeri

Angelu Merkel kao direktnog krivca za neuspeh dijaloga Beograda i Prištine označio je i Vilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD u Srbiji i Hrvatskoj i odličan poznavalac prilika u regionu.

- Potpuno sam siguran da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači, uz snažnu podršku EU i SAD, mogli da dođu do trajnog rešenja za kosovski problem. Ali, podrške nije bilo. Naprotiv. Angela Merkel je lično blokirala jedino moguće rešenje prihvatljivo za obe strane. Nakon toga, Haradinajeva pozicija na Kosovu je ojačala i šanse za rešenje su iščezle - poručuje Montgomeri i dodaje da je vrhunac hipokrizije pozivati Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, a istovremeno ne nametnuti striktne sankcije kosovskim Albancima zbog toga što ne sprovode postignute dogovore, kao i kontraproduktivnih akcija kao što su Haradinajeve takse.

Milivojević: Nema sumnje da Nemci hoće da zadrže vodeću poziciju kada su evropske stvari u pitanju

 

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović za Srpski telegraf kaže da je potrebno sve ovo staviti u nešto širi i duži okvir.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd

Živadin Jovanović

Mi ne možemo da budemo opterećeni time kakve planove ima Merkelova, koliko god bila uticajna, ili bilo ko drugi. Moramo da imamo naš sopstveni plan i da ga se držimo

- Ujedinjena Nemačka je imala prvi zadatak da razjedini Jugoslaviju. Time je pokazala da je jedina, a da se sada vraća na istorijske pravce svojih geopolitičkih interesa. Jedan od njih je Balkan. Srbija, jaka i samostalna, uvek je bila smetnja ostvarenju nemačkih, odnosno germanskih interesa. I ovo što Nemačka radi u kontinuitetu, uključujući i to što nas je bombardovala zajedno sa drugim zemljama NATO, samo je nastavak njihovih pretenzija na Balkan. Evo, vidimo da i u slučaju kosovsko-metohijskog problema igraju grubu igru - objašnjava Jovanović.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za naš list dodaje da je očigledno da Priština ima podršku Berlina i da je nepopustljivošću Nemaca ohrabren naročito Haradinaj.

Jovanović: Ovo što Nemačka radi samo je nastavak njihovih pretenzija na Balkan

- Prvo, Nemci hoće da zadrže vodeću poziciju kada su evropske stvari u pitanju i to vidimo i oko nekih drugih nadmetanja. Dakle, Nemci insistiraju na priznanju nezavisnosti Kosova u postojećim granicama i taj stav ne menjaju. Međutim, rasplet i konačno rešenje više zavise od Amerikanaca, oni u ovom trenutku hoće da daju do znanja da se stvari koje su od strateškog značaja ne mogu rešavati bez njih, bez obzira na to što je Evropa u pitanju i hoće da vode glavnu reč - zaključuje Milivojević.

Sukob Berlin - Vašington u Evropi

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

1. Rešavanje pitanja Kosova

2. Gasovod "Severni tok 2"

3. Bregzit

RepublikaFoto: pixabay.com
Bela kuća

4. Trgovinski rat

5. Finansiranje NATO

6. Učešće u vojnoj intervenciji u Iranu

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dačić: Mogerinijeva nam zabila nož u leđa

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

Za neku vrstu dvostruke igre odlazeće šefice evropske diplomatije Federike Mogerini znali smo oduvek s obzirom na to da je uvek imala nevešte i mlake izjave onda kada je trebalo svim silama da osudi Prištinu za neprimereno ponašanje (iako su je upravo iz Prištine označavali kao osobu naklonjenu Beogradu). Sada je ipak otišla korak dalje, otkrio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Preko noći je, kaže, promenila koncept održavanja sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i država kandidata time što je u celu priču uključila i "partnere", odnosno lažnu državu Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Federika Mogerini

- Konsultovaću se sa predsednikom države da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i država kandidata u Finskoj, koji se održavaju na svakih šest meseci, jer je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini promenila ceo koncept, te će na sastanku ovog puta biti i "zemlje partneri". Menja koncept na kraju mandata samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju - objasnio je Dačić i dodao da ona to pokušava da nametne kao praksu koja bi nastavila da važi za ubuduće.

Srpski ministar naveo je da će se sa predsednikom Vučićem konsultovati o tome da li uopšte treba da učestvujemo na takvom sastanku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
bojan

16.08.2019 09:28

Uz svu moc i pomoc SAD i Nemacke, opet Pristinski politicari gube na polju dijaloga od Vucica.

Marko

16.08.2019 09:29

Prijatelj je prijatelj, Putinu hvala i svaka čast.

vikica

16.08.2019 09:48

Sva sreća da imamo Putina kao prijatelja.

Sanja

16.08.2019 09:52

Mi jesmo mali i jesmo na udaru sa svih strana, ali nismo zaslužili ovakvo nepoštovanje, ovo je zaista nizak udarac.