OTKRIVAMO: Trampova tajna misija na Kosovu, podela krajnje rešenje

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

04.09.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp poslao je u tajnu misiju na Kosovu dvojicu specijalaca. U Beograd i Prištinu doputovaće senatori Kris Marfi (demokrata) i Ron Džonson (republikanac).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Njihov prevashodni zadatak je da stvore uslove za nastavak dijaloga, a Marfi, koji je u prošlosti imao presudan uticaj na albanske lidere prilikom donošenja nekoliko važnih odluka, treba i da sprovede konačni pritisak za ukidanje taksi, ali i da "poravna teren" da se realizuje podela Kosova, što je ideja-vodilja Trampa i njegovog okruženja.

Marfi je inače idealan za ovu misiju s obzirom na to da je 2014. godine, kako kažu izvori našeg lista u Prištini, bukvalno on skrojio sastav tamošnje vlade i ustoličio Isu Mustafu za premijera iako ovaj nije imao impresivan izborni rezultat. S druge strane, Marfi je juče bio u Berlinu, gde je, kako kažu upućeni, vodio važne razgovore sa najviše pozicioniranim ljudima u administraciji Angele Merkel, koja je najveća protivnica razgraničenja na Kosovu i Metohiji.

UVIJENO U OBLANDE

Posetu Berlinu na Tviter nalogu obelodanio je i sam Marfi, koji je kao cilj posete Beogradu, a zatim i Prištini, označio "podršku dijalogu Beograda i Prištine". Poslednja stanica mini-turneje Marfija i Džonsona biće Ukrajina.

- Rusija nam ne dozvoljava ulazak kod njih, ali Džonson i ja ćemo posetiti Ukrajinu, Srbiju i Kosovo ove nedelje kako bismo pokazali da i demokrate i republikanci daju podršku novoj ukrajinskoj vladi i stalnom dijalogu Beograda i Prištine - napisao je na Tviter nalogu Marfi.

Pacoli: Moraćemo da ukinemo takse

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bedžet Pacoli

Da su i Albanci svesni šta se sprema, svedoči izjava Bedžeta Pacolija, šefa diplomatije lažne države Kosovo. On je, naime, čini se iskreno, poručio da će svaki budući premijer vlade u Prištini, ko god to bio, morati da ukine takse na srpsku robu.

Izvor našeg lista iz Prištine navodi da se tamo, uprkos ovakvim Marfijevim formulacijama uvijenim u oblande, njegov i Džonsonov (a pre svega njegov) iznenadni dolazak tumači kao eksplicitni pritisak Amerike na kosovske Albance.

- Ovde u Prištini svi pamte koliki je uticaj Marfi imao na unutrašnja politička zbivanja na Kosovu kada se pravila vlada 2014. godine. On dobro poznaje ljude, s mnogima je već i pokazao da zna i ume, tako da je potpuno sigurno da nije slučajno izabran za ovu misiju - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Tanjug/D. GOLL/youtube.com/Bloomberg Politics
Ron Džonson i Kris Marfi

BIĆE JOŠ DOLAZAKA

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže da je misija Marfija i Džonsona svakako još jedna potvrda da su SAD podigle nivo inicijative i angažmana vezano za Kosovo.

Miletić: Ovo je još jedna potvrda da Priština podiže nivo angažmana

- Po mom mišljenju, i sam njihov dolazak je dobra vest. Nema sumnje i da je Marfijeva poseta Berlinu imala za cilj da u neku ruku omekša tvrd stav Nemačke i Angele Merkel o tome šta kompromis u rešavanju pitanja Kosova treba da podrazumeva. U narednom periodu očekujem još aktivniji upliv Amerike. Naravno, Priština će pokušati da dezavuiše svaku konstruktivnu ideju i zato neće biti lako doći do rezultata - smatra Miletić.

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić za Srpski telegraf kaže da dolazak Marfija i Džonsona pokazuje da je oštrica američkog pritiska usmerena i ka Beogradu i ka Prištini, ali on strepi da će ka nama ipak biti izraženiji.

Spasić: Nema sumnje da će Marfi uticati na neke političke odluke na Kosovu

- Nema sumnje da će Marfi uticati na neke političke procese i odluke na Kosovu, međutim, on dolazi iz miljea koji po tradiciji pruža podršku Albancima. Ipak, sačekajmo neko vreme, efekti ove posete brzo će biti vidljivi - navodi Spasić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading