Pakleni plan Albanaca! Guraju Kosovo u UN! Oštra reakcija Srbije

Autor:

Vesti

28.09.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pakleni plan Albanaca da takozvanu državu Kosovo ipak uguraju u Ujedinjene nacije i sve druge međunarodne institucije kojima trenutno ne mogu ni da privire (Interpol, Unesko)!

RepublikaFoto: pixabay.com/Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema saznanjima do kojih su došle srpske vlasti, na relaciji Priština-Tirana do detalja je razrađena strategija po kojoj bi se malim, puzećim koracima kosovska kreatura od države bukvalno utopila u Albaniju. Kao konačan ishod tog procesa, nastala bi praktično "velika Albanija" iako ime države ne bi bilo menjano, već bi joj se Kosovo samo pripojilo. Priština bi tako, po automatizmu, postala član UN.

Prema saznanjima Beograda, suština šiptarskog plana je da koraci kojima bi se spajanje odvijalo ne budu preterano veliki, ali da budu učestali.

- Procenili su da će tako manje da bodu oči međunarodnoj zajednici. U Beogradu su pročitani, ali to njih odavno ne zabrinjava previše - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa iz Vlade Srbije i navodi da su neke od stvari koje će Tirana i Priština preduzimati faktičko ukidanje granice pravljenjem integrisanih prelaza, zajedničke vežbe pod oružjem, jedinstveni obrazovni sistem, izbor ministara s Kosova u vladu Albanije, zajednička diplomatska predstavništva i slične stvari.

ZAPADNI CENTRI

S druge strane, kaže naš sagovornik, Srbija sasvim sigurno neće skrštenih ruku gledati kako Albanci realizuju svoj pakleni plan. Naprotiv...

- U Beogradu je razrađen čitav niz mera, od upoznavanje svih međunarodnih faktora sa onim što se događa, i to uz pomoć država osvedočenih protivnika kosovske nezavisnosti, poput Kine i Rusije, preko medijske ofanzive u svetskim medijima, sa podsećanjem koliko je taj projekat "velike Albanije" opasan, do lobiranja i aktivne borbe upravo u organizacijama u koje Šiptari pokušavaju na mala vrata da uguraju Kosovo - objašnjava on.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ovo realan i opasan plan, koji sa sobom nosi kršenje međunarodnog prava i niz bezbednosnih rizika.

- Takva nastojanja Albanaca su ohrabrena sa Zapada i nije isključeno da veoma brzo krenu u dinamičnu realizaciju tog plana, s tim što bi zapadni centri moći trebalo da imaju na umu da oni neće stati na pripajanju samo Kosova već će krenuti da cepaju i druge države, poput Makedonije i Crne Gore - kaže za naš list Stanković.

MOJ STAV: Dragomir Anđelković

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Njima je "velika Albanija" cilj oduvek i kosovska državnost im je, verujem, samo faza na tom putu. I to faza koja gubi smisao, pošto su sve dalje od punog međunarodnog priznanja

MAJKA I MAĆEHA

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić kaže da je poznata ta namera Albanaca, te da je problem što nema otpora u zapadnoj politici prema njoj.

- Albanci su na Balkanu glavni saveznik geopolitike zapadnih zemalja koja se zove atlantizam. Atlantizam je prepoznao Albance kao čvrst oslonac na Balkanu - smatra Perišić.

Dodaje da smo mi pak rasparčani i da nam se ne dozvoljava spajanje u neku celinu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, s druge strane, tvrdi da je ovo više odraz nervoze Prištine zbog sopstvene nemoći nego stvarna mogućnost. Jer, to bi, kaže, bilo nasilno prekrajanje granica i OEBS i velike sile ga ne bi dozvolili.

 

Neke od opasnih izjava

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Hašim Tači, predsednik lažne države - mi ćemo zajedno živeti u bliskoj budućnosti u zajedničkoj državi Kosova i Albanije. Budite sigurni da je veoma lako ostvariti taj san.

Edi Rama, premijer Albanije - Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku podruku kao dva ponosna orla.

Edi Rama

Jonuz Musliju, Savet Albanaca u Srbiji - Kosovo i Albanija treba da se ujedine, i to ima smisla samo ako im se pripoje i Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Velika Albanija" je projekat koji ima za cilj ujedinjenje svih Albanaca u jednu državu. Albanci ovaj koncept nazivaju i "etnička Albanija", a koreni te ideje datiraju još od Prizrenske lige 1878, koja je tražila ujedinjenje svih Albanaca Otomanskog carstva u jedan veliki Albanski vilajet. Kao istorijski primer "velike Albanije", po pravilu se navodi Kraljevina Albanija, pod italijanskim protektoratom, stvorena tokom Drugog svetskog rata

Vučić: Može za pet meseci, ali i 50 godina

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Još smo daleko od sporazuma Beograda i Prištine, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je kazao, o rokovima ne može da govori, uz opasku da je u pitanju mozak ljudi, odnosno kakve su želje i Srba i Albanaca.

- Da li možemo da razumemo šta nas čeka u budućnosti ili ne možemo da razumemo jedni druge, te da to nije pitanje meseci i godina. Sporazum može da bude za pet meseci, može da bude i za 50 godina, može da bude i nikada - rekao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading