Počinje Putinova ofanziva! Cilj - suprotstavljanje Americi na Balkanu

Autor:

Vesti

10.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i njen lider Vladimir Putin kreću u (kontra)ofanzivu, čiji je cilj suprotstavljanje Americi na Balkanu, a pre svega u Srbiji. Glavni pravac ove strategije, o kojoj se uveliko priča u diplomatskim krugovima, usmeren je na Kosovo i rešavanje najvećeg regionalnog problema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Akcija Moskve, koja je pretočena u najmanje šest konkretnih koraka, usledila je kao odgovor na pojačano američko angažovanje.

Podsetimo, SAD su za kratko vreme preko diplomatskih kanala plasirale skicu plana za rešavanje kosovskog čvora, o čemu je Srpski telegraf opširno pisao, zatim su imenovana čak dva izaslanika (prvo Metju Palmer, zatim Ričared Grenel, kao Trampov čovek od najvećeg poverenja).

Nije iznenađenje

Da će se Rusija aktivno uključiti i da bez nje ne može biti rešenja kosovskog pitanja, potvrdio je i nedavno imenovani šef EU diplomatije Đozep Borelj.

- Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili - naveo je španski diplomata.

Kao deo ruske ofanzive, strane diplomate vide i posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu (18. oktobar), kao i nedavno dogovoreni novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina do kraja godine. U tom svetlu, naši sagovornici diplomate sagledavaju i imenovanje Aleksandra Bocan-Harčenka za novog ambasadora u Beogradu.

Insistiranje na vojnoj saradnji u vidu isporuka oružja i donacija, širenje tzv. meke moći kroz pojačavanje kulturno-informativnog segmenta saradnje i otvaranje tržišta preko Evroazijske unije, samo su završne, ali ne i manje važne tačke akcije osmišljene u Kremlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Svega su svesni

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da u situaciji, kada se politički uticaj Moskve suzbija u mnogim zemljama u okruženju, za očekivati je da kao kontru Amerikancima Rusija dodatno usmeri delovanje ka Srbiji.

- Samo iskrena i principijelna podrška Moskve svemu što Srbija definiše kao svoju pregovaračku strategiju može garantovati trajni politički uticaj Rusije u Beogradu. Zato nas intenzivnije uključivanje Kremlja u proces pregovora oko Kosova, nakon što je Vašington već to učinio, može dovesti korak bliže zadovoljenju minimuma naših nacionalnih interesa - smatra Starović.

U štampanom izdranju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika saznajte koje su ključne tačke Putinovog plana?

Zbog čega Rusi žele da budu prisutni u rešavanju tako važnih pitanja na Balkanu?

Preko koga se SAD vraćaju u proces odlučivanja o Kosovu i zbog čega Rusi žele da pariraju Amerima?

Kako ruska ofanziva izgleda u očima srpskih političara i analitičara?

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 11.10

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading