PAKT ILI RAT, Srbi moraju da odluče

Autor:

Vesti

27.10.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ne bude dogovora oko Kosova, na Balkanu će sasvim sigurno buknuti rat!

RepublikaFoto: youtube.com/ Sputnjik Srbija
Timoti Les

Ovo je suština odličnog poznavaoca balkanskih prilika, bivšeg britanskog diplomate u našem regionu, sada profesora na Kembridžu, Timotija Lesa, za kojeg kažu da je jedan od glavnih političkih analitičara britanske vlade, ali i čovek veoma blizak britanskoj obaveštajnoj službi MI-6.

Les tvrdi da do raspetljavanja kosovskog čvora vode dva puta, od kojih jedan predstavlja kao izazivanje novog krvoprolića. On je, naime, ubeđen da zamrznuti konflikt neće moći da bude dugoročno održivo rešenje za problem južne srpske pokrajine.

- Imajući u vidu crvene linije Srbije, jedna od mogućnosti je sporazum koji bi se temeljio na ideji podela u zamenu za priznanje. To bi značio pristanak Srbije da prizna Kosovo. Problem sa bezuslovnim priznanjem jeste činjenica da je Srbija godinama unazad jasno stavljala do znanja da neće priznati Kosovo bez neke kompenzacije - kaže Les.

 

MOJ STAV

Vladislav Jovanović, bivši diplomata

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladislav Jovanović

Ultimativni stav Lesa deluje mi kao zastrašivanje srpske strane u vezi sa konačnim rešenjem kosovskog pitanja, pa se svakako ne smemo indolentno ponašati prema ovakvim analizama. Ovo treba posmatrati samo kao još jedan ugao posmatranja Zapada.

NARUKU NACIONALISTIMA

S druge strane, ukoliko Srbija odbije da prizna nezavisno Kosovo, konstatuje Les, jedina opcija je da se teži kosovskom ujedinjenju sa priznatom Albanijom, a to je rešenje koje bi većina kosovskih Albanaca prihvatila.

- Međutim, to bi bila određena vrsta regionalnog potresa. Srbija neće prihvatiti integraciju severnog dela KiM u albansku nacionalnu državu i na takvu pretnju bi bez sumnje odgovorila pripajanjem ovog područja. To bi vodilo vojnom obračunu sa Albancima, progonu preostalih Srba iz južnog dela KiM i pokušaju Albanaca u Preševskoj dolini da se otcepe od Srbije, kao i krizi državnosti u Srbiji, koja bi išla naruku lokalnim nacionalistima - ocenjuje Les.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti je najveći zagovornik ujedinjenja Kosova i Albanije

On nema dilemu da bi ujedinjena Albanija značila i novu geostratešku šansu za Albance u Severnoj Makedoniji, koji bi, kako naglašava, pokušali da pripoje svoju teritoriju ovoj novoj državi.

- Ostaje otvoreno pitanje koliko bi navedeni proces bio nasilan, ali istorija nagoveštava da ne bi bio miran - naveo je Britanac, dodajući da bi u slučaju takvog scenarija spoljni akteri pod vođstvom SAD bili ponovo prinuđeni da reorganizuju ovaj region kao što su u više navrata to činili u prošlosti.

Imajući u vidu podršku ideji podele, Les skreće pažnju da se SAD ne bi protivile srpskoj aneksiji severnog Kosova.

VAN RANIJIH STEREOTIPA

Politički analitičar Zoran Spasić kaže za Srpski telegraf da je Lesova analiza dobar primer da pojedini zapadni analitičari razmišljaju van ranijih stereotipa i prilično izbalansirano, uzimajući u obzir želju Srba da do kompromisnog rešenja dođe što je moguće pre.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY
Zoran Spasić

- Stav Timotija Lesa dolazi u vreme kada međunarodni zvaničnici ne reaguju na moguće sukobe, koji se mogu javiti pošto je EU odbila Albaniju i Severnu Makedoniju kao kandidate za proširenje. Naprotiv, iz Brisela time indirektno legalizuju ideju "velike Albanije", što znači da u praksi podržavaju destabilizaciju regiona. Lesovo upozorenje treba shvatiti ozbiljno - smatra Spasić.

Analitičar Dejan Miletić poručuje za naš list da je teško ne složiti se s Lesom.

- Kompromis je jedino razumno rešenje, a alternativa sporazumu je nasilje - smatra Miletić.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa pročitajte i druge zanimljive priče

Kako izgleda Putinova Stategija u 5 tačaka?

Otkrivamo i kako je Dragan Đilas kupio Zorana Lutovca

Brat silovao sestru dve godine. Detalji neviđenog zločina u Kučevu

Zašto je Jović izbačen iz fudbalske reprezentacije? 

Sve ove zanimljive priče možete pročitati u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 28. oktobar 2019. godine

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading