Otkrivamo: Miru nokautirala jetrva u Moskvi!

Autor:

Vesti

17.11.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Milošević bio je jedan partijski aparatčik, koji nikada ne bi uspeo da nije bilo pedigrea Mire Marković.

Mira Marković

Za politička ubistva koja su se dešavala ona je stvarala atmosferu, a Slobi je čak branila da razgovara i viđa se s rođenim bratom Borom. Mirjana je muža stalno ubeđivala da mu je rođeni brat neprijatelj, te su se Sloba i Bora, koji su inače bili vrlo bliski, tajno sretali po beogradskim hotelima, priča Dušan Stupar, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti.

U razgovoru za Srpski telegraf otkrio je i zašto je Borina supruga Milanka nokautirala Miloševićevu ženu usred Moskve, ali i kako je izbegao smrtnu presudu koju mu je izrekla bivša prva dama Srbije.

* Da li je Milošević poslušao ženino naređenje i nije se viđao s bratom?

- Što se tiče posećivanja, jeste. Bora nije smeo kod Slobe niti je ovaj mogao kod njega. Kad Bora dođe u Beograd, njih dvojica su se tajno viđala u hotelu "Slavija".

* Da li je Mira saznala za te susrete?

- Verovatno. Bila je sklona tome, imala je paralelnu strukturu, pravila je svoj blok, kao što je pravila JUL. Jedan od njihovih prijatelja, koji je bio kod njih u kući, Veljko Ćurčić, koji je sa Slobom radio u banci, a koji je postao intimus i sa Mirom, čak je imao ključ od njihove kuće, jednom se zatekao u domu Miloševića kada su njih dvoje pričali o meni i Bori. Kaže, sedi on sa Mirom, kad dolazi Sloba, umoran, odmah se penje u sobu, a dobacuje Miri: "Omasovljavaš ovaj tvoj JUL. Čuo sam da je Stupar Dušan pristupio JUL." Na to mu Mira odgovara: "U JUL ne može ako može da se druži sa tvojim bratom i u Moskvi juri kurve i kocka se." Mislila je da je Bora nedostojan da bude brat predsednika.

* To što je rekla za Boru, da li je to bila istina?

- Ne! Mi jesmo malo kockali, ali ženske nismo jurili. On je čovek bio šećeraš, teško bolestan. To mu nije padalo na pamet. Ali je ona to stalno tako govorila. Bora i ja smo bili pravi prijatelji, bili smo nerazdvojni.

* Kako je onda Bora postao ambasador u Rusiji, to nije moglo bez Slobinog odobrenja?

- Mira to Miloševiću nikako nije mogla da oprosti. Je*ala mu je majku, ali se Sloba pravdao da su to Rusi tražili.

RepublikaFoto: TV Happy/printscreen
Dušan Stupar

* Jesu li to stvarno tražili?

- Bora je imao dobre odnose sa Rusima. On je istovremeno bio ambasador i predstavnik našeg DB u Rusiji. Kad je umro Bora, na sahrani, u crnogorskim brdima, u božjoj materi gde su rođeni, sneg pao preko dva metra visine, sirotinja Crnogorci se okupili, a među njima tri grupe ruskih oficira, svi visoki sa šapkama. Poslali su delegacije vojske, ministarstva spoljnih poslova i ratnih veterana sa vencima. Na sahrani je mitropolit Amfilohije držao govor. Izvinjavao se mrtvom Slobodanu što mu nije dao dovoljno podrške dok je bio živ.

* Zar Bora nije pomogao Miri kad je pobegla za Rusiju?

- On i nije znao da je pobegla. Pretpostavljam da su to sve Karići uradili. Jedino što je tražila od Bore jeste da joj nađe broj da ne mogu da joj slušaju razgovore ni naši ni Rusi. Dao joj je telefon svoje žene, a onda je stigao račun. Mira nije htela da plati, svađala se sa Borom.

* Šta se zatim desilo?

- Borina žena je pozvala Miru, tražila je da se nađu da joj Mira vrati telefon jer oni više neće da joj plaćaju račune. Sastale su se i potukle. Mira nikada nije plaća račune, nije imala predstavu koliko to košta.

Mira Miloševiću nije oprostila što je brata postavio za ambasadora. Je*ala mu je majku, a Sloba se pravdao da su to Rusi tražili

* Baš potukle?

- Milanka je nokautirala Miru. Posle mi je Milanka ispričala: "Dušane, pa znaš ti kakve ja imam reflekse. Kad sam je nabola pesnicom..." Milanka je dobra žena, ali njih dve su bile ljuti neprijatelji. To je bio poslednji put kada su se videle.

* Kad se desio taj obračun?

- Jedno pola godine posle Mirinog dolaska u Moskvu odigrao se taj boks-meč.

Lična karta

Stupar je rođen 1947. u Krajišniku, u banatskoj opštini Sečanj

Završio je sociologiju na Filozofskom fakultetu

Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

Od 1973. do 1988. godine radio je u MUP, a pored ostalog, bio je načelnik beogradske službe DB

U Sekretarijatu za narodnu odbranu Srbije radio je od 1988. do 1990.

Od 1990. godine zaposlen je u preduzeću "Univerzal" iz Beograda

Sedam godina bio direktor predstavništva "Univerzala" u Moskvi

Zbog privatizaciji Azotare Pančevo Stupar i još sedam osoba uhapšeni su 2012.

Oženjen je i ima dvoje dece

Vila u zabranjenom gradu

* Mira je stalno pričala da nema novca u Moskvi, da živi od penzije...

- Ne mislim da je bila siromašna, ruska služba joj je verovatno davala neku apanažu. To je kod Rusa nešto drugačije. Možda joj to nije bilo dovoljno. Naši mediji pišu da je bila u naselju poput našeg Dedinja. Ali nije tako. Kad izađete iz Moskve, ima deo poput našeg Košutnjaka, pa kad se prođu šume i livade, nailazite na grad koji je zatvoren. Tu su vile koje koriste za takve slučajeve. Luksuzno, satelitsko naselje, sve na nivou naše Užičke ulice, sve je ograđeno, zaštićeno...

Slobodan Milošević i Mira Marković

Četnička biografija

* Sarađivali ste sa Miloševićem pre čuvene Osme sednice. Kakao su izgledali ti susreti, kakve je usluge tražio?

- Jednom je Milošević za nekog visokog funkcionera, poznatog druga, tražio proveru jer su hteli da ga unaprede. Uradimo mi to, odnesem mu procenu, ja sam tad bio šef Udbe za Beograd. Zove i kaže: "Pogledaj ovo, naš drug, verujemo u njega. Vidi šta piše, da mu je otac bio četnik. Što bi on sada, toliko godina posle rata, bio kriv što mu je otac četnik, što je emigrirao..." Dodaje da ne traži da napišemo da nije bio četnik, ali da se sve malo ublaži, da bude malo pitkije kako bi njegov drug prošao. Vratim se u službu, pozovem načelnika analitike, a on mi na sve što sam mu rekao da Milošević traži odgovori: "Je*em vam mater političarsku." Ali ipak napiše.

* Međutim, posle Osme sednice došlo je do razlaza.

- Tražili su da optužim Stambolića, ali nisam mogao. Nisam imao nijednu informaciju, nijedan podatak koji bih izneo protiv Ivana.

Mira tražila da me ubije

* Bili ste na Mirinoj crnoj listi?

- Nije rekla da me ubiju, već da se pozabave sa mnom, to je u tim krugovima i u to vreme upravo to značilo.

* Kako ste saznali?

- Zvao me je Vlajko Stojiljković, koji je bio ministar unutrašnjih poslova. Nas dvojica se znamo još iz vremena dok sam bio u Moskvi. Pozvao me i savetovao da popričam sa Radetom Markovićem.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Vlajko Stojiljković

* Poslušali ste savet?

- Otišao sam kod Radeta, on sedi u zgradi koja se gradila u mom mandatu, za stolom koji sam ja pravio. Ispred njega neka velika krpa, na njoj razmontiran pištolj. Čisti ga. Naruči kafu, pričamo nešto nevezano. Bio je jako neprijatan. Jedva sam čekao da odem, a i on je jedva čekao da me isprati.

Mirina želja, Slobin nalog za likvidaciju

RepublikaFoto: Public
Ivan Stambolić

* Mnogi tvrde da iza likvidacije Stambolića stoji upravo Mirjana Marković. Šta vi mislite?

- Mislim da ima njene odgovornosti iako to nije moglo da se uradi bez Slobodana. Ne verujem da je ona dala komandu, ali jeste stvorila uslove da Slobodan da takvu komandu, kao što je dao komandu i za Ćuruviju. Za ovo još ima dokaza koji bi se indirektno izvodili, postoje ljudi koji znaju šta je govorila o Stamboliću.

* A šta je govorila?

- Sve ružno. Da je pretnja. Hteo je da se uključi u opozicioni rad. To je ubrzalo odluku o likvidaciji. Stambolića su mnogo pre nego što je došao na vlast upozoravali da će mu Milošević doći glave. Ivan to nije slušao, odbacivao je takve priče, tvrdeći da na Slobodana gleda kao na starijeg sina.

Ko je Mirin pravi otac?

* Miru ste baš mnogi naljutili, imali ste informacije koje je ona želela da sakrije.

- Htela je reviziju istorije i istine o svojoj majci Veri Miletić, na njenu vezu sa Petrom Stambolićem. Petar je bio taj koji je insistirao da Milošević uđe u rukovodstvo.

Kasnije, Mira je tražila reviziju istorije o ulozi svoje majke. Angažovala je čoveka da napiše knjigu o tome, a on je došao da se raspita kod mene, znao je da sam upućen u priču. Mira nije mogla da oprosti i želela je da sakrije sve priče o mogućnosti da nije Momina ćerka. Čoveku koji je napisao knjigu rekao sam da se mane ćorava posla, da je Vera Miletić dobila ulogu koja joj sleduje.

Sve će to verovatno ostati u sveri nagađanja. Verujem da taj dosije o njenoj majci i podacima već decenijama nije u posedu službe, da je Mira do njega sigurno došla.

Rade je bio Markov vodič u lovu

Marko Milošević

Sloba Milošević je od Nikole Ćurčića, gradskog sekretara, tražio je da njegovom sinu Marku ispuni želju da idu da pucaju jer dete to voli, priča Stupar.

U to vreme, Ćurčić, Stupar i ostali iz vrha srpske bezbednosti išli su zajedno u lov, a Ćurčić, koji je dobio molbu, smislio je način kako da ispuni želju Miloševiću, a da Marka ipak ne povede sa ovom ekipom.

- Angažovao je Radeta Markovića, koji je tada bio komandir na aerodromu. I Rade ga je vodio u lov, tako se zbližio sa Miloševićem, pa i sa Mirom, što ga je dovelo na mesto načelnika RDB, a što je bila velika greška.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana srpskog telegrafa 18. 11. 2019.

U sutrašnjem izdanju čitajte veliki broj ekskluzivnih priča!

Šta je Mihajlovićka zamerila Brnabićki, a šta prihvata kod nje?

Zašto sumnjiče sina tajkuna za likvidaciju vođe Alkatraza?

Šokantno upozorenje Ljiljane Smajilović: Opozicija hoće Bolivijski scenario!

Svetske sile u ratu zbog Srbije!

Oštre reakcije na idiotsku izjavu pevača i kandidata za predsednika Hrvatske!

Kako je inicijativa Srpskog telegrafa ujedinila vlast i opoziciju?

Ove i mnoge druge teme čitajte u Srpskom telegrafu, kao i na portalu Republika!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading