Putin istražuje špijunske afere u Srbiji! Šef Kremlja traži dokaze: Ko je umešan u skandal i hoće da zavadi dve zemlje?

Autor:

Vesti

21.11.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je hitnu istragu o svim okolnostima špijunske afere koja je izbila nakon objavljivanja snimka na kom se vidi kako ruski agent u Zemunu predaje novac srpskom zvaničniku, najverovatnije oficiru Vojske Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin

Kako saznaje Srpski telegraf, Putinov nalog je da se u najkraćem roku do detalja ispita šta se tačno dogodilo kako ne bi bili ugroženi odnosi Moskve i Beograda, naročito imajući u vidu da predsednik naše zemlje ide 4. decembra u posetu Rusiji, gde će se u Sočiju videti s njim. Takođe, Putinu je jasno da je moguće, pošto njegov deo administracije sasvim sigurno nema veze sa špijunskom aferom, da iza nje stoji neko drugi u Moskvi i zato mu je veoma bitno da se sve što pre razreši.

S druge strane, na eventualno različite uloge u svemu ovome različitih krugova u Moskvi mogli bi da ukazuju i disonantni tonovi u jučerašnjim obraćanjima na ovu temu dvoje visokih ruskih zvaničnika, portparola Kremlja Dmitrija Peskova i portparolke ministarstva spoljnih polova Marije Zaharove.

 

 

Sklepana provokacija

Dok Peskov konstatuje da su odnosi Rusije i Srbije toliko posebni da nikakvi skandali sa navodnim vrbovanjem srpskog oficira od vojske Rusije ne mogu da utiču na njih, Zaharova se pita zašto nije otkriven identitet srpskog zvaničnika sa snimka i poručuje da ne razume saopštenje srpske vlade.

- Prvo, ne znamo kakav je to incident i to tek treba da se utvrdi. To nije pitanje predsedničke administracije, ali siguran sam da su odnosi Rusije i Srbije toliko posebni - partnerski, bratski, saveznički da na to ništa ne može da utiče - izneo je Peskov.

RepublikaFoto: youtube.com/Kdjuey Lskduf

Ko je Georgij Kleban

  • Bio je na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. godine
  •  Kako je objašnjeno u MSP, on se ne nalazi na diplomatskoj listi aktivnih diplomatskih predstavnika stranih država u Srbiji
  • Saopšteno da je napustio Srbiju
  • Sin ruskog obaveštajca je na pitanje srpskog prijatelja na Instagramu: "Kada se vraćaš u Srbiju?", odgovorio: "Verovatno nikad"
  • Objavljena Klebanova slika u uniformi, član je tajne službe GRU
  •  Klebanova supruga prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice Specnaz (u prevodu specijalne namene), koja se dovodi u vezu upravo sa vojno-obaveštajnom službom GRU

Zaharova je događaj okarakterisala kao redovnu provokaciju pred važan susret.

- Sada kod nas treba da dođe do susreta na najvišem nivou. Već smo navikli da se pred susrete na najvišem ili visokom nivou, nekoliko dana ranije, pojavljuju interesantne priče koje se predstavljaju kao senzacije. Vreme prolazi, sve se to ili dezavuiše ili se ispostavi da je reč o na brzinu sklepanoj provokaciji.

 

 

Na konstataciju novinara da je BIA već potvrdila da je na videu Georgij Kleban, a da je srpska vlada saopštila da je situacija ozbiljna, Zaharova je uz smeh pitala da li je potvrđen identitet drugog čoveka koji se vidi na snimku.

- Zašto nisu potvrdili - upitala je Zaharova, dodajući da treba da budu potvrđene sve činjenice, o kom je vremenu reč i ko je na videu.

Zaharova je i rekla da ne razume saopštenje srpske vlade da je situacija veoma ozbiljna.

- O čemu je reč? Možete da mi objasnite šta znači da je situacija ozbiljna - kazala je ona.

Hronologija događaja

  • Video-snimak prikazuje susret koji se odigrao u Zemunu
  • Dvojica muškaraca sastaju se na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice
  • Rus, identifikovan kao Georgij Kleban, pripadnik službe GRU, daje plastičnu kesu srpskom agentu, čije je lice zamućeno (sakriveno), a ovaj je ostavlja u parkiranom automobilu
RepublikaFoto: youtube.com/Kdjuey Lskduf
  • Postoji sumnja da je čovek čije se lice na snimku ne vidi oficir Vojske Srbije i da je trebalo taj novac da preda jednom od generala VS, odnosno da je imao ulogu kurira
  • Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, gde piju pivo
  • Srpski agent nakon toga odlazi do svog automobila, otvara kesu u kojoj je koverta sa novcem i broji ga
  • BIA potvrdila autentičnost snimka

Susret s ambasadorom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče ujutru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ali nakon sastanka nisu davali izjave.

Analitičar Dragomir Anđelković primećuje u ovoj aferi zanimljiv momenat:

- Neko je u Srbiji opservirao i snimao navodnog ruskog agenta i srpskog službenika i jasno je da je to delo neke druge strane obaveštajne službe. Verujem da ćemo ubrzo saznati ko su osobe na snimku, da li se radi o ruskom agentu i srpskom oficiru, zašto je dat novac, gde je taj novac trebalo da završi i sa kojim ciljem.

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan dodaje da je rano zaključivati da li je posredi podmetanje od obaveštajnih službi država NATO sa ciljem da poremete našu dobru i korektnu vojnu saradnju sa Rusijom ili tu stvarno ima nečega.

Moj stav

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj, lider SRS

Brnabićeva kaže da je situacija vrlo ozbiljna. Pa pitam, preti li rat ili bombardovanje i koju tajnu je naš oficir mogao da otkrije Rusima i ima li neka tajna koju ne znaju već i Rusi i Amerikanci?

Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović pita se zar neko misli da će jedna "prozirna obaveštajno-špijunska afera dvojice odmetnutih pripadnika srpske i ruske službe, instruisana od onih kojima je cilj destabilizacija Srbije, prvenstveno predsednika Vučića, i zaoštravanje odnosa sa Rusijom, i koji su spremni za prljav novac da izdaju nacionalne interese svojih zemalja, pokvariti odnos Putina i Vučića". Poručuje i da se grdno varaju oni koji tako misle.

Inače, prema informacijama srpskih bezbednosnih službi, slučaj sa video-snimka koji trese Srbiju nije usamljen, već ima mnogo dokaza da su takve stvari rađene i ranije.

Moj stav

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Đorđe Vukadinović

Đorđe Vukadinović, poslanik

Podržavam svaku akciju koja ide u pravcu utvrđivanja činjenica i zaštite državnog i ustavnog poretka, ali ukazujem i na sličnu aferu "omča", koja je bila aktuelna ranije

U sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika pročitajte kako je poznata Bugarka pokušala da amortizuje špijunsku aferu i kako je uspela da aferu "Krušik" poveže sa ovom!

Čeka vas još mnogo drugih aktuelnih tema kako iz hronike, politike, tako i sa estrade!

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 22.11

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading