Lažima čisti konkurenciju: Đilas jajara hteo da uništi Morović zbog svoje farme kokošaka

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi pomogla partijskom šefu Draganu Đilasu da razvija privatni biznis sa jajima, Marinika Tepić se ostrvila na Vojsku optuživši ih da u Moroviću imaju plantaže marihuane.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ/Pixabay.com/fotomontaža
Marinika Tepić

Marinikina laž je raskrinka fotografijama iz Morovića, gde se vidi da na tom dobru nema droge, ali ima pilića. Baš kao i na farmi koju njen šef ima u selu Sikole u opštini Negotin. Na tom imanju, kako su se uverili reporteri Srpskog telegrafa, Đilas uzgaja koke nosilje, proizvodi organska jaja, koja, kako tvrde meštani, potom izvozi u inostranstvo.

Ako se ove dve stvari uvežu, ističu sagovornici Srpskog telegrafa, jasno je kao dan da je Đilas preko Marinike zapravo želeo da uništi konkurenciju koju je prepoznao među kokama iz Morovića (pogledaj okvir).

RASTE OMLADINKA

Objekti Đilasove farme PIK Omladinka, izgrađeni u ovom zabačenom selu, delimično su legalizovani, ali Đilasu kao osvedočenom poborniku vladavine zakona to ne predstavlja ama baš nikakav problem. Do farme prilično udaljene od središta sela odveo nas je jedan od meštana koji je jedva dočekao da ispriča sve o poznatom političaru koji redovno posećuje ovaj kraj.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Đilas

- Sve do jesenas niko ovde nije imao pojma ko stoji iza ove farme. Ja sam se lično više puta raspitivao kod radnika na imanju ko je tu gazda, ali niko nije hteo da mi kaže. Zanimalo me, ali stvarno nikad nisam uspeo da saznam, ćutali su kao zaliveni - priča nam ovaj čovek u putu dok nas dovozi na lice mesta.

Međutim, kako priča, sve se odjednom razdanilo kada je jednom lokalnom događaju prisustvovao Dragan Đilas.

- Jedan naš auto-prevoznik pravio je neko slavlje za svog sina, pa se na tom veselju nacrtao Đilas. Svi smo se iznenadili. Tada nam je zapravo svima bilo jasno čije su te kokoške. Kad smo ga videli na tom slavlju, više niko nije imao bilo kakvu dilemu - navodi naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Fabrika Morović

Na samom imanju koje nije obeleženo nikakvom tablom niti znakom o imenu vlasnika primećuje se osam stepenasto poređanih ozidanih kućica u kojima borave koke koje smo i mi zatekli. Da se na ovom mestu insistira na proizvodnji organske hrane, upućuje i to što kokoške slobodno šetaju naokolo i kljucaju hranu. Osim tih kućica, njima unakrst stoje dva veća pomoćna objekta iste namene, pa izgledaju kao jedan poveći deo iste celine.

Posebnu pažnju privukle su nam dve susedne zgrade, ozidane na sprat, prilično veće od ovih kućica. Te građevine su lepo ukrovljene, ali grubo omalterisane i zidovi su im zaštićeni od vlage i udara vetra. Ispostavilo se da su one sazidane ilegalno jer za njihovu gradnju nikada nije izdata bilo kakva pripadajuća dozvola. Ovo nam potvrđuje Mirjana Dojčinović, rukovodilac odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine opštine Negotin, objašnjavajući da je čitav kompleks legalizovan samo polovično.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Srpski telegraf posetio farmu Morović

- Svi objekti na dve parcele gde se nalazi ta farma građeni su posle 2015. Na parceli 3.867 nalazi se deset objekata, koji imaju sve dozvole za rad izdate na firmu PIK Omladinka. Međutim, susedna parcela 3.868 ima dva građena objekta, od kojih za jedan uopšte ne postoji odobrenje za gradnju, dok drugi nije čak ni evidentiran, već je dograđen naknadno - ističe Dojčinovićeva.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

BIĆE RUŠENJA

Prema njenim rečima, za postojeće objekte na parceli 3.867 prošle godine data je upotrebna dozvola, dok za dve velike zgrade na parceli pored nema odobrenja ni prema kom osnovu. Saznajemo da su se u međuvremenu Đilasovi radnici sa imanja povremeno raspitivali na koji se način mogu legalizovati divlje građeni objekti.

- Dobili su odgovor na papiru da je to nemoguće. Zakon više ne dozvoljava naknadno ozakonjenje - poručuje Dojčinovićeva, koja potvrdno klima glavom na naše pitanje da li ovim zgradama preostaje samo rušenje.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 11.1.

Zainteresovani da saznamo da li je građevinska inspekcija izlazila na teren po ovom pitanju, pitali smo građevinskog inspektora negotinske opštine Gorana Lepojevića, koji kaže da u zvaničnom republičkom snimku ovih parcela nema zabeleženih objekata, koji su, očigledno, nastali u nekoliko poslednjih meseci.

Ipak, svi Đilasovi objekti na imanju PIK Omladinka jasno se vide na snimku koji daje Gugl maps. Satelitski snimak jasno ukazuje na postojanje te farme sa svim građevinama na njoj.

ČINJENICE

Ekipa Srpskog telegrafa obišla je Morović, selo nadomak granice sa Hrvatskom. Evo šta smo tamo saznali:

  • Na ovom vojnom dobru nema nikakvog teškog naoružanja ni artiljerije
  • Imanje postoji još od 1977, osim domaće peradi, nikada ništa drugo nisu gajili
  • Godišnje isporuče 22 miliona jaja
Foto: Republika

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Mala plava

31.01.2020 21:21

Gde su lazi tu je Djilas.

Rade

31.01.2020 21:35

Jajare ostaju jajare do kraja tu nema popravke.

maki

31.01.2020 22:03

Krušik, Jovanjica, Morović, sve lažne afere koje je izmislio SzS, da bi umanjio podršku Vučiću, da bi oslabio Srbiju. Ustvari, mozak svih operacija SzS je Djilas, a njegove produžene ruke su Tepićka i Obradović. Djilas u svemu gleda samo svoj interes.

Hana

31.01.2020 22:18

Djilas je navikao lazima da postize svoje ciljeve, ali mu to vise ne polazi za rukom jer je razotkriven.