Evropa potvrdila svoje sebično lice: Braća Kinezi će nam pomoći da se izborimo sa opakim virusom!

Autor:

Vesti

16.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski partneri zalupili su nam vrata pred nosem, te su na apel predsednika Aleksandra Vučića da zemlje EU pomognu Srbiji u borbi protiv koronavirusa odgovorili nekorektno - odlukom Evropske komisije da zabrani izvoz medicinske opreme iz zemalja članica Unije. Zbog toga je srpski šef države otvoreno na konferenciji u Palati Srbija tokom proglašavanja vanrednog stanja zatražio pomoć kineskih prijatelja, odnosno braće, kako ih je nazvao.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Aleksandar Vučić i Si Đinping

Predsednik Vučić je poručio da je Srbija od Kine tražila pomoć u medicinskom materijalu i osoblju (nešto nam je već i stiglo - pogledajte okvir). On je dodao i da je predsedniku Kine Si Đinpingu garantovao vekovno i čelično prijateljstvo.

- Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Ja sam danas uputio posebno pismo jedinima koji mogu da pomognu, a to je Kina - istakao je Vučić, uz ironično obećanje da će umeti da se zahvali evropskim zvaničnicima na ovakvom gestu.

Kineski mediji: Pomozimo braći Srbima

RepublikaFoto: instagram.com/avucic
Aleksandar Vučić

Mediji u Kini preneli su kao udarnu vest obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i pozvali da se pomogne Srbiji.

- "Pomozimo Srbiji", "Moramo da im pomognemo", "Naravno da ćemo vam pomoći", "Mi smo prava braća", "Mi smo prijatelji" - samo su neki od naslova i komentara na kineskim televizijama.

PRAVI PRIJATELJI

Dr Sanja Arežina, autor knjige "Kina u Evropi", u izjavi za Srpski telegraf kaže da je predsednik Vučić svojom izjavom hteo da stavi do znanja Briselu da smo u ovoj situaciji očekivali mnogo više solidarnosti, naročito ako se ima u vidu da je Srbija kao kandidat za članstvo u trenucima najjačeg talasa migrantske krize pokazala solidarnost sa EU i bila brana ka Evropi.

Arežina: Srbija je u migrantskoj krizi bila brana ka Evropi, a evo kako se to vraća

- U ovim teškim trenucima kineska vlada je pokazala da je pravi prijatelj u nevolji - ističe Arežina i dodaje da su Kinezi bili uz nas tokom sankcija i bombardovanja 1999. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spremni da pomognu Srbiji - Kineski medicinari

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić za naš list dodaje da je ovo velika greška EU.

Jovanović: Ja sam u EU odavno razočaran, a Kina nam je uvek pomagala

- Zemlje zapadnog Balkana su na granicama EU i na neki način ih štite. Ovo je panično reagovanje EU jer je svaka zemlja pod pritiskom svoje populacije. Čim se to unormali, biće pomoći - jasan je Šćekić.

Šćekić: Ovo je velika greška EU

SEBIČNO LICE

S druge strane, bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je on lično u EU odavno razočaran, još od trenutka razbijanja Jugoslavije, kada su podržani secesionistički pokreti.

Ovako nam Kinezi pomažu

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Đinping

1. Naši stručnjaci su svakodnevno preko video-linka konstantno na vezi sa kineskim kolegama. Kontakt ide preko ambasadorke Kine u Beogradu Čen Bo

2. Kina će u Srbiju poslati lekare koji su se izborili s koronom

3. Kina nam isporučuje pet miliona maski

4. U toku je postupak nabavke respiratora iz te zemlje

5. Nabavlja se i druga medicinska oprema koja pomaže u borbi protiv koronavirusa

6. Kineske firme u Srbiji (RTB Bor, Železara Smederevo) radiće punim kapacitetom tokom vanrednog stanja

- U Srbiji su se posle 5. oktobra ređale vlade koje su izražavale poniznost i time su dale povod EU da nas maltretira po pitanju Kosova. U situaciji kada preti humanitarna katastrofa Evropa pokazuje lice sebičnosti. A što se tiče Kine, ona nas je investiciono i materijalno podržavala uvek.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 17. mart 2020

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Brka

17.03.2020 10:40

Izdali su nas kada su zabranili izvoz medicinske opreme. Pustili su nas niz vodu.

Odgovori 10 0
Deran

17.03.2020 11:22

Nikada nas oni neće primiti u EU. A možda ni tada.

Odgovori 10 0