(VIDEO) Strašan udarac šiptarima iz Vašingtona: Donald Tramp povlači vojsku sa Kosova!

Autor: Biljana BOJIĆ

Vesti

10.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi prištinski mediji objavili su juče kao udarnu vest, pod oznakom dramatično, poruku koju je najstariji sin Donalda Trampa Donald Tramp džunior uputio preko Tvitera: "Vreme je da vratimo kući američke vojnike s Kosova."

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Muk, šok, neverica, panika... Ovim rečima u najkraćem bi se mogla opisati atmosfera koja je nakon objave Trampovog sina zavladala u Prištini. Svima u lažnoj državi, a pre svega Aljbinu Kurtiju, kojem su ove reči i upućene zbog odbijanja da ukine takse, potpuno je, naime, jasno da iza poruke poslate preko sina stoji lično predsednik SAD.

Prethodno, Bela kuća je lupila još jedan šamar Kurtiju pošto je obustavila investiciju vrednu 200 miliona evra.

Najstariji Trampov sin prvo je retvitovao poruku američkog senatora Dejvida Perđua, koji je istakao da Priština mora da uradi svoj deo posla i ukine takse nametnute Srbiji, kao i da bi SAD trebalo da preispitaju svoje vojno prisustvo na KiM ako Priština to ne učini.

Dačić: Ovako drastičan zaokret potvrda je ispravnosti politike predsednika Vučića i Vlade

- Slažem se. Na Kosovu ima 650 američkih vojnika. Vreme je da ih vratimo kući - napisao je Tramp džunior.

Republikanac Perđu još je poručio da, ako Priština nije potpuno posvećena miru, SAD treba da preispitaju prisustvo na kosovskoj teritoriji.

Veza sa Inicijativom Tri mora

Podsetimo, sve što se sada dešava, ukazuju poznavaoci prilika, uklapa se u Trampov plan stvaranja nove Evrope, u kojoj vidi i Srbiju (ukupno 16 država). Kako je naš list pisao, SAD ubrzano razvija Inicijativu Tri mora, koja bi trebalo da preraste u savez zemalja koji će praktično pocepati EU i poslužiti kao brana kineskom i ruskom uticaju. Upravo zbog toga, kako je nedavno napisao i Rojters, Vašington je na velika vrata intenzivirao učešće u rešavanju problema Kosova.

- Duže od dve decenije američke snage pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije. Sada, istorijskim napretkom, Kosovo mora da uradi svoj deo - napisao je senator čiju je poruku odmah podržao i Ričard Grenel.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozdravlja poruku Trampovog sina.

- Sada je više nego jasno da su SAD ozbiljne u nameri da se ukinu takse i obnovi dijalog u cilju pronalaženja održivog rešenja za KiM. Posle zavrtanja slavine, obustave tranše od 200 miliona evra, ovo jeste novi, ozbiljan, težak šamar za Prištinu.

Dragaš: Ovo je najkrupniji obrt u vezi s pitanjem KiM još od 1999.

I to od saveznika, u koje su se zaklinjali. Tako i treba! Nimalo nije beznačajno što je Tramp takvu poruku poslao baš preko sina, suvišno je reći osobe od najvećeg poverenja - kaže šef diplomatije za Srpski telegraf i zaključuje da Trampov potez govori o poziciji Beograda:

REAKCIJE

Ana Brnabić

PREMIJERKA SRBIJE

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Ana Brnabić

Želim da zahvalim SAD i Trampovoj administraciji jer zaista dosledno sprovode ono što kažu

Hašim Tači

PREDS. LAŽNE DRŽAVE

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Hitno tražim od vlade da se sastane i donese odluke u skladu sa zvaničnim zahtevima SAD

Kadri Veselji

DPK

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kadri Veselji

Izjava o reviziji vojnog prisustva SAD u našoj zemlji je više nego ozbiljna

Špend Ahmeti

GRADONAČELNIK PRIŠTINE

RepublikaFoto: wikimedia.org/Kristina Millona
Špend Ahmeti

Tražimo od Kurtija da ne testira spremnost vlade SAD da povuče svoje trupe sa kosovske teritorije

- Ovako drastičan zaokret nedvosmisleno pokazuje da je ugled Srbije značajno poboljšan zahvaljujući ispravnoj i doslednoj politici i diplomatskoj borbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da je najava o povlačenju američkih trupa sa Kosova koja dolazi iz porodice predsednika SAD najkrupniji obrt u vezi sa pitanjem KiM još od 1999.

U sina ima najviše poverenja

Tramp džunior (42) najstariji je sin američkog predsednika Donalda Trampa i u njega šef SAD ima najviše poverenja od svih članova porodice. Tramp džunior mu je ključni čovek u svim poslovima i izvršni je potpredsednik i glavni direktor u kompaniji "The Trump Organization". Gaji veliku strast prema lovu. Često je govorio da mu je baš lov najviše pomagao prilikom odrastanja da ne bi upadao u nevolje. Kao i ovom prilikom, otac preko njega najavljuje nove poslovne poduhvate ili šalje poruke namenjene široj javnosti.

- Važnija čak i od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. jer su Srbija i njen predsednik Vučić uspeli da to, naizgled, završeno pitanje vrate na svetsku pozornicu kao problem o kojem i naša zemlja mora da kaže svoju reč. Čitav koncept kosovske nezavisnosti zasniva se na prisustvu trupa SAD na Kosovu, države koja je ujedno najveći pokrovitelj te nezavisnosti.

Ako odu, zatvara se Bondstil

Baza Bondstil kod Uroševca najveći je takve vrste u ovom delu Evrope.

* Bondstil je najveća američka vojna baza izgrađena posle Vijetnamskog rata bilo gde u svetu

* Komanda Bondstila potčinjava se samo Pentagonu

* Izgradnja kompleksa počela je 1999, a baza je počela da funkcioniše u leto 2000.

* Zauzima površinu od 3,86 kvadratnih kilometara

* U bazi ima oko 300 objekata

* Ima infrastrukturu za stacioniranje helikopterskih, artiljerijskih i tenkovskih jedinica, autonomni sistem snabdevanja električnom energijom i vodom

* Ukupna dužina puteva kroz Bondstil iznosi 25 kilometara

* Kompleks je opasan zemljanim i betonskim štitom dugim 14 kilometra, bodljikavom žicom i sa 11 osmatračnica

Ova najava, naravno, ne znači da će SAD promeniti stav o nezavisnosti Kosova, ali više je nego ubedljiva poruka Prištini da se ne može igrati strpljenjem, a naročito interesima ove najmoćnije zemlje sveta - konstatuje Dragaš i dodaje da Kurti plaća danak svojoj aroganciji i potpunom odsustvu političkog talenta, dok Tači shvata međunarodni ambijent.

Foto: print
Srpski telegraf 11. mart 2020

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading