STIŽE POMOĆ OD BRAĆE: Kinezi donose Srbima lek protiv korone

Autor:

Vesti

19.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kine Si Đinping šalje u Srbiju tim kineskih lekara koji su se borili sa epidemijom u Vuhanu i pobedili je. Oni će u našu zemlju stići možda već sutra kako bi nam pomogli da obuzdamo virus.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

Takođe, na video-konferenciji koju su pre nekoliko dana imali naši i kineski stručnjaci najavljeno je da ćemo dobiti i njihove lekove koji su se pokazali uspešnim kod pacijenata obolelih od koronavirusa, među kojima je posebno zanimljiv preparat na bazi imele.

Naša saznanja potvrdio je i jedan od članova kriznog štaba i stručnog tima koji vodi borbu protiv korone u Srbiji pulmolog prof. dr Branimir Nestorović.

- Video-konferencija sa kineskim lekarima je bila interesantna, naš pristup je njihov pristup. Zanimljiva su bila lična iskustva tih lekara, to su stravični individualni napori. Jedan broj lekara će doći u Srbiju, može da se desi da dobijemo i neke njihove lekove. Jedan je neregistrovan, na bazi imele, to je biljka stara preko 100 godina. Eto to smo prvi put čuli, da su to koristili za lečenje koronavirusa. Ta biljka se inače koristila za maligna oboljenja, rak dojke na primer. Izuzetno je otporna biljka - rekao je dr Nestorović.

Stigli novi švedski respiratori

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić pored novih aparata

U Klinički centar Srbije stigli su novi respiratori, švedske proizvodnje, koji su dopremljeni iz Kaira, saopštio je predsednik Vučić. On je na svom Instagram profilu postavio fotografiju na kojoj se vide aparati i napisao: "Moj posao je da se borim za život naših ljudi i budućnost Srbije! Borićemo se i pobedićemo".

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, u Srbiju će doći šest kineskih lekara.

- To su stručnjaci koji su bili direktno uključeni u rat sa koronavirusom, koji je Kina dobila. Pažljivo su odabrani, procenjeno je da su upravo oni idealni da budu deo tima - kaže za naš list sagovornik koji je član kriznog štaba koji je oformila naša država.

Kupili nam 80.000 maski

RepublikaFoto: Grad Beograd
Goran Vesić

Kinezi koji žive i rade u Srbiji prikupili su novac i kupili 80.000 maski za građane Beograda. Jedan od organizatora akcije Zou Junjong kaže da je u prikupljanju novca za nabavku maski u Kini učestvovalo osam kompanija.

- Mi smo se organizovali jer želimo da pomognemo koliko možemo - rekao je on za naš list.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio je kineskim prijateljima i napomenuo da je ovo još jedna potvrda prijateljstva dve zemalja i dva naroda, koja se pokazala i u najtežim vremenima.

Novi paket opreme

O tome koliko nam Kinezi pomažu govorili su proteklih dana i srpski zvaničnici. I sama činjenica da je obraćanje predsednika Vučića u kom je rekao da se uzda u "čelično prijateljstvo i bratsku pomoć Si Đinpinga" videlo čak 500 miliona Kineza i da je na hiljade žitelja te zemlje izrazilo želju da nam pomogne na sve načine, pa i slanjem novčanih donacija, govori sama za sebe.

- Ogromno je interesovanje građana Kine da upute finansijska sredstva i opremu građanima Srbije. Vlada Srbije je formirala poseban tim koji se bavi samo donacijama iz Kine - poručila je premijerka Ana Brnabić.

Iz Pekinga nam je već stigla isporuka testova za koronu, a kako saznaje Srpski telegraf, uz pet miliona maski, koje ćemo dobiti, kao deo paketa spremni su i medicinska i zaštitna oprema, aparati, sredstva za negu bolesnika.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo potvrdila je da će ta zemlja u Srbiju poslati medicinsku opremu, respiratore, maske i zaštitne materijale, kao i stručnjake koji su, kako je navela, upravo izašli iz borbe sa koronavirusom i mogu mnogo da pomognu srpskim lekarima.

Vučićev govor udarna vest u Emiratima

Foto: youtube.com/Printskrin

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića udarni je prilog na portalima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamošnji mediji puštaju ga, kako se piše, da bi se podigla svest građana o problemu koronavirusa, koji je doživeo globalne razmere. Vučićevo izlaganje je iskorišćeno kako bi se na najbolji mogući način ukazalo o kakvom se zapravo problemu radi i koliko je on ozbiljan.

Čelično prijateljstvo

Kinu i Srbiju opisala je kao čelične prijatelje koji dele dobro i zlo.

- Naročito u nevolji moramo da pomažemo jedni drugima. Iako borba u Kini i dalje traje, mi smo odlučili da srpskoj strani obezbedimo ono što je najpotrebnije - rekla je ambasadorka.

Otrovna, ali lekovita u manjim količinama

Imela je otrovna biljka, lekovita u malim količinama, pa se nikako ne preporučuje njeno sirovo korišćenje na svoju ruku, već isključivo u prerađenom obliku i u dogovoru sa lekarom. To je okrugli zimzeleni grm koji kao poluparazit raste na drveću.

Keltski kult imele bio je toliko rasprostranjen i snažan da su se mnogi običaji vezani za ovu biljku sačuvali do danas. Nemačka je centar naučnog proučavanja ove biljke. Međutim, iako se imela u laboratorijama proučava gotovo 200 godina, njen tačan hemijski sastav i dalje je enigma. Zna se da sadrži viskotoksin (kardiotonicni polipeptid), saponin, alkaloid, holin, vosak, histamin, antitumoralni protein, oligosaharozu.

Ovu priču kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 20. mart 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading