(VIDEO) STIŽE BRATSKA POMOĆ: Putin šalje lekare i 100 respiratora!

Autor:

Vesti

02.04.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Kremlja Vladimir Putin obećao je predsedniku Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru da srpskoj braći šalje sve što je potrebno u borbi protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Putin: Pored pomoći u opremi, Moskva šalje lekare i stručnjake za dezinfekciju objekata

Kako Srpski telegraf saznaje, u pomoći koja uskoro stiže u našu zemlju nalazi se sva potrebna oprema za zaštitu zdravstvenih radnika, koji su prvi na udaru ove opake bolesti (pogledaj okvir).

- U paketu koji stiže u Srbiju nalazi se 100 respiratora, ali i najkvalitetnije maske, viziri, kao i druga oprema koja će biti od pomoći tokom vanrednog stanja - pojašnjavaju izvori Srpskog telegrafa.

Putin u Hramu u septembru

Predsednik Rusije Vladimir Putin dolazi u Beograd u septembru 2020. godine na svečanost povodom završetka radova na Hramu Svetog Save, koji će dotad biti kompletno završen. Šef Kremlja je to otkrio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom susreta u Sočiju.

DOKAZ PRIJATELJSTVA

U saopštenju posle razgovora lidera Srbije i Rusije navedeno je da se Vučić zahvalio Putinu jer i pored brojnih obaveza i krize koja je zadesila ceo svet misli i na prijateljski srpski narod.

- Razgovor je potvrda izvanrednih strateških odnosa u najbližeg prijateljstva dveju zemalja, ali i pokazatelj obostrane solidarnosti i međusobnog poverenja da zajedničkim snagama suzbijemo velikog, nevidljivog neprijatelja kakav je KOVID-19 - piše u saopštenju.

Ovo nam šalju Rusi

  • 5.000 testova za utvrđivanje koronavirusa
  • 3.000.000 maski za jednokratnu upotrebu
  • 500.000 zaštitne maske sa filterom FFP2
  • 20.000 zaštitne maske sa filterom FFP3
  • 3.000.000 rukavica za jednokratnu upotrebu
  • 150.000 kombinezona za jednokratnu upotrebu
  • 150.000 kapa za jednokratnu upotrebu
  • 150.000 kaljača za jednokratnu upotrebu
  • 150.000 mantila za jednokratnu upotrebu
  • 50.000 vizira
  • 1.000 gumenih čizama
  • 6 tona tečnog gela na bazi alkohola za dezinfekciju ruku
  • 50 tona sredstva za dezinfekciju javnog prevoza i javnih površina (hlorni granulat)
  • 100 aparata za raspršivanje s pripadajućim sredstvima
  • 100 respiratora sa pripadajućim gasovima
  • 500 beskontaktnih toplomera

S druge strane, šef Kremlja rekao je da će, pored pomoći u opremi, Moskva u Srbiju poslati lekare i stručnjake za dezinfekciju objekata. Posle razgovora Vučić je na Instagram profilu napisao:

- Veoma dobar razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Potvrđeno prijateljstvo i značajna pomoć stiže u Srbiju. Hvala Vladimiru Putinu i ruskom narodu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je Moskva bila uz srpsku braću i pre nego što je se pojavio koronavirus.

- Rusija je uvek spremna da pomogne, a naša javnost zaboravlja da u našoj zemlji već deluje ruska humanitarna misija koja učestvuje u dijagnostikovanju korone i radi u Srbiji još pre nego što su došli Kinezi - podvlači Anđelković.

I Francuska uz Srbiju

RepublikaFoto: Tanjug
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je podršku Srbiji u borbi protiv koronavirusa i naglasio da, uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazi čitava Evropa, niko nije zaboravio na našu zemlju. Oni su razgovarali o načinima za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 i načinima za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti KOVID-19 po privredu.

VREDNIJE OD NOVCA

Kako za Srpski telegraf ocenjuje Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, važna je komunikacija dvojice predsednika, ali je još važnija direktna pomoć koju predsednik Putin i Rusija obećavaju.

- U ovoj složenoj zdravstvenoj situaciji medicinska pomoć u vidu respiratora, zaštitne opreme, lekova i stručne pomoći vredi daleko više nego novčana. Ukoliko Rusija obećanja realizuje u najskorije vreme, Srbija će to znati da ceni, zapamti i na pravi način uzvratiti kada i kako bude mogla i znala, a da će se bliskost dve države dodatno pojačati, u to ne treba sumnjati. Sada će sve države, a tu imam u vidu i EU, pokazati na koji način vrednuju Srbiju i koliko im je stalo do poboljšanja bilateralnih odnosa jer u kriznim situacijama stvari postaju jasnije - smatra Miletić.

Dačić i Lavrov: Pomoć brzo stiže

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je prethodnih dana sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, koji mu je rekao da Rusija sprema pomoć Srbiji. Šef ruske diplomatije je u razgovoru istakao da će, sve što je Srbiji potrebno, Rusija obezbediti i poslati našoj zemlji u najkraćem mogućem roku.

O razgovoru sa ruskim kolegom Dačić je informisao i predsednika Srbije. Šef srpske diplomatije istovremeno je zahvalio Naftnoj industriji Srbije, koja je obezbedila donaciju od 270 tona avio-goriva za "Er Srbiju". Podsetimo, pre nekoliko dana stigao je avion iz EU sa pomoći za Srbiju, a u toku prethodnih nekoliko dana stizali su i avioni iz Kine.

Prema rečima potpukovnika u penziji Ljubana Karana, ne čudi što je predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa Vučićem obećao Srbiji svu potrebnu pomoć, čak i dragocene respiratore.

- Politika potpune nezavisnosti i vojne neutralnosti daje izvanredne rezultate za interese Srbije. Srbija sama prepoznaje i bira iskrene prijatelje i to prijateljstvo zna da poštuje i ceni bez obzira na pretnje i ucene. Sada se iskreno prijateljstvo i partnerstvo potvrđuje u praksi ne samo sa Rusijom nego i sa Kinom. Pravo prijateljstvo se potvrđuje u teškim vremenima kakva su danas. Nisu nas ostavili na cedilu kao neki koji nam se tako predstavljaju, a nikada svoje prijateljstvo nisu potvrdili u praksi - zaključuje Karan.

Ovu priču kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 3. april 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Tijana

02.04.2020 19:11

Veliki doprinos Rusije. Šalju iz velike humanosti pomoc Srbiji u vidu respiratora uz njihove lekare i dodatnu opremu. Za vecnu zahvalnost.

DejanM

02.04.2020 19:13

Hvala Putinu na ovoj pomoći.

Maja

02.04.2020 21:15

Srce mi je puno,VELIKO HVALA RUSIJI.

Tina

02.04.2020 21:25

Veoma smo zahvalni braci Rusima.