Bratstvo sa Kinom im je trn u oku: Osam država u savezu PROTIV SRBIJE!

Autor:

Vesti

08.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simultani udarci na Srbiju i Aleksandra Vučića spolja i iznutra. Ovog puta, za promenu, na udaru nismo zbog rešavanja problema Kosova, već zbog saradnje s Kinom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Srbija i Vučić su "kamen u cipeli" svetskim moćnicima, uglavnom oličenim u sprezi američke "duboke države", radikalnih pokreta poput Antife i Džordža Soroša i drugih milijardera.

OD ZLA OCA I...

Ovog puta napravljen je savez čiji je neformalni vođa uticajni američki senator iz redova demokrata Robert Menendez, čuven i po to tome što je predsedniku SAD Donaldu Trampu zamerio naklonost prema Beogradu u odnosu na Prištinu u rešavanju kosovskog čvora, ali i po tome što je pre samo dva meseca tražio da se našoj državi uvedu sankcije zbog saradnje sa Rusijom. Novoj alijansi u kojoj je čak osam zemalja (ne vlada već "dubokih država" unutar njih) sad najviše smeta Kina i rast njenog uticaja, pa samim tim i strateško partnerstvo Beograda i Pekinga i lično prijateljstvo predsednika Vučića i Si Đinpinga.

Menendez, inače, blisko sarađuje i sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom, jednim od najtvrđih zagovornika nezavisnog Kosova i najvećim albanskim lobistom u Vašingtonu.

Menendez već tražio sankcije za Srbiju

Robert Menendez je izuzetno uticajni demokratski senator u odboru za spoljnopolitička pitanja. On je s predsedavajućim tog odbora kongresmenom Eliotom Engelom u aprilu ove godine u pismu državnom sekretaru SAD Majku Pompeu tražio da se uvedu sankcije Srbiji zbog saradnje sa Rusijom. Zamerili su, takođe, na "neravnoteži u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini".

NIŠTA NIJE ISTO

Koalicija poslanika, uticajnih ličnosti i bivših visokih zvaničnika iz osam zemalja pokrenula je savez čiji je cilj, kako se tvrdi, da se suzbije pretnja koju navodno predstavlja rastući uticaj Kine. Ta alijansa, koju čine predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke, Švedske, Norveške, Japana, Kanade i Australije, utvrdila je da je "međunarodna saradnja neophodna kako bi se borili protiv onoga što smatraju pretnjom demokratskim vrednostima koju predstavlja Peking". Osim Menendeza, kopredsedavajuće grupe čine, između ostalih, i američki senator Marko Rubio, britanski konzervativni poslanik Ijan Dankan Smit i bivši japanski ministar odbrane Gen Nakatani.

- Izazov koji donosi Kina će definisati naredni vek. To je izazov koji se tiče svih nas. Ovaj izazov će nadmašiti vlade i uprave i prevazilazi partijsku politiku - navode osnivači alijanse koja će se, kako se navodi, boriti protiv Kine i svih njenih saveznika.

Na neodobravanje novog saveza je, kako saznaje Srpski telegraf, u diplomatskim krugovima naišlo i pismo koje je Vučić poslao Si Đinpingu (pogledajte okvir).

Smeta im Vučićevo pismo pekingu u kom priznaje Hongkong kao kinesku teritoriju

Vučić je protekle sedmice uputio pismo Si Đinpingu u kojem je poručio da Srbija odlučno podržava Kinu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbednosti, a povodom odluke u vezi sa Hongkongom. Vučić je Đinpingu, kako je prenela kineska državna televizija, poručio da podržava nedavno usvojeni zakon o nacionalnoj bezbednosti za specijalni administrativni region Hongkong.

Ovo, inače, nije prvo pismo u kome Srbija pruža podršku Kini u zaštiti teritorijalnog integriteta. Takođe, često je isticana zahvalnost Kini, koja je prva Srbiji pritekla u pomoć u borbi protiv virusa korona, a Peking je i čvrsto na strani poštovanja međunarodnog prava po pitanju Kosova.

Uprkos opasnosti od udara novog pakta, dr Sanja Arežina, autorka knjige "Kina u Evropi", sigurna je da strateško partnerstvo dve države ne može biti lako narušeno:

- Srpsko rukovodstvo ima odlučan stav da nikad neće preduzimati akcije protiv Kine. Srbija podržava koncept jedne Kine, a Peking teritorijalni integritet naše države. Sve se više razvija i ekonomska saradnja. Osim čeličnog prijateljstva, o čemu su govorili Vučić i Si, i benefiti su obostrani. Inače, kampanja protiv Kine dugo traje, pa je šef američke diplomatije Majk Pompeo rekao da će se svi oni koji sarađuju sa kineskom kompanijom "Huavej" smatrati neprijateljem SAD.

- Imamo prijatelje i na istoku i na zapadu, tako da ne očekujem neke mere odmazde prema Beogradu zbog bliskosti sa Pekingom. Tim pre što je naša spoljna politika transparentna i što, za razliku od svojih prethodnika, predsednik Vučić govori isto i u Briselu i u Moskvi.Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ukazuje da Srbija vodi mudru spoljnu politiku.

Treba, međutim, biti oprezan, ističu naši sagovornici, jer je Beograd na udaru ne samo novog pakta već i pokreta Antifa, Soroša i "duboke države", zbog dobrih odnosa sa Trampovom administracijom.

Alijansa protiv Kine

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SAD

Velika Britanija

Nemačka

Švedska

Norveška

Japan

Kanada

Australija

* uglavnom se ne radi o vladama tih zemalja, već poslanicima, uticajnim ličnostima i bivšim visokim zvaničnicima

Napadaju i iznutra - sad traže zabranu svih Vučićevih spotova

Na vlast u Beogradu se, osim pritisaka iz svetskih centara moći, gotovo sinhronizovano dugo vodi i kampanja na unutrašnjem planu. Uz formiranje nove alijanse za borbu protiv Kine, gotovo istovremeno je stigao i zahtev koji bi, valjda, trebalo da potpuno izbriše Vučića iz političkog života.

Naime, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Udruženi građanski pokreti (UGP), iza kojih se sasvim sigurno kriju neki drugi igrači, zatražili su od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da preispita i zabrani emitovanje spotova u kojima se Vučić pojavljuje bez jasno navedene funkcije jer su, tvrde, takvi spotovi u suprotnosti sa zakonom. Zameraju što Vučić navodno spotovima pomaže izbornoj listi političke stranke čiji je predsednik da ostvari što bolji izborni rezultat.

- Na ovaj način on postaje učesnik izbora, kao javni funkcioner, odnosno predsednik Srbije, ali bez navođenja da to radi kao predsednik republike, što je po definiciji obmanjivanje javnosti - navode oni u zahtevu.

REM je, podsetimo, početkom meseca zabranio jedan predizborni spot SNS u kom Vučić priča sa devojčicom.

Zahtev za zabranom spotova SNS je, prema mišljenju Predraga Rajića iz Centra za društvenu stabilnost, "prevashodno izraz nemoći domaćih političkih subjekata koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Aleksandar Vučić ubedljivo najpopularniji srpski političar, da uživa ugled u celom svetu i da građani ne žele da prihvate njihovu politiku koja je utemeljena isključivo u mržnji prema šefu države lično i svima koji ga podržavaju".

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 9. jun 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading