Virus ne bira, na udaru i najmlađi: KORONA U 14 VRTIĆA!

Autor:

Vesti

07.07.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus otkriven je u 14 beogradskih vrtića, 11 državnih i tri privatna. Istovremeno, 19 dece obolele od virusa Kovid-19 smešteno je u KBC "Dragiša Mišović".

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Od njih 19, osmoro ima upalu pluća. Među hospitalizovanim mališanima je i pet beba mlađih od mesec dana. Srećom, nijedna nije životno ugrožena.

Prema informacijama do kojih je Srpski telegraf došao u KBC "Dragiša Mišović", klinička slika dece smeštene u ovoj ustanovi teža je nego u prvom piku korone.

- Sada imamo veći broj dece sa upalom pluća, što ranije nije bio slučaj. Ipak, dobra je vest da nijedno dete, uključujući i bebe, nije životno ugroženo iako među njima ima i pacijenata sa drugim teškim bolestima poput onkoloških - objašnjava sagovornik našeg lista iz "Mišovića".

Među studentima dosta pozitivnih

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon, od 12. juna do 4. jula u Studentskoj poliklinici u Beogradu uzeto je 647 briseva, od čega su 303 bila pozitivna. Više od četvrtine KOVID pozitivnih studenta je bilo u privatnom smeštaju, od 35 do 40 odsto njih je sa stalnim prebivalištem u Beogradu, četvrtina je iz studentskih domova.

SVI SU DOBRO

Kako kaže, deca su u ovu bolnicu dovedena iz raznih krajeva Srbije.

- Koliko znam, tri bebe su iz Novog Pazara, jedna iz Smedereva, još jedna iz Požarevca. Starija deca su takođe iz raznih krajeva Srbije. Svi su se zarazili u mestima iz kojih dolaze - kaže naš sagovornik.

Kako je rekla dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice u KBC "Dragiša Mišović", u ovoj ustanovi svi su na radnom mestu, niko nije na odmoru niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji.

- Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja - kaže doktorka Ostojić.

Ona objašnjava da među najmlađim pacijentima ima onkoloških, kardioloških i neuroloških bolesnika. Potvrđuje i da je klinička slika teža nego u prvom talasu.

Vanredno u 18 mesta i opština

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ

U opštinama Brus, podno Kopaonika, i Čajetini, na Zlatiboru, juče je proglašena vanredna situacija, saopštili su štabovi za vanredne situacije tih opština.

U Srbiji je do sada vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološkog stanja proglašena u ukupno 18 gradova i opština. Pored Brusa i Čajetine, vanredna situacija je prethodno proglašena u Bogatiću, Vladičinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju.

Što se tiče vrtića, KOVID-19 potvrđen je u 11 predškolskih ustanova u Beogradu i u tri privatna dečja vrtića. Dobra okolnost jeste da je virus otkriven kod 25 zaposlenih i 14 dece.

OBAVEZNA IZOLACIJA

Kako su našem listu rekli u jednoj od predškolskih ustanova, procedura kada se pojavi infekcija u nekom vrtiću podrazumeva kompletnu dezinfekciju prostora i hitan sastanak sa roditeljima svih mališana:

- Pošto deca uglavnom nemaju nikakve simptome ili su oni blaži, savetuje se kućna izolacija i javljanje lekaru ukoliko se pojave temperatura, kašalj ili malaksalost. S druge strane, ako se korona otkrije kod osoblja, svi ostali se šalju na testiranje i naređuje im se obavezna 14-dnevna samoizolacija.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs čekaju vas i druge ekskluzivne informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading