PUTINOVA OSVETA NA UCENU AMERIKE

Autor:

Vesti

26.10.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odgovor Vladimira Putina na američke pretnje upućene Srbiji biće konkretan i žestok! Podrazumevaće još snažniju ekonomsku, energetsku i vojnu saradnju, koja će obuhvatiti čak i isporuku moćnog raketnog sistema S-300!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Na ultimatume zvaničnika Stejt departmenta Brajana Hojta Jija, koji je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tražio da odmah prekinemo sve veze sa Rusijom, iz Moskve je vrlo brzo stigao odgovor ruskog ministarstva spoljnih poslova:

Od Rusa možemo da nabavimo povoljno sisteme protivvazdušne odbrane BUK-M2 ili "Pancir"

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

- Niko ne može da spreči Beograd da razvija odnose sa Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti. Pošto je američki diplomata Hojt Ji direktnim rečima zahtevao da Beograd revidira odnose sa Rusijom i fokusirao se samo na svoju saradnju sa EU, mi ga podsećamo da mnoge članice Unije imaju plodnu saradnju sa Rusijom. Ali SAD nisu deo EU, pa to verovatno i ne znaju - stoji u reakciji MSP Rusije.

Treba ubrzati nabavke PVO sistema bez obzira na cenu, eventualna agresija neće proći bez aviona NATO

Međutim, ovo je uvertira za ono što planira da uradi šef Kremlja.

- Putin je pobesneo kada je čuo šta Vašington pokušava da uradi Srbiji, koja je Rusima tradicionalni prijatelj. Na dvostruke standarde Amerikanaca Moskva više neće žmuriti, ova Rusija, kako kaže Putin, nije kao ona iz vremena Jeljcina, koja će opet ostaviti Srbe na cedilu. Pomoći ćemo našim prijateljima da sačuvaju nezavisnost i vojnu neutralnost - saznaje Srpski telegraf od diplomatskih izvora.

TRI PRAVCA

Prema ovim navodima, Putin je na korak do odluke da Srbiji pošalje sistem S-300, koji će neprijatelje unapred odvratiti od same ideje napada, ultimatuma i pritisaka. Pored toga, predsednik Rusije zahtevao je da se pored vojne dodatno pojača ekonomska i energetska saradnja.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da ćemo do moćnog odbrambenog sistema stići preko Belorusije (o čemu je prvi pisao Srpski telegraf) i ističe da će i ta nabavka biti omogućena zahvaljujući Putinu.

- Isporuku S-300 Srbiji mora da odobri Rusija jer je to ruski proizvod koji kupujemo od neke druge zemlje, a proizvođač uvek mora s tim da se složi. Belorusija mora da traži dozvolu od Rusije da bi nam prodala taj raketni sistem. Čak i da ne nabavimo taj S-300, od Rusa možemo da nabavimo povoljno sisteme protivvazdušne odbrane BUK-M2 ili "Pancir", koji su za naše uslove sasvim dovoljni da zaštitimo nebo - objašnjava Lazanski, koji ultimatum Hojta Jija ocenjuje kao drzak jer, kako navodi, Srbija sedi na jednoj stolici - srpskoj.

PO HITNOM POSTUPKU

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan navodi da se S-300 se ne može nabaviti brzo i da je neophodno krenuti u realizaciju odmah.

- Hojt Ji nam je zapretio, ali nam je i otvorio oči po pitanju američkih namera. Specijalni rat protiv Srbije se zahuktava velikom brzinom i, ako ne postigne krajnje ciljeve koje je nabrojao Ji u prezentiranom ultimatumu, može prerasti u oružanu agresiju. Treba ubrzati planirane nabavke respektivnih PVO sistema, pa i S-300, bez obzira na cenu, jer eventualna agresija neće proći bez dejstava aviona NATO - upozorava Karan.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković naglašava ekonomski aspekt saradnje sa Moskvom.

- Rusija ekonomski može da nadomesti sve ono što nam Zapad oduzme. Putin može da pojača finansijsko prisustvo u Srbiji, može da otvori javne nabavke za naše proizvode, a može i novo naoružanje da nam isporuči po još povoljnijim uslovima - zaključuje Anđelković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading