ZA KOGA NAVIJATE? Nemci uporedili RUSKE i AMERIČKE rakete!

Autor: kurir.rs, Republika

Svet

11.10.2017

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahtevi za ruskim protivvazdušnim raketnim kompleksima S-400 "Trijumf" toliko su brojni da čak i predstavnik kompanije proizvođača "koketljivo" izjavljuje: "Mogućnosti proizvodnje tih sistema nisu neograničene“, piše nemački list Zidojče cajtung.

RepublikaFoto: twitter.com/DubaiNewsportal
S-400 bez milosti

Nemački list podseća da je pre pola godine objavljeno saopštenje o prodaji S-400 Kini. Pre toga se Rusija o isporukama sistema dogovorila sa Indijom, "koja se naoružava". Prošle nedelje zaključena su još dva velika ugovora - sa Turskom i Saudijskom Arabijom.

Prema rečima savetnika ruskog predsednika Vladimira Kožina, za kupovinu ruskih protivvazdušnih raketnih sistema formiran je čitav red — interesovanje pokazuju u jugoistočnoj Aziji, na Bliskom istoku i u nekim drugim državama.

Ipak, taj "akt političkog nerazumevanja“ bez vojne superiornosti ruskih sistema ne bi imao smisla, naglašavaju u Zidojče cajtung. Autor članka objašnjava zašto je ugovor koristan za Tursku. Kao država članica NATO, ona demonstrativno daje na znanje da odbija američku vojnu pomoć.

- Modernizovani mobilni sistem S-400, faktički cela grupa lansirnih sistema, smatra se veoma efikasnim jer može da presreće i automatski napada najrazličitije ciljeve: lovce, izviđačke avione koji visoko lete, kao što su avaksi, balističke rakete, krstareće rakete, dronove, čak i nevidljive bombardere - piše autor.

- Taj sistem je dokazao svoju superiornost nad ostalim sistemima, to je zaista najbolji sistem među postojećim PVO sistemima - citira nemački list Dmitrija Šugajeva, direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju.

Ekspert za naoružanje, bivši pukovnik Volfgang Rihter, smatra da je ruski sistem S-400 "najbolja roba na međunarodnom tržištu".

- Ti sistemi su sigurno bolji od američkih sistema "Patriot" koji postoje u Nemačkoj. I manje koštaju - konstatovao je on.

Za Rusiju su nedavni veliki ugovori takođe veoma važni. Oni potvrđuju njenu reputaciju kao druge najveće države izvoznika naoružanja u svetu. Osim toga, prva isporuka S-400 u jednu državu NATO zadovoljava strateške ambicije Moskve — SAD nisu bile oduševljene dogovorom Rusije i Turske.

- Uostalom, Grčka, druga članica NATO, već je kupila ruske sistem S-300, ali neprimetnije od Turske - naveo je autor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading