AMERI I NATO BESNE: Putin i Angela spajaju Srbiju i Srpsku!

Autor:

Vesti

27.12.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin i Angela Merkel pripojiće Republiku Srpsku Srbiji, i to je razlog što Amerikanci ispoljavaju toliko besa posle sastanka ruskog predsednika i Aleksandra Vučića u Moskvi. Baš zbog toga, iz Vašingtona stižu razni predlozi čiji je cilj očuvanje BiH kao jedinstvene države po svaku cenu, poput onog o Dejtonu 2, koji je pre nekoliko dana izneo kongresmen Majkl Tarner, kao i planovi o gradnji baze NATO u Brčkom i slično.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Angela Merkel

Da je ovakav rasplet, koji je do pre nekoliko godina izgledao kao naučna fantastika, sasvim realna opcija, Srpskom telegrafu potvrdila su dva izvora iz diplomatskih krugova, detaljno objašnjavajući da se u Berlinu i Moskvi uveliko kroji nova mapa Evrope. Krajnji cilj dvoje najmoćnijih ljudi na Starom kontinentu je da naprave jaku Evropu, sposobnu da se odupre sve jačim američkim pritiscima.

ODGOVARA I HRVATIMA

Kako objašnjavaju naši sagovornici, tandemu Merkelova-Makron, koji je faktički preuzeo upravljanje Evropskom unijom nakon Bregzita, odavno je jasno da je EU najveća žrtva sankcija koje je Vašington uveo Moskvi nakon aneksije Krima. Uporedo s tim, Amerika i na sve druge načine pokušava da oslabi EU koristeći kao glavnu polugu migrante, odnosno podstičući njihov nekontrolisani dolazak u Evropu.

- Zbog svega toga, kao i interesa moćnih nemačkih firmi čiji se poslovi u Rusiji i sa Rusijom mere milijardama evra, u Berlinu i Parizu su svesni da je neophodno što pre se osloboditi prepreka koje donose sankcije prema Putinu. To je, uostalom, kao nemački "mlađi brat" i glasnogovornik najavila pre nekoliko dana Austrija kroz izjavu kancelara i figure broj jedan u toj zemlji Sebastijana Kurca - kaže jedan od naših sagovornika.

Putin i Merkelova svesni su činjenice da je gotovo nemoguće da BiH opstane kao jedinstvena država. Takav koncept, uspostavljen Dejtonskim sporazumom, nakon krvavog sukoba jednostavno nije održiv, i to se u poslednje vreme sve jasnije pokazuje.

Da BiH uopšte ne funkcioniše kao zajednička zemlja, ne kriju ni predstavnici sva tri naroda, s tim da Srbima i Hrvatima faktički ide u prilog podela države, dok se Bošnjaci tome ogorčeno protive. S druge strane, Amerikancima odgovara postojanje države u srcu Evrope u kojoj su muslimani dominantni jer ona predstavlja stalni izvor tenzija i nestabilnosti i praktično im omogućava da tenzije niskog ili srednjeg intenziteta u svakom trenutku pretvore u novi rat koji bi Evropu definitivno bacio na kolena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
NATO

- Ideja Rusije i Nemačke je jedna nova, čvrsta Evropa, oslobođena američke dominacije i ekonomski i politički. A u takvoj Evropi nema mesta za nestabilne države koje su, potencijalno, žarište velike krize. Odvajanje RS od BiH i njeno pripajanje Srbiji omogućilo bi trajnu stabilnost u regionu, koju bi, ako zatreba, u svakom trenutku mogla da zaštiti i evropska vojska na čijem se formiranju uveliko radi pod patronatom Angele Merkel. To bi, uz proterivanje NATO, za Vašington bilo ostvarenje najgore noćne more - objašnjava za Srpski telegraf jedan od zapadnih diplomata u Beogradu.

Da li ste za to da se RS pripoji Srbiji?

Vojislav Šešelj SRS
Da, srpski narod mora da živi u jedinstvenoj državi. Svaka druga opcija je neodrživa, ne može da funkcioniše na duži period
Dejan Šulkić DSS
Sada, Dejtonski sporazum je za RS granica ispod koje se ne ide i bilo kakve spekulacije u tom pravcu ne koriste. Ali je nesporna činjenica da je BiH nefunkcionalna
Miroslav Parović NSP
Spomenik Stefanu Nemanji u Banjaluci je kamen temeljac buduće zajedničke države. Naravno, treba čekati povoljne okolnosti
Stefan Stamenković Zavetnici
Nacionalni cilj srpskog naroda mora biti ujedinjenje u zajedničku državu i rešavanje srpskog pitanja na Balkanu. RS ima puno pravo da u skladu sa voljom građana raspiše referendum 

SVESNI REALNOSTI

Analitičar Dragomir Anđelković potvrđuje za naš list da je ovakav plan Putina i Merkelove izazvan realnošću situacije u kojoj je BiH:

- U pitanju je realizam i Rusije i EU da silom ne održavaju BiH, dok se Amerika drži prošlosti i nečeg što u stvarnosti više ne pije vodu. I EU i Rusija su svesne da je pravo naroda iznad svakog spoljnog ograničenja i da u složenoj državi kakva je BiH i koja ne funkcioniše Republika Srpska ima pravo da bira svoju sudbinu. To bi Rusija sigurno sprovela u delo, a sa druge strane, Nemačka je dovoljno realna da se tome agresivno ne opire. Problematičan je samo stav Amerike po tom pitanju.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Baki

27.12.2017 13:52

Merkelovija nikad nije bila u težoj poziciji u unutrašnjem političkom žuivotu Nemačke, nego što je danas. Sumnjam da bi neko, posebno ne Putin, sa takvim pravio "dugoročni aranžman".